Maliny biją rekordy popularności! Za co je tak lubimy?

Maliny biją rekordy popularności! Co nas w nich tak zachwyca?

Jeszcze nigdy w sierpniu tak wielu Polaków nie jadło malin. Wieloletni monitoring Kantar Polska pokazuje, że w sierpniu maliny maiły 18,7 mln konsumentów. O rosnącej popularności malin i modzie na to co lokalne - Karolina i Mateusz Wójcik, plantatorzy z wielkopolskiej Owocowej Kryjówki w Gąsawach, laureaci tytułu Malinowa Marka Roku 2025.

Posłuchaj
00:00
Rosnąca konsumpcja malin w sierpniu

Rosnąca konsumpcja malin w sierpniu

Polska jest jednym z najważniejszych producentem malin na świecie i największym w Unii Europejskiej. Sezon na te polskie superowoce trwa od wiosny do jesieni. Od lat polskie maliny w lipcu mogą wręcz dominować na stołach Europejczyków. Tym bardziej cieszy doskonały wynik w kolejnym miesiącu lata.

W sierpniu maliny jadło 18,7 mln Polaków. To podobna ilość konsumentów jak w lipcu. Trendy konsumpcji są jednoznaczne - maliny są wśród konsumentów coraz popularniejsze. Wynik 58% jest najwyższym w historii sierpniowych pomiarów, włącznie z okresem wzmożonej konsumpcji owoców w czasie pandemii (2020).

Dla wielu gatunków, poziom konsumpcji z pandemii, wyznacza pułap trudny do pobicia. Jest tak w przypadku aronii i czarnej porzeczki. Pandemia to był czas wzmożonych zakupów produktów postrzeganych jako zdrowe, owocowych przetworów, owoców mrożonych i liofilizowanych. Wtedy Polacy pokazali, że postrzegają warzywa i owoce jako podstawa zdrowego odżywania i produkty budujące odporność. Bardzo wzrosły deklaracje prozdrowotne, ponad połowa Polaków (58%, wzrost aż o 16 p.p.) zobaczyła zależność pomiędzy tym co je a swoją odpornością.

Maliny należą do tych gatunków, dla których pandemia była wręcz otwarciem nowego rozdziału w konsumpcji. Wielu plantatorów rozwijało produkcję owoców deserowych (nowe odmiany, systemy nawadniania, produkcja pod osłonami). To dlatego dziś także jesień to bardzo dobry czas, by wkomponować ten naturalny skarb w nasze codzienne rutyny.

Rosnąca konsumpcja malin w sierpniu

Czas na polskie superowoce!

Wynik 58% dał malinom tytułu drugiego najpopularniejszego owocu jagodowego sierpnia. Najpopularniejsze są borówki, które jadło 66% badanych, czyli 21,5 mln osób. Stale rośnie także ilość konsumentów truskawek i ich przetworów. W sierpniu br. było ich 11 mln (34%).

Z prawdziwą satysfakcją obserwujemy modę na wieś i rosnące zainteresowanie m.in. malinami. Zarówno ich spożyciem, jak i walorami smakowymi. Coraz więcej klientów zwraca uwagę na jakość owoców. Stanowi to dla nas - producentów i bezpośrednich sprzedawców - najlepsze potwierdzenie wartości naszej pracy - mówią Karolina i Mateusz Wójcik, laureaci tytułu Malinowa Marka Roku 2025.

Maliny należą do gatunków, które zyskują najszybciej. W liczbach bezwzględnych, w okresie 4 lat - od sierpnia 2021 do sierpnia 2025 roku, najbardziej wzrosło spożycie borówek, jeżyn i właśnie malin. Maliny zyskały 3,5 mln nowych konsumentów. W sierpniu br. maliny jadło już 18,7 mln osób

Rosnąca konsumpcja malin w sierpniu

Moda na lokalność i przetwory

W bieżącym sezonie szczególne uznanie zyskała możliwość mrożenia i przetwarzania malin, tak aby ich aromatem i słodyczą można było cieszyć się przez cały rok. Zauważamy wyraźny wzrost zainteresowania dżemami malinowymi. Klienci chętnie pytają też o wskazówki dotyczące samodzielnego przygotowywania dżemów, soków czy przechowywania owoców - opisują Karolina i Mateusz Wójcik z gospodarstwa „Owocowa Kryjówka w Gąsawach”.

Zwiększenie konsumpcji malin to efekt zmieniających się nawyków żywieniowych i rosnącej świadomości prozdrowotnej. Obok mody na wieś, zyskują na popularności naturalne sposoby dbania o zdrowie i urodę.

Kuszą smakiem i aromatem, nasze maliny to prawdziwe superowoce. Warto jeść je każdego dnia. Polska jest jednym z ich największych producentów malin, a sezon na nie trwa znacznie dłużej, niż myślisz. Warto przybliżać ich walory i gamę zastosowań kulinarnych, tak by wspierać rosnący popyt na jesienne maliny.

Maliny dla zdrowia i dla urody

Maliny dla zdrowia i dla urody

Maliny to potężne źródło witaminy C, błonnika oraz antyoksydantów. Dzięki wysokiej zawartości kwasu elagowego, mają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie malin wspomaga odporność organizmu, poprawia trawienie i wpływa korzystnie na zdrowie skóry i pomagają utrzymać dobrą formę. To także owoc o niskiej kaloryczności, idealny dla osób dbających o linię.

Te aromatyczne i delikatne owoce od wieków były już stosowane w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Są doceniane i polecane także przez lekarzy i dietetyków - ze względu na liczne, potwierdzone naukowo walory odżywcze i zdrowotne. Niektóre z nich mogą cię zaskoczyć.

Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Informacje prasowe Informacje prasowe

Najświeższe wiadomości i komunikaty od firm związanych z domem i ogrodem.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Porady na ten tydzień
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada.
Przeczytaj także
Naturalne nawożenie gleby | Co, jak i kiedy stosować? Przerzucanie warstw kompostu: dlaczego trzeba to robić? Zrób samodzielnie kompost! Co, jak i gdzie kompostować w ogrodzie? Kompostownik w ogrodzie – jak powinien wyglądać i co w nim kompostować?
Tydzień 46, Sentencja nr:3
Jeśli jest jeszcze ciepło sadzimy drzewka lub krzewy owocowe jak i ozdobne. Po posadzeniu nie zapomnijmy ich podlać. Można je też wyściółkować warstwą liści.
Przeczytaj także
Jesienne sadzenie róż | Poradnik w 8 krokach Rośliny owocowe do ogrodu: poradnik uprawy i pielęgnacji Jesienne sadzenie drzew i krzewów (z odkrytymi korzeniami) | Krok po kroku Jakie rośliny sadzimy jesienią w ogrodzie? Dlaczego warto zrobić to właśnie teraz?
Tydzień 46, Sentencja nr:2
W temperaturze 8˚C ryby zapadają w sen zimowy, należy więc ograniczyć ich karmienie. Jeśli powierzchnia oczka wynosi co najmniej 6 m², a jego głębokość 1,5 m, ryby można pozostawić na zimę w zbiorniku.
Przeczytaj także
Co robić w oczku wodnym jesienią? Hodowla ryb w ogrodzie: jak duże powinno być oczko wodne? Zimowanie ryb w oczku wodnym: czy można zostawić karasie na zimę w ogrodzie? Zwierzęta w oczku wodnym – co może odwiedzać nasz zbiornik? Jakie ryby do niego wpuścić?
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Z trawnika należy usuwać opadające liście, w przeciwnym razie mogą powodować gnicie murawy w okresie zimy i powstawanie łysych placów. Dobrze wyschnięte liście można użyć do okrywania na zimę roślin.
Przeczytaj także
Po co grabić liście i co z nimi później zrobić? Jak wykorzystać liście do ochrony roślin przed mrozem? Są prawdziwym skarbem jesieni – każdy ogrodnik powinien wiedzieć, jak z nich korzystać 12 rzeczy, które musisz zrobić na trawniku przed zimą! Jak przygotować murawę do chłodów?
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Promocje