Altana ogrodowa
Altany mogą być na planie kwadratu lub wielokąta i mieć ściany pełne z przeszkleniami lub ażurowe. Często ścianka jest tylko do połowy wysokości altany, a dach podtrzymują słupy lub wąskie, ażurowe panele. Tworzące je listewki mogą być ułożone diagonalnie lub pod kątem prostym.
Dach kryje się najczęściej gontem drewnianym lub bitumicznym. Można też położyć strzechę, ale wymaga to zastosowania mocniejszej konstrukcji nośnej. Strzecha jest bowiem efektowna i trwała, ale bardzo ciężka.
Altany wykonuje się prawie wyłącznie z drewna, które musi być zaimpregnowane przed pleśnią, grzybami i owadami.
Ogrodowe altany najczęściej budowane są z drewna. |
Szczególnego rodzaju altany są robione ze stalowych, lakierowanych prętów. Nie mają one dachu, ani ścian. Są to konstrukcje ażurowe, ale bardzo wytrzymałe i niekiedy efektownie zdobione. Służą do obsadzenia pnączami. Dopiero gdy się one rozrosną powstaje piękna, zielona, choć przeciekająca w czasie deszczu altana.
Pawilon ogrodowy
Pawilon jest oszczędniejszą formą altany - ma dach, ale jest pozbawiony bocznych ścian i podłogi.
Najprostsze są konstrukcje z lakierowanych proszkowo rurek stalowych, które podtrzymują dach z impregnowanej, nieprzemakalnej tkaniny. Pawilon o konstrukcji stalowej łatwo jest przestawić w inne miejsce i schować na zimę.
Dach pawilonu może być wsparty na drewnianych kratownicach. |
Pawilony mogą być też na stelażu drewnianym. W wielu przypadkach konstrukcja podtrzymująca dach opiera się na kratownicach, umocowanych do drewnianych donic. Takiego pawilonu nie schowamy na zimę, dlatego dach może być wykonany z trwałego materiału. Stąd już tylko krok do altany...
Grill ogrodowy
Szczególnie latem odnosi się wrażenie, że korzystanie z grilla to obowiązek. W wariancie najprostszym - i najtańszym - kupujemy urządzenie przenośne, z lakierowanej stali, kolorystycznie dopasowane do naszych mebli ogrodowych. Palenisko jest ustawione na nóżkach i często ma pokrywę, zaś wysokość zamocowania rusztu można zmieniać.
Ale do małej architektury ogrodowej zaliczamy grille stacjonarne. Najczęściej są duże i ciężkie, miejsca ich ustawienia nie da się łatwo zmienić, warto więc przewidzieć w pobliżu stolik i coś do siedzenia. Ławeczki przydadzą się zresztą nawet wtedy, gdy "kącik gastronomiczny" zaaranżujemy w inny sposób.
Oferta gotowych grilli jest bardzo duża. W betonowych najczęściej pod paleniskiem znajduje się przestrzeń, w której można przechowywać opał, a nad nim daszek (betonowy lub z blachy stalowej) z niewielkim kominkiem.
Fot. Grabinex, archiwum Budujemy Dom W pobliżu grilla czy wokół ogniska warto przewidzieć miejsca do siedzenia. Grill można wkomponować w „zabudowę” ogrodowej kuchni. |
Bardzo efektowne są grille obłożone kształtkami klinkierowymi lub płytkami piaskowca. Najczęściej z boku paleniska znajduje się blat do przygotowywania potraw, a pod nim półki. W dużych urządzeniach blaty mogą być umieszczone po obu stronach paleniska. Takie grille nie mają jednak daszka chroniącego palenisko przed deszczem. Stały grill można również wymurować w całości z cegieł - najlepiej klinkierowych - lub z kamienia.
Są też grille łączące lekkość urządzeń przenośnych z komfortem użytkowania - stacjonarnych. Konstrukcja ze stali nierdzewnej tworzy komorę na opał oraz palenisko i daszek. Czasem pojawia się trzeci poziom - półeczka pod paleniskiem. Całość jest malowana farbami akrylowymi na różne kolory.
Tekst: Anna Grocholska