Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
1
Do góry

Dzień Marchewki 5 kwietnia!

Niewielu wie, że to pospolite i towarzyszące nam niemal przy każdym posiłku warzywo obchodzi 5 kwietnia swoje święto. Z okazji jej święta, warto pochylić się chwilę nad walorami marchewki…

Marchew to warzywo pospolite. Ponieważ można je uprawiać niemalże wszędzie, w każdych warunkach – jest to podstawowa jarzyna używana do wielu potraw, zup, a nawet deserów. Zapominamy jednak, że marchewka ma bardzo wiele zalet.

To jeden z pierwszych pokarmów, jaki podaje się dzieciom, ponieważ jest bardzo łatwo przyswajalna. Dietetycy zalecają właściwie każdemu konsumpcję marchewki, a to ze względu na zawartość prowitaminy A. Wystarczy zjeść 100 gram, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Ponadto naukowcy udowodnili, że jej jedzenie znacznie zmniejsza ryzyko raka wątroby. Wpływa też na redukcję zmarszczek i jędrną, gładką skórę. W sezonie letnim regularne spożywanie marchewki nadaje ładny koloryt skóry, wspomaga opalanie. 100 gram marchewki to ok. 30 kalorii, więc warto skusić się na taką przekąskę. Tym bardziej, że twarda marchewka wzmocni też nasze zęby.

Marchew zawiera blisko 90% wody i składa się z około 7% węglowodanów, 1% białek, 0,2% tłuszczów i około 1% celulozy. Świeżo wyciskane soki zachowują wszystkie właściwości warzyw prosto z grządki: naturalny smak i zapach, a także witaminy i sole mineralne.

Źródło: Marwit


Warto przeczytać

Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje

Komentarze

Wieści z branży
WIELKANOC
Na czasie
WIELKANOC
Zobacz więcej
Twoja strona ogrodu