Grillowanie na drewnianych deskach

Potrawy przygotowywane na drewnianych deskach znane są już od wielu lat. Sposób ten wykorzystywali już rdzenni Amerykanie, którzy umieszczali całego łososia nad ogniem na dużych drewnianych deskach cedrowych. Deski te bardzo dobrze utrzymywały całe ryby ale przede wszystkim tliły się i przyprawiały ryby dymem.

Posłuchaj
00:00

Potrawy przygotowywane na drewnianych deskach znane są już od wielu lat. Sposób ten wykorzystywali już rdzenni Amerykanie, którzy umieszczali całego łososia nad ogniem na dużych drewnianych deskach cedrowych. Deski te bardzo dobrze utrzymywały całe ryby ale przede wszystkim tliły się i przyprawiały ryby dymem. Taki sposób pieczenia ryb stał się bardzo popularny i kilka firm zaczęło wytwarzać deski specjalnie do tego celu. Większość ludzi jednak nie zdaje sobie sprawy, że tą metodą grillowania można przyrządzać o wiele więcej niż łososia.

To się przyda
Grill Okrągły MG930 - śr. 32,5 cm GrillMaster
Grill Okrągły MG930 - śr. 32,5 cm GrillMaster
Dmuchawa z Kołowrotkiem - Wspomaga Rozpalanie Ognia  MG229 GrillMaster
Dmuchawa z Kołowrotkiem - Wspomaga Rozpalanie Ognia MG229 GrillMaster
Grill Kociołek MG913 - śr. 42 cm GrillMaster
Grill Kociołek MG913 - śr. 42 cm GrillMaster
Grill gazowy CITI CHEF 40 – zielona oliwka
Grill gazowy CITI CHEF 40 – zielona oliwka

Oczywiście metoda bezpośredniego grillowania na drewnianych deskach jest idealna dla delikatnych mięs takich jak ryby czy owoce morza. Ale jednak możemy na nich przyrządzić praktycznie każdy rodzaj mięsa w tym kurczaki i steki. Jeśli chodzi o grillowanie ryb na drewnianej desce, to należy pamiętaj aby do grillowania w ten sposób odpowiednio przygotować samą deskę. Należy ją moczyć przez około godzinę, wyjąć z wody i pozwolić aby nadmiar wody z niej spłynął. Deska powinna być mokra przez środek ale nie całkowicie wilgotna. Stronę na której będziemy grillować należy dodatkowo natrzeć np. oliwą z oliwek. Położyć rybę na desce, posolić, popieprzyć, położyć na nią plasterki czosnku i cytryny. Całość grillować, aż kawałki ryby będą same ładnie od siebie odchodziły, około półgodziny na średnim ogniu.

Są też inne zalety grillowania na drewnianych deskach. Umieszczenie wilgotnej deski w grillu będzie produkować dym. Grillowanie tą metodą pozwoli osiągnąć całkiem nowy subtelny aromat grillowanych potraw. Grilluj tą metodą steki, kotlety, małże a także sery. A następnym razem jak zobaczysz w sklepie na półce deski cedrowe, klonowe czy olchowe pomyśl o tym co można na nich zrobić.


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Preparat do śmietników – spray 2w1 – 500 ml Bros
Preparat do śmietników – spray 2w1 – 500 ml Bros
Prusakolep – na prusaki, karaluchy i inne owady biegające – 2 szt. Bros
Prusakolep – na prusaki, karaluchy i inne owady biegające – 2 szt. Bros
Proszek do prania tkanin – aloesowy – 1,45 kg Frosch
Proszek do prania tkanin – aloesowy – 1,45 kg Frosch
Pasta trutka na szczury i nornice Rodicum Extra – 200 g | SBM
Pasta trutka na szczury i nornice Rodicum Extra – 200 g | SBM
Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Komentarze

Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści
Polecamy