Chwasty to nieproszony gość w naszych ogrodach, który potrafi skutecznie zepsuć estetykę naszej zielonej przestrzeni. Wyrwanie ich to dopiero początek walki, ponieważ odpowiednie pozbycie się chwastów jest równie ważne, aby zapobiec ich ponownemu rozprzestrzenianiu się. Oto kilka sprawdzonych metod na radzenie sobie z wyrwanymi chwastami.
1. Wyrzuć je
Pierwszym i najprostszym krokiem jest po prostu wyrzucenie chwastów. Można to zrobić, pakując je do worka na śmieci i wyrzucając razem z innymi odpadkami. Dodanie trochę wody do worka i pozostawienie go na słońcu może przyspieszyć proces rozkładu chwastów.
2. Kompostuj je
Kompostowanie jest jednym z najbardziej ekologicznych sposobów na pozbycie się chwastów z ogrodu. Chwasty są doskonałym dodatkiem do kompostu, ponieważ są bogate w składniki odżywcze, które mogą wzbogacić glebę. Upewnij się tylko, że nie zawiązały jeszcze nasion, które mogłyby się rozprzestrzeniać wraz z gotowym nawozem.
O czym pamiętać kompostując chwasty:
- Najlepiej jest kompostować chwasty przed ich zakwitnięciem, kiedy jeszcze nie wytworzyły nasion. Jeśli chwasty są już dojrzałe, można je wysuszyć lub gotować przed dodaniem do kompostu, aby zniszczyć nasiona.
- Chwasty rozłogowe, takie jak perz czy skrzyp polny, nadają się na kompost dopiero po wysuszeniu.
- Niektóre chwasty, takie jak rumianek, mniszek lekarski czy krwawnik, mogą przyspieszać dojrzewanie kompostu. Warto z nich robić wywary lub wyciągi. Te naturalne "aktywatory kompostu" skutecznie pomagają, przekształcać chwasty w wartościowy kompost w krótszym czasie.
- Pamiętaj! Niektóre chwasty, takie jak barszcz Sosnowskiego, są trudne do zniszczenia i mogą zaszkodzić innym roślinom, dlatego lepiej jest w ogóle ich nie kompostować.
3. Wykorzystaj je w kuchni
Niektóre chwasty są jadalne i mogą być wykorzystane w kuchni. Najlepsze są młode, niewielkie liście oraz kwiaty. Jednym ze sztandarowych przykładów "chwastu w kuchni" to mniszek lekarski, który jest bogaty w witaminy A, B, C i D, a także w potas, żelazo i cynk. Można go dodać do sałatek, kanapek czy herbaty. Pamiętaj, aby zawsze być pewnym, jaki chwast zamierzasz zjeść, aby uniknąć spożycia czegoś toksycznego.
4. Stwórz dedykowany stos chwastów
Inną metodą jest stworzenie dedykowanego stosu chwastów w miejscu, gdzie nie będą mogły ponownie zakorzenić się. Można to zrobić na płachcie, na żwirze lub na mocno ubitej ziemi. Stos należy przykryć, aby pomóc chwastom szybciej wyschnąć. Po wyschnięciu chwastów, można je łatwiej wyrzucić, spalić lub dodać do kompostu.
Pamiętaj! Jeśli stworzymy wysokie stosy chwastów możemy doprowadzić do tego, że na spodzie pryzmy będzie się robić tzw. kiszonka, czyli na roślinną materię organiczną, będą działać bakterie beztlenowe prowadząc do fermentacji.
5. Spal je
Spalanie jest inną opcją, ale należy to robić ostrożnie. Po pierwsze palimy wyschnięte chwasty, a po drugie rośliny, takie jak barszcz Sosnowskiego, mogą wydzielać toksyczne dymy podczas spalania, dlatego zawsze należy sprawdzić, co dokładnie zamierzasz spalić. Przed wybraniem tego sposobu utylizacji chwastów, należy też pamiętać o przepisach dotyczących palenia ognisk.
6. Przygotuj gnojówkę z chwastów
Jeśli nie masz kompostownika, możesz przerobić wyrwane chwasty na gnojówkę. Aby przygotować gnojówkę, zbierz 1 kg chwastów, umieść je w wiadrze i zalej 10 l wody. Pozostaw to do czasu przefermentowania, co kilka dni mieszając. Następnie użyj tego ekologicznego środka do nawożenia roślin w ogrodzie lub do zwalczania chorób i szkodników.
7. Ściółkuj chwastami
Ściółkowanie gleby zatrzymuje wilgoć w ziemi i zapobiega jej zaskorupieniu, a także wzbogaca ją w materię organiczną. Jeżeli nie wiesz, co zrobić z wyrwanymi chwastami, po prostu rozłóż je cienką warstwą pomiędzy roślinami na grządkach. Ścięta trawa i chwasty dobrze sprawdzają się jako ściółka w warzywniku! Przed rozłożeniem na grządkach, zerwane chwasty powinno się wstępnie podsuszyć. Taka ściółka pozwala zaoszczędzić i dobrze wykorzystać zielone odpady!
8. Wykorzystaj chwasty w kosmetyce
Chwasty mogą być wykorzystywane w kosmetyce, ponieważ zawierają mnóstwo korzystnych dla zdrowia substancji. Dlatego, mogą być cennym składnikiem w kosmetyce. Można przygotować z nich wywary, oleje czy maseczki.
Dla przykładu: przetacznik, używany jest jako napar i działa przeciwzapalnie co jest chętnie wykorzystywane do leczenia wyprysków; fiołek trójbarwny jest stosowany w leczeniu trądziku i chorób skóry, pokrzywa to składnik wielu kosmetyków, ponieważ ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, a mniszek lekarski wykazuje działanie "przeciwstarzeniowe".
Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe: johnalexandr / AdobeStock