Co jest przyczyną brązowienia tui?
Brązowienie igieł może mieć kilka przyczyn. Igły i łuski roślin iglastych zwykle przebarwiają się pod koniec sezonu i jest to zjawisko odwracalne. Od jesieni przez zimę mogą przybierać: czerwonawy, niebieskawy, żółtawy i brązowy kolor. Często przy gęstych szpalerach powodem zamierania igieł od środka jest brak dostępu światła. Jest to zjawisko zupełnie naturalne zarówno w przypadku roślin iglastych, jak i liściastych. Rośliny zimozielone mogą podsychać podczas zimy i cierpieć od suszy fizjologicznej.
Czy da się uratować brązowe tuje?
Aby temu zapobiec, należy je bardzo obficie podlać jesienią. Transpiracja u iglaków odbywa się przez cały rok. Kolejny zabieg, jaki można zastosować, przeciwdziałając brązowieniu igieł, to jesienne nawożenie potasem i magnezem lub żelazem. Najpowszechniejszymi natomiast szkodnikami i chorobami, które atakują iglaste drzewa i krzewy, są mszyce oraz szara pleśń. Zamieranie igieł może być też spowodowane przez psi mocz.
Jak zapobiegać brązowieniu i leczyć chore tuje?
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: GracoStarDesign / Depositphotos oraz sxc.hu