Znaczenie siarki dla roślin. Dlaczego warto nawozić siarką?
Choć siarka wydaje się mniej istotnym składnikiem odżywczym niż inne kluczowe mikroelementy, to jej odpowiedni poziom jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i wzrostu roślin. W naturze występuje ona dość powszechnie, będąc składnikiem różnego rodzaju związków występujących w glebie, powietrzu oraz w wodzie. Jest jej jednak niewiele lub występuje w formach niedostępnych dla roślin.
Między innymi dzięki siarce, warzywa i inne rośliny użytkowe zyskują charakterystyczne dla siebie, ostre smaki (np. rzeżucha, por, czy rzodkiewka), a także czujemy charakterystyczne dla niektórych gatunków zapachy (np. czosnek). Dzieje się tak dlatego, że siarka jest składnikiem olejków eterycznych oraz aminokwasów.
Siarka jest jednak przede wszystkim ważnym składnikiem pokarmowym, którego optymalny poziom wpływa na właściwy przebieg kluczowych dla roślin procesów, między innymi na pobieranie z gleby i przyswajanie azotu, fotosyntezę i oddychanie. Wchodzi także w skład enzymów i bierze udział w syntezie białek oraz tłuszczów w komórkach roślin.
Ważną funkcją siarki jest także ograniczanie gromadzenia się w roślinach niepożądanych azotanów oraz metali ciężkich, co ma szczególne znaczenie w uprawie roślin użytkowych, np. warzyw, owoców, czy ziół. Obecność siarki w komórkach roślin ma także wpływ na odporność uprawianych roślin, w tym na zmniejszenie podatności na ataki chorób i szkodników.
Niedobory siarki – objawy i skutki
Charakterystycznym i dość prostym do zaobserwowania objawem niedoboru siarki w roślinach jest nietypowa barwa najmłodszych liści, czyli tzw. chloroza. Stają się one bladozielone, żółtawe lub nawet białe, z widocznymi jasnymi nerwami. Dodatkowo, bardzo często liście są łyżeczkowato wygięte. W wyniku tych zaburzeń blaszki liściowe karłowacieją, a jednocześnie zahamowany zostaje wzrost całej rośliny.
Jak nawozić siarką?
W glebie siarka występuje głównie w formie organicznej, a rzadziej w formach mineralnych i jej zawartość jest niewystarczająca dla roślin. Ponadto, zanim siarka zostanie pobrana i przyswojona przez rośliny musi być najpierw przekształcona przez mikroorganizmy glebowe w przyswajalną formę chemiczną SO4, co niestety wymaga czasu.
Między innymi z tego względu siarkę, tak jak inne mikroelementy trzeba roślinom dostarczyć w formie zasilania nawozami. Najbardziej zasobne w ten pierwiastek będą gleby bogate w materię organiczną (np. torfy) i próchnicę. W siarkę bogate są także powszechnie znane i zalecane obecnie do stosowania nawozy naturalne – np. kompost, obornik czy gnojówki, które można stosować zarówno wiosną, jak i jesienią.
Najbardziej popularne, szybko działające nawozy mineralne, które stosuje się w tradycyjnym nawożeniu roślin, to między innymi siarczan amonu (zawiera 24% siarki), siarczan potasu (zawiera 18% siarki), superfosfat prosty (działa nieco wolniej).
W uprawie roślin ogrodowych warto pamiętać, że nawozy zawierające siarkę pomagają w uprawie roślin, wymagających kwaśnego odczynu gleby lub pomagają w jej zakwaszeniu. Można więc nawozić nimi takie rośliny jak: różaneczniki, azalie, borówkę amerykańską, czy wrzosy.
Oprócz nawozów posypowych, niedobory siarki można także uzupełniać poprzez nawożenie dolistne roślin. Dzięki formie rozpuszczalnej w wodzie można za pomocą przygotowanego roztworu opryskiwać rośliny (szybkie wchłanianie siarki przez liście). Popularne dolistne nawozy siarkowe to np. Sulvit lub rozpuszczalny siarczan magnezu. W sprzedaży znajduje się obecnie wiele nowoczesnych, rozpuszczalnych w wodzie nawozów mineralnych, w tym także zawierających zwiększoną ilość siarki.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: NewAfrica / Depositphotos