Grillowanie na drewnianych deskach

Potrawy przygotowywane na drewnianych deskach znane są już od wielu lat. Sposób ten wykorzystywali już rdzenni Amerykanie, którzy umieszczali całego łososia nad ogniem na dużych drewnianych deskach cedrowych. Deski te bardzo dobrze utrzymywały całe ryby ale przede wszystkim tliły się i przyprawiały ryby dymem.

Posłuchaj
00:00

Potrawy przygotowywane na drewnianych deskach znane są już od wielu lat. Sposób ten wykorzystywali już rdzenni Amerykanie, którzy umieszczali całego łososia nad ogniem na dużych drewnianych deskach cedrowych. Deski te bardzo dobrze utrzymywały całe ryby ale przede wszystkim tliły się i przyprawiały ryby dymem. Taki sposób pieczenia ryb stał się bardzo popularny i kilka firm zaczęło wytwarzać deski specjalnie do tego celu. Większość ludzi jednak nie zdaje sobie sprawy, że tą metodą grillowania można przyrządzać o wiele więcej niż łososia.

🟢 Ogrodowa lista zakupów: Co warto kupić w czerwcu? Polecamy: nawozy, preparaty, podłoża, dekoracje, narzędzia i książki

Oczywiście metoda bezpośredniego grillowania na drewnianych deskach jest idealna dla delikatnych mięs takich jak ryby czy owoce morza. Ale jednak możemy na nich przyrządzić praktycznie każdy rodzaj mięsa w tym kurczaki i steki. Jeśli chodzi o grillowanie ryb na drewnianej desce, to należy pamiętaj aby do grillowania w ten sposób odpowiednio przygotować samą deskę. Należy ją moczyć przez około godzinę, wyjąć z wody i pozwolić aby nadmiar wody z niej spłynął. Deska powinna być mokra przez środek ale nie całkowicie wilgotna. Stronę na której będziemy grillować należy dodatkowo natrzeć np. oliwą z oliwek. Położyć rybę na desce, posolić, popieprzyć, położyć na nią plasterki czosnku i cytryny. Całość grillować, aż kawałki ryby będą same ładnie od siebie odchodziły, około półgodziny na średnim ogniu.

Są też inne zalety grillowania na drewnianych deskach. Umieszczenie wilgotnej deski w grillu będzie produkować dym. Grillowanie tą metodą pozwoli osiągnąć całkiem nowy subtelny aromat grillowanych potraw. Grilluj tą metodą steki, kotlety, małże a także sery. A następnym razem jak zobaczysz w sklepie na półce deski cedrowe, klonowe czy olchowe pomyśl o tym co można na nich zrobić.

To się przyda
Dmuchawa z Kołowrotkiem - Wspomaga Rozpalanie Ognia  MG229 GrillMaster
Dmuchawa z Kołowrotkiem - Wspomaga Rozpalanie Ognia MG229 GrillMaster
Grill gazowy CITI CHEF 40 – zielona oliwka
Grill gazowy CITI CHEF 40 – zielona oliwka
Tematy
Powiązane artykuły
Jak wybrać grill idealny? Zwróć uwagę na modele gazowe i ich niesamowite funkcje
Testujemy w naszym ogrodzie
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści