Logo
Logo

Gorczyca polna (Sinapis arvensis)

Gorczyca polna (Sinapis arvensis) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: gliniasta, bogata w wapń
  • Kolor kwiatów: żółte
  • Kwiatostan: baldachogrono
  • Kwiaty: pojedyncze, drobne
  • Odczyn gleby: zasadowa
  • Pokrój: wzniesiony
  • Przydatność do spożycia: liście
  • Zapach: kwiaty
  • Wysokość: 30-80 cm
  • Okres kwitnienia: V, VI, VII, VIII, IX, X
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Gorczyca polna (Sinapis arvensis), znana też jako gorczyca świrzepaświerzop lub ognicha, to gatunek jednorocznej rośliny zielnej z rodziny kaputowatych (Brassicaceae). Naturalny obszar jej występowania jest bardzo rozległy i obejmuje Afrykę Północną, Azję oraz Europę (w tym także Polskę). Obecnie roślina bardzo się rozprzestrzeniła, dlatego można ją spotkać także w innych rejonach świata. W uprawach traktowana jest jak niezwykle uciążliwy chwast.

    Gorczyca polna może dorastać do ok. 30-60/80 cm wys. Tworzy sztywną, obłą, wzniesioną, pojedynczą lub rozgałęziającą się w górnej części, zieloną, czasem lekko czerwonawą u podstawy łodygę, na całej długości pokrytą szczecinkowatymi, szorstkimi włoskami. Roślina tworzy też dwa rodzaje liści: dolne, które są duże, ogonkowe, szerokie, lirowate i szorstkie w dotyku i górne, łodygowe, które są siedzące, gładkie, mniejsze od dolnych, wydłużone i głęboko ząbkowane brzegach. Blaszka liściowa posiada widocznie zaznaczone unerwienie.

    Gorczyca polna kwitnie niemal przez cały sezon (V-X), rozwijając drobne, jaskrawożółte, pojedyncze, miododajne, czteropłatkowe kwiaty, zebrane na szczycie pędu w baldachogroniaste kwiatostany. Po przekwitaniu kwiaty przekształcają się w owocostany, mające postać małych, długich, smukłych strąków (łuszczyn), wypełnionych kulistymi, brunatnymi, dość dużymi nasionami.

     

    Roślina tworzy palowy, niezbyt długi, ale rozgałęziony system korzeniowy.

    Jest zaliczana do roślin lekko trujących.

    Uprawa i wymagania

    Gorczyca polna to roślina ruderalna, zasiedlająca w naturze łąki, lasy, pola, nieużytki, przydroża i rowy. W ogrodach najchętniej zadamawia się wśród upraw roślin zbożowych i okopowych. Najlepiej czuje się na słonecznych stanowiskach i żyznych, gliniastych glebach, zasobnych w wapń.

    Rozmnaża się bardzo skutecznie za pomocą nasion, które długo zachowują zdolność kiełkowania (mogą przeleżeć w glebie nawet kilkanaście lat i dłużej). W sezonie może wydać więcej niż jedno pokolenie.

    Oto tajemnica najpiękniejszych hortensji. Sprawdź pH gleby i poznaj sekret idealnego nawożenia
    Przeczytaj także
    Oto tajemnica najpiękniejszych hortensji. Sprawdź pH gleby i poznaj sekret idealnego nawożenia

    Szkodliwość

    Gorczyca polna ze względu na swoją ekspansywność traktowana jest jako uciążliwy chwast, ale przede wszystkim jest też żywicielem pośrednim dla wielu szkodników, atakujących rośliny uprawne z tej samej rodziny botanicznej (min. bielinka kapustnika, śmietki kapuścianej, mszycy kapuścianej, mątwika burakowego oraz pasożyta wywołującego kiłę kapusty). Zwalczanie gorczycy polnej polega głównie na jej mechanicznym usuwaniu, a w przypadku silniejszego zachwaszczenia, użyciu odpowiednich, aktualnie polecanych środków chwastobójczych.

    Zastosowanie

    Gorczycę polną można czasem znaleźć w mieszankach nasion na łąki kwietne.

    Pomimo swoich lekko trujących właściwości, młode liście gorczycy polnej są czasem wykorzystywane w kuchni. Można używać ich jako przyprawy (w postaci przecieru – "polnej musztardy"), a w niewielkich ilościach dodaje się je do sałatek. Roślina ma niezbyt ostry, musztardowy smak. Jadalne są też kwiaty gorczycy (po sparzeniu).

    Gorczyca polna jest czasem zaliczana do ziół tzw. oczyszczających – pobudzających trawienie i tym samym wspomagających przemianę materii.


    Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: Markéta Machová/Pixabay

    Powiązane tematy
     

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl