Przepis na ogrodową grillo-wędzarnię

Przepis na ogrodową grillo-wędzarnię

Dawniej wędzarnie sytuowano na strychach przy kominie, a dojrzewające tam mięsiwo podawano z okazji wielkich uroczystości i świąt. Dzisiaj wędzarnie przeniosły się do ogrodów, a oprócz komory do wędzenia wędlin i ryb wyposażone są w grill i nisze do pieczenia chleba. Jak wykonać wędzarnię ogrodową i ile to kosztuje?

Posłuchaj
00:00
5

Na to pytanie odpowiada specjalista, Chef Paul – Forumowicz serwisu www.budujemydom.pl, szef słynnej restauracji na wschodnim wybrzeżu Florydy. Podpowiada on na konkretnym przykładzie jakich materiałów można użyć do budowy wędzarni, w jaki sposób wykonać poszczególne prace oraz ile pieniędzy trzeba na to przeznaczyć.

Część nadziemna paleniska wędzarni, fot. Paul Wieczor Palenisko po rozpaleniu drewnem, fot. Paul Wieczor

Po lewej wygląd części nadziemnej paleniska wędzarni, oraz palenisko po rozpaleniu drewnem.

Materiały i kosztorys ogrodowej grillo-wędzarni

Do przedstawionej na zdjęciach grillo-wędzarni użyto następujących materiałów (ceny w zaokrągleniu):

  • cegła pełna silikatowa – 750 szt., 488 zł;
  • cegła szamotowa – 75 szt., 243 zł;
  • pustak ceramiczny kominowy – 7 szt., 16 zł;
  • gruz budowlany lub kamień polny – 2 t, 50 zł;
  • żwir – 5 t, 150 zł;
  • cement – 1/2 t, 275 zł;
  • wapno – 90 kg, 36 zł;
  • pręt zbrojeniowy – Φ 8 mm, 25 mb, 21 zł;
  • pręt zbrojeniowy – Φ 10 mm, 10 mb, 12 zł;
  • pręt zbrojeniowy – Φ 12 mm, 12 mb, 19 zł;
  • papa izolacyjna – 5 m2, 8 zł;
  • drzwi z profilowanej blachy stalowej – 50 cm x 52 cm, 2 szt., 150 zł;
  • drzwi z profilowanej blachy stalowej – 77cm x 92 cm, 1 szt., 90 zł;
  • siatka stalowa (z drobnym oczkiem) – 1 mkw, 8 zł;
  • ruszt z prętów stalowych – 1 szt., 110 zł;termometr (dla kotłów wodnych) – 1 szt., 24 zł.


Wykonawstwo:

  • murarz 10 zł/h x 60 – 600 zł;
  • pomocnik 6 zł/h x 50 – 300 zł.

Koszty łącznie – 2600 zł

Komora wędzarni, fot. Paul Wieczor

Komora wędzarni.

Wykonanie ogrodowej grillo-wędzarni

FUNDAMENT

  1. Wykonanie wykopu.
  2. Ułożenie kanału z cegły ceramicznej kominowej.
  3. Wypełnienie gruzem lub kamieniami – zagęszczenie.
  4. Wypełnienie żwirem – zagęszczenie.
  5. Wykonanie szalunków.
  6. Wykonanie zbrojenia z prętów Φ 8 mm (siatka 10 cm x 10 cm).
  7. Betonowanie.
  8. Rozebranie szalunków i wykonanie izolacji papą izolacyjną (podwójna warstwa).
  9. Zasypanie i zagęszczenie wykopu.

Komora grilla, fot. Paul Wieczor Termometr pokazuje temperaturę w komorze wędzarni, fot. Paul Wieczor

Komora grilla oraz termometr w jej ścianie pokazujący temperaturę wewnątrz wędzarni ogrodowej.

🟢 Największe targi ogrodnicze w Polsce: Nowości roślinne, konkursy, kiermasze, wykłady i inspiracje. Zieleń to Życie 2025 już we wrześniu!

PALENISKO DLA WĘDZARNI

  1. Wykonanie wykopu pod grillo-wędzarnię.
  2. Wymurowanie paleniska z cegły szamotowej (jako zaprawy użyć gliny).
  3. Przyłączenie do paleniska kanału kominowego.
  4. Wymurowanie części naziemnej paleniska z cegły ceramicznej pełnej.
  5. Instalacja drzwi z profilowanej blachy stalowej 77 cm x 92 cm.

WĘDZARNIA I GRILL

  1. Wykonanie szalunków dla przesklepień i półek.
  2. Murowanie ścian zewnętrznych do wysokości paleniska grilla.
  3. Wykonanie zbrojenia pod paleniskiem grilla z prętów Φ 12 mm (siatka 10 cm x 10 cm).
  4. Wykonanie z cegły szamotowej paleniska grilla (jako zaprawy użyć gliny).
  5. Murowanie pozostałej części konstrukcji.
  6. Wykonanie zbrojeń na przesklepienia z prętów Φ 10 mm.
  7. Instalacja drzwi z profilowanej blachy stalowej 50 cm x 52 cm.
  8. Instalacja siatki stalowej (z drobnym oczkiem) w kominie i komorze wędzarki.
  9. Instalacja termometru.

Palenisko i ściana grillo-wędzarni, fot. Paul Wieczor

Palenisko i ściana grillo-wędzarni.

Uruchomienie wędzarni

Po całkowitym wyschnięciu ścian całej konstrukcji (okres zależny od warunków atmosferycznych), rozpalamy suchymi polanami drewnianymi w palenisku wędzarni i utrzymujemy temperaturę około 90°C przez około 6 godzin.

Ma to na celu dosuszenie ścian i wyeliminowanie wszelkich zapachów pozostałych po pracach budowlanych.

Gotowa grillo-wędzarnia, fot. Paul Wieczor

Gotowa grillo-wędzarnia.

Tekst i zdjęcia: Paul Wieczor

To się przyda
Szpikulce Do Szaszłyków 4 szt. MG105 GrillMaster
Szpikulce Do Szaszłyków 4 szt. MG105 GrillMaster
Szczotka Do Czyszczenia Rusztu MG229 GrillMaster
Szczotka Do Czyszczenia Rusztu MG229 GrillMaster
Dmuchawa z Kołowrotkiem - Wspomaga Rozpalanie Ognia  MG229 GrillMaster
Dmuchawa z Kołowrotkiem - Wspomaga Rozpalanie Ognia MG229 GrillMaster
Szczotka Do Czyszczenia Rusztu MG228 GrillMaster
Szczotka Do Czyszczenia Rusztu MG228 GrillMaster
Tematy
Autor
Budujemy Dom Budujemy Dom

Największy w Polsce budowlany portal internetowy i miesięcznik dla budujących i remontujących dom.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Jak uchronić się przed insektami w ogrodzie? Ten preparat działa nawet 10 godzin i jest bezpieczny
Komentarze

Gość
11-08-2020 00:25
Murarz za 10 zł / godz., Pomocnik za 6 zł . 🤣 Dobre!
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy