Przepis na ogrodową grillo-wędzarnię

Przepis na ogrodową grillo-wędzarnię

Dawniej wędzarnie sytuowano na strychach przy kominie, a dojrzewające tam mięsiwo podawano z okazji wielkich uroczystości i świąt. Dzisiaj wędzarnie przeniosły się do ogrodów, a oprócz komory do wędzenia wędlin i ryb wyposażone są w grill i nisze do pieczenia chleba. Jak wykonać wędzarnię ogrodową i ile to kosztuje?

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
5

Na to pytanie odpowiada specjalista, Chef Paul – Forumowicz serwisu www.budujemydom.pl, szef słynnej restauracji na wschodnim wybrzeżu Florydy. Podpowiada on na konkretnym przykładzie jakich materiałów można użyć do budowy wędzarni, w jaki sposób wykonać poszczególne prace oraz ile pieniędzy trzeba na to przeznaczyć.

Część nadziemna paleniska wędzarni, fot. Paul Wieczor Palenisko po rozpaleniu drewnem, fot. Paul Wieczor

Po lewej wygląd części nadziemnej paleniska wędzarni, oraz palenisko po rozpaleniu drewnem.

Materiały i kosztorys ogrodowej grillo-wędzarni

Do przedstawionej na zdjęciach grillo-wędzarni użyto następujących materiałów (ceny w zaokrągleniu):

  • cegła pełna silikatowa – 750 szt., 488 zł;
  • cegła szamotowa – 75 szt., 243 zł;
  • pustak ceramiczny kominowy – 7 szt., 16 zł;
  • gruz budowlany lub kamień polny – 2 t, 50 zł;
  • żwir – 5 t, 150 zł;
  • cement – 1/2 t, 275 zł;
  • wapno – 90 kg, 36 zł;
  • pręt zbrojeniowy – Φ 8 mm, 25 mb, 21 zł;
  • pręt zbrojeniowy – Φ 10 mm, 10 mb, 12 zł;
  • pręt zbrojeniowy – Φ 12 mm, 12 mb, 19 zł;
  • papa izolacyjna – 5 m2, 8 zł;
  • drzwi z profilowanej blachy stalowej – 50 cm x 52 cm, 2 szt., 150 zł;
  • drzwi z profilowanej blachy stalowej – 77cm x 92 cm, 1 szt., 90 zł;
  • siatka stalowa (z drobnym oczkiem) – 1 mkw, 8 zł;
  • ruszt z prętów stalowych – 1 szt., 110 zł;termometr (dla kotłów wodnych) – 1 szt., 24 zł.


Wykonawstwo:

  • murarz 10 zł/h x 60 – 600 zł;
  • pomocnik 6 zł/h x 50 – 300 zł.

Koszty łącznie – 2600 zł

Komora wędzarni, fot. Paul Wieczor

Komora wędzarni.

Wykonanie ogrodowej grillo-wędzarni

FUNDAMENT

  1. Wykonanie wykopu.
  2. Ułożenie kanału z cegły ceramicznej kominowej.
  3. Wypełnienie gruzem lub kamieniami – zagęszczenie.
  4. Wypełnienie żwirem – zagęszczenie.
  5. Wykonanie szalunków.
  6. Wykonanie zbrojenia z prętów Φ 8 mm (siatka 10 cm x 10 cm).
  7. Betonowanie.
  8. Rozebranie szalunków i wykonanie izolacji papą izolacyjną (podwójna warstwa).
  9. Zasypanie i zagęszczenie wykopu.

Komora grilla, fot. Paul Wieczor Termometr pokazuje temperaturę w komorze wędzarni, fot. Paul Wieczor

Komora grilla oraz termometr w jej ścianie pokazujący temperaturę wewnątrz wędzarni ogrodowej.

PALENISKO DLA WĘDZARNI

  1. Wykonanie wykopu pod grillo-wędzarnię.
  2. Wymurowanie paleniska z cegły szamotowej (jako zaprawy użyć gliny).
  3. Przyłączenie do paleniska kanału kominowego.
  4. Wymurowanie części naziemnej paleniska z cegły ceramicznej pełnej.
  5. Instalacja drzwi z profilowanej blachy stalowej 77 cm x 92 cm.

WĘDZARNIA I GRILL

  1. Wykonanie szalunków dla przesklepień i półek.
  2. Murowanie ścian zewnętrznych do wysokości paleniska grilla.
  3. Wykonanie zbrojenia pod paleniskiem grilla z prętów Φ 12 mm (siatka 10 cm x 10 cm).
  4. Wykonanie z cegły szamotowej paleniska grilla (jako zaprawy użyć gliny).
  5. Murowanie pozostałej części konstrukcji.
  6. Wykonanie zbrojeń na przesklepienia z prętów Φ 10 mm.
  7. Instalacja drzwi z profilowanej blachy stalowej 50 cm x 52 cm.
  8. Instalacja siatki stalowej (z drobnym oczkiem) w kominie i komorze wędzarki.
  9. Instalacja termometru.

Palenisko i ściana grillo-wędzarni, fot. Paul Wieczor

Palenisko i ściana grillo-wędzarni.

Uruchomienie wędzarni

Po całkowitym wyschnięciu ścian całej konstrukcji (okres zależny od warunków atmosferycznych), rozpalamy suchymi polanami drewnianymi w palenisku wędzarni i utrzymujemy temperaturę około 90°C przez około 6 godzin.

Ma to na celu dosuszenie ścian i wyeliminowanie wszelkich zapachów pozostałych po pracach budowlanych.

Gotowa grillo-wędzarnia, fot. Paul Wieczor

Gotowa grillo-wędzarnia.

Tekst i zdjęcia: Paul Wieczor


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Redakcja poleca
Effect24h 680 EC – zwalcza chwasty i mech w 24h – 150 ml | Target
Effect24h 680 EC – zwalcza chwasty i mech w 24h – 150 ml | Target
Eko Kompostownik TERMO – 350 litrów
Eko Kompostownik TERMO – 350 litrów
Nakolannik – OCHRANIACZ na kolana
Nakolannik – OCHRANIACZ na kolana
Rękawice ogrodowe Z PAZURKAMI – turkusowe
Rękawice ogrodowe Z PAZURKAMI – turkusowe
Obserwuj
Autor
Budujemy Dom Budujemy Dom

Największy w Polsce budowlany portal internetowy i miesięcznik dla budujących i remontujących dom.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Gość
11-08-2020 00:25
Murarz za 10 zł / godz., Pomocnik za 6 zł . 🤣 Dobre!
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści