Logo
Logo
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Wybieramy grill ogrodowy

Pytanie czytelnika: Planuję zakup grilla ogrodowego, jednak nie chodzi mi o urządzenie przenośne, z lakierowanej stali, na nóżkach, ale o grill stacjonarny. Proszę o pomoc w wyborze.

Odpowiedź eksperta:

fot. Archiwum BD
fot. Archiwum BD

Oferta gotowych grilli stacjonarnych jest bardzo duża. W betonowych najczęściej pod paleniskiem znajduje się przestrzeń, w której można przechowywać opał, a nad nim daszek (betonowy lub z blachy stalowej) z niewielkim kominkiem.

Bardzo efektowne są grille obłożone kształtkami klinkierowymi lub płytkami piaskowca. Najczęściej z boku paleniska znajduje się blat do przygotowywania potraw, a pod nim półki.

W dużych urządzeniach blaty mogą być umieszczone po obu stronach paleniska. Takie grille ogrodowe nie mają jednak daszka chroniącego palenisko przed deszczem.


Są też grille łączące lekkość urządzeń przenośnych z komfortem użytkowania – stacjonarnych. Konstrukcja ze stali nierdzewnej tworzy komorę na opał oraz palenisko i daszek. Czasem pojawia się trzeci poziom – półeczka pod paleniskiem. Całość jest malowana farbami akrylowymi na różne kolory.

Grilli stacjonarny można również wymurować w całości z cegieł - najlepiej klinkierowych - lub z kamienia.

Grille stacjonarne zaliczamy do małej architektury ogrodowej. Najczęściej są duże i ciężkie, miejsca ich ustawienia nie da się łatwo zmienić, warto więc przewidzieć w pobliżu stolik i coś do siedzenia. Ławeczki przydadzą się zresztą nawet wtedy, gdy „kącik gastronomiczny” zaaranżujemy w inny sposób.

 

Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)
Ochrona roślin
Temat miesiąca
Ochrona roślin
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu