Drewno owocowe do wędzenia – które wybrać i jakie ma właściwości?
Drewno pochodzące z sadów jest cenione w przemyśle wędliniarskim jako materiał do wędzenia. Eksperci i konsumenci szczególnie doceniają smak i aromat produktów wędzonych przy użyciu drewna z drzew pestkowych, takich jak wiśnia, śliwa czy czereśnia lub morela.
Drewno z drzew owocowych idealnie nadaje się do wędzenia mięsa i ryb, a także serów. Każdy gatunek użytego do wędzenia drewna nadaje charakterystyczny kolor, smak i zapach. Oto niektóre z nich:
Jabłoń
Drewno jabłoni podczas spalania daje bardzo łagodny, lekko słodkawy dym o owocowym posmaku. Stosuje się je do wędzenia drobiu – barwi skórkę na kolor ciemnego brązu.
Śliwa
Doskonale nadaje się do wędzenia wieprzowiny (szynki, schabu i kiełbasy) nadając im delikatny, słodkawy posmak.
Wiśnia
Nadaje świeży zapach i lekko gorzkawy smak. Dym palonej wiśni barwi mięso na kolor ciemnego brązu. Idealnie nadaje się do wędzenia dzikiego drobiu, cielęciny, szynki i kiełbasy.
Grusza
Mięso wędzone gruszą ma niepowtarzalny kolor czerwonego wina i głęboki zapach. Stosuje się ją do wędzenia drobiu.
Morela, brzoskwinia
Nadają lekki owocowy, wyjątkowo aromatyczny zapach. Polecane są do wędzenia serów.
Podczas cięcia sadów i ogrodów warto pomyśleć o wykorzystaniu resztek takich jak gałęzie, pniaki czy ścinki. Grubsze kawałki można poukładać w stosy, natomiast drobniejsze gałęzie warto związać drutem w pęczki i również ułożyć w stos. Ułatwi to późniejsze przenoszenie czy pakowanie do transportu. Tak jak każde drewno używane do wędzenia, musi ono odpowiednio wyschnąć, choć nie potrzebuje specjalnych warunków do tego. Szkoda byłoby marnować takie drewno, spalając je bez konkretnej korzyści.
Zdjęcie tytułowe: Brigitte Werner, Simon Matzinger / Pixabay