Grillowanie na drewnianych deskach

Potrawy przygotowywane na drewnianych deskach znane są już od wielu lat. Sposób ten wykorzystywali już rdzenni Amerykanie, którzy umieszczali całego łososia nad ogniem na dużych drewnianych deskach cedrowych. Deski te bardzo dobrze utrzymywały całe ryby ale przede wszystkim tliły się i przyprawiały ryby dymem.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska

Potrawy przygotowywane na drewnianych deskach znane są już od wielu lat. Sposób ten wykorzystywali już rdzenni Amerykanie, którzy umieszczali całego łososia nad ogniem na dużych drewnianych deskach cedrowych. Deski te bardzo dobrze utrzymywały całe ryby ale przede wszystkim tliły się i przyprawiały ryby dymem. Taki sposób pieczenia ryb stał się bardzo popularny i kilka firm zaczęło wytwarzać deski specjalnie do tego celu. Większość ludzi jednak nie zdaje sobie sprawy, że tą metodą grillowania można przyrządzać o wiele więcej niż łososia.

Oczywiście metoda bezpośredniego grillowania na drewnianych deskach jest idealna dla delikatnych mięs takich jak ryby czy owoce morza. Ale jednak możemy na nich przyrządzić praktycznie każdy rodzaj mięsa w tym kurczaki i steki. Jeśli chodzi o grillowanie ryb na drewnianej desce, to należy pamiętaj aby do grillowania w ten sposób odpowiednio przygotować samą deskę. Należy ją moczyć przez około godzinę, wyjąć z wody i pozwolić aby nadmiar wody z niej spłynął. Deska powinna być mokra przez środek ale nie całkowicie wilgotna. Stronę na której będziemy grillować należy dodatkowo natrzeć np. oliwą z oliwek. Położyć rybę na desce, posolić, popieprzyć, położyć na nią plasterki czosnku i cytryny. Całość grillować, aż kawałki ryby będą same ładnie od siebie odchodziły, około półgodziny na średnim ogniu.

Są też inne zalety grillowania na drewnianych deskach. Umieszczenie wilgotnej deski w grillu będzie produkować dym. Grillowanie tą metodą pozwoli osiągnąć całkiem nowy subtelny aromat grillowanych potraw. Grilluj tą metodą steki, kotlety, małże a także sery. A następnym razem jak zobaczysz w sklepie na półce deski cedrowe, klonowe czy olchowe pomyśl o tym co można na nich zrobić.


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści