Logo
Logo

Ściółkowanie skoszoną trawą | Jakie ma zalety? Jak to robić prawidłowo?

Ściółkowanie skoszoną trawą to doskonały sposób na wykorzystanie niepotrzebnej materii organicznej. Polega na rozłożeniu świeżo skoszonej trawy na powierzchni gleby w celu utworzenia warstwy ochronnej. Taka ściółka jest ekologiczna, darmowa i ma wiele innych zalet! Oto kilka informacji na ten temat.

Spis treści
Dlaczego warto stosować ściółkę ze skoszonej trawy? Jak gruba powinna być warstwa ściółki z trawy? Jak często ściółkować trawą? Kiedy dokładać nową? Czy każda skoszona trawa nadaje się na ściółkę?
Ściółkowanie skoszoną trawą to praktyka ogrodnicza polegająca na rozłożeniu świeżej trawy na powierzchni gleby. Jest to ekologiczny sposób ochrony gleby przed erozją, zwiększania zawartości materii organicznej, zapobiegania wzrostowi chwastów oraz dostarczania roślinom składników odżywczych.

Jakie zalety ma ściółkowanie trawą?

Utrzymanie wilgoci w glebie

Ściółkowanie trawą jest metodą, która pomaga w ochronie gleby przed erozją i wysychaniem. Warstwa trawy utrzymuje wilgoć w glebie, zapobiegając szybkiemu odparowywaniu wody i pomagając zatrzymać jej dostępność dla roślin.

Nawożenie

Skoszona trawa jest bogata w składniki odżywcze, takie jak azot, fosfor i potas, które są niezbędne dla zdrowego wzrostu roślin. Kiedy trawa rozkłada się na powierzchni, te składniki uwalniają się stopniowo do gleby, zasilając rośliny w naturalny sposób.

Zapobieganie rozwojowi chwastów

Warstwa skoszonej trawy działa jak naturalna bariera przeciwko chwastom, utrudniając im wzrost i konkurencję z uprawianymi roślinami. Zmniejsza także ilość światła docierającego do nasion chwastów, co ogranicza ich kiełkowanie.

Utrzymywanie temperatury

Ściółka z trawy może pomóc w regulowaniu temperatury gleby. W gorących okresach chroni przed przegrzewaniem (utrzymując ją chłodniejszą), a w chłodniejszych miesiącach działa jak izolator (pomagając utrzymać ciepło w glebie).

Zwiększenie zawartości materii organicznej

Rozkładająca się trawa przyczynia się do zwiększenia zawartości materii organicznej w glebie (próchnicy), co poprawia jej strukturę, zdolność do zatrzymywania wody i składniki odżywcze.

Naturalnie o ogrodach / YouTube


Jak ściółkować rabaty i grządki skoszoną trawą?

Aby przeprowadzić ściółkowanie skoszoną trawą, wystarczy równomiernie rozłożyć warstwę ścinków o grubości około 5 centymetrów na powierzchni gleby (wokół kwiatów na rabacie, krzewów i drzew oraz warzyw i owoców: mali, truskawek, pomidorów, itd.). Nadaje się do większości roślin (z wyjątkiem kwasolubnych). Należy pamiętać, żeby nie tworzyć zbyt grubej warstwy (bo trawa zacznie gnić), która może uniemożliwić dostęp powietrza i wody do korzeni roślin.

Skoszoną trawę można dodawać sukcesywnie w ciągu całego sezonu wegetacyjnego, by podsypywać nią różne rośliny uprawne w każdej fazie rozwoju (nawet młode sadzonki). Nadmiar warto wyrzucać na kompost, gdzie po kilku miesiącach zamieni się w cenny nawóz. 

Najlepiej stosować świeżą trawę tuż po skoszeniu, ale nie jest to warunek konieczny. Ważne jest, aby unikać trawy z nasionami chwastów lub zastosowania trawy, która została wcześniej poddana zabiegom chemicznym (opryskiwaniu herbicydami, które mogłyby zaszkodzić roślinom uprawnym). 

Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe: Влад Варшавский / Adobe Stock

Autor
Ściółkowanie skoszoną trawą | Jakie ma zalety? Jak to robić prawidłowo?
Ściółkowanie skoszoną trawą | Jakie ma zalety? Jak to robić prawidłowo?
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl