Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
43
Okazje

Podpowiadamy, jak zwalczyć podagrycznik

Pytanie czytelnika: Co to za roślina? U mnie jest uciążliwym chwastem tworzącym zielone dywany. Jak się jej pozbyć?

 

Odpowiedź eksperta:

To podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria) - często występujący chwast o bardzo złej sławie. Niestety jest bardzo trudny do zwalczenia! Aby skutecznie się go pozbyć trzeba przede wszystkim uzbroić się w cierpliwość i zastosować poniższe metody jego zwalczania (najlepiej wszystkie):

  • Głębokie przekopanie ziemi na głębokość minimum 30 cm i dokładne usunięcie wszystkich, nawet najmniejszych kłączy. Zabieg ten warto wykonywać bardzo dokładni i powtarzać kilka razy w ciągu sezonu.
  • Zastosowanie herbicydów totalnych zawierających substancję aktywną glifosat (np. Roundup lub Basta). Rośliny należy dokładnie opryskać preparatem, a następnie usunąć martwe części nadziemne - wraz z przekopaniem podłoża i usunięciem kłączy. Zabieg należy powtarzać kilka razy w sezonie.
  • Przykrycie powierzchni czarną folią - spowoduje ona zaparzenie się roślin i stopniowe ich gnicie. Folia musi pozostać na roślinach przez cały sezon!
  • Częste koszenie chwastowiska kosiarką lub podkaszarką. Zabieg należy wykonywać minimum raz w tygodniu.

Zwalczanie podagrycznika jest bardzo trudne i długotrwałe! Może potrwać kilka sezonów.

Ciekawostka: liście podagrycznika są jadalne - można z nich przyrządzać sałatki.

zdjęcie tytułowe: fot. Mirosław Pielot

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Gość niech rośnie i się rozrasta

28-05-2021 09:50

zielony ogródek i randap

Gość Kaśka

11-04-2021 11:32

Ktoś kto pisze takie komentarze nigdy nie miał do czynienia z podagrycznikiem i nie ma pojęcia o dostępnych środkach. Po pierwsze, podagrycznik rozrasta się tak, że w żadnej kuchni się go tyle nie da zużyć. Po drugie - są preparaty typu Roundup stosowane wyłącznie na liście - ...

Gość Piotrek

25-12-2020 22:10

Po co się pozbywać, używać w kuchni :)

Gość a_nirvana

16-06-2020 19:21

nie wierzę że strona nazywa się Zielony ogródek, a polecacie stosować preparaty (Roundup lub Basta) które są wstrętną chemią po takim oprysku ziemia jest skażona na kilka lat, a glifosad ma udowodnione działanie rakotwórcze!

Pokaż wszystkie komentarze
Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT