Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
Do góry

Dzień Marchewki 5 kwietnia!

Niewielu wie, że to pospolite i towarzyszące nam niemal przy każdym posiłku warzywo obchodzi 5 kwietnia swoje święto. Z okazji jej święta, warto pochylić się chwilę nad walorami marchewki…

Marchew to warzywo pospolite. Ponieważ można je uprawiać niemalże wszędzie, w każdych warunkach – jest to podstawowa jarzyna używana do wielu potraw, zup, a nawet deserów. Zapominamy jednak, że marchewka ma bardzo wiele zalet.

To jeden z pierwszych pokarmów, jaki podaje się dzieciom, ponieważ jest bardzo łatwo przyswajalna. Dietetycy zalecają właściwie każdemu konsumpcję marchewki, a to ze względu na zawartość prowitaminy A. Wystarczy zjeść 100 gram, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Ponadto naukowcy udowodnili, że jej jedzenie znacznie zmniejsza ryzyko raka wątroby. Wpływa też na redukcję zmarszczek i jędrną, gładką skórę. W sezonie letnim regularne spożywanie marchewki nadaje ładny koloryt skóry, wspomaga opalanie. 100 gram marchewki to ok. 30 kalorii, więc warto skusić się na taką przekąskę. Tym bardziej, że twarda marchewka wzmocni też nasze zęby.


Marchew zawiera blisko 90% wody i składa się z około 7% węglowodanów, 1% białek, 0,2% tłuszczów i około 1% celulozy. Świeżo wyciskane soki zachowują wszystkie właściwości warzyw prosto z grządki: naturalny smak i zapach, a także witaminy i sole mineralne.

Źródło: Marwit


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Powiązane rośliny
Wybrane dla Ciebie
Rozwiąż quiz - Co wiesz o jesiennych pracach?
Co wiesz o jesiennych pracach?

Co powinien zawierać nawóz jesienny?

Zimowa ochrona
Temat miesiąca
Zimowa ochrona
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 47, Sentencja nr:6
Tydzień 47, Sentencja nr:6
Kolumnowe odmiany iglaków trzeba szczelnie obwiązać sznurkiem a bardziej wrażliwe odmiany owinąć agrowłókniną, aby ciężar śniegu nie wyłamał gałązek.
Tydzień 47, Sentencja nr:5
Tydzień 47, Sentencja nr:5
Opadające liście należy usówać również z niższych krzewów. W tym celu możemy użyć miotłograbi o miękkich, sprężystych zębach lub odkurzacza ogrodowego (elektrycznego lub spalinowego).
Tydzień 47, Sentencja nr:4
Tydzień 47, Sentencja nr:4
Przykryjmy miejsca, gdzie we wrześniu lub październiku zostały posadzone cebulki roślin kwitnących wiosną. Najlepsza do tego celu będzie kora lub torf (warstwa grubości 2–4-cm), gałązki świerkowe, suche liście lub słoma.
Tydzień 47, Sentencja nr:3
Tydzień 47, Sentencja nr:3
Po pierwszych przymrozkach, zanim ziemia w ogrodzie zamarznie, trzeba zabezpieczyć rośliny wrażliwe na mróz. Wokół bylin, które mogą przemarznąć pokryjmy glebę korą, liśćmi lub obornikiem (ściółkowanie zapobiega wahaniom temperatury w glebie i sprzyja utrzymaniu jej wilgotności). Rośliny można także okrywać gałązkami sosnowymi lub...
Tydzień 47, Sentencja nr:1
Tydzień 47, Sentencja nr:1
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada.
Twoja strona ogrodu