Dlaczego warto samemu uprawiać ogórki?
Własna uprawa ogórków (tak, jak innych warzyw) to najlepsze rozwiązanie z wielu względów. Przede wszystkim, dzięki temu ma się całkowity wpływ na to, jakie środki uprawy roślin są stosowane. To oznacza, że można uzyskać zdrowe ogórki bez chemii i sztucznych nawozów. Taka zdrowa uprawa sprawia, że ogórki są pełne wartości odżywczych oraz niezwykle smaczne.
Ogórki zawierają bardzo dużo wody (aż 90%), więc świetnie nawadniają i są bardzo orzeźwiające, co ma szczególne znaczenie latem. Dodatkowo zawierają: wit. C, wit. z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor, a to oznacza, że pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka, działając antyoksydacyjnie i antynowotworowo. Dlaczego jeszcze warto uprawiać samemu ogórki?
- Oszczędność – własne warzywa są zawsze tańszą alternatywą, a w obliczu rosnących cen żywności, ogródek warzywny staje się jeszcze bardziej opłacalny.
- Satysfakcja – zbieranie owoców własnej pracy zawsze daje ogromną satysfakcję.
- Dostępność – ogórki we własnym ogródku są zawsze dostępne, gdy mamy na nie ochotę.
Jakie odmiany ogórków wybrać do ogrodu?
Dobry sklep z nasionami to duży wybór różnych odmian ogórków, które należy dopasować do swoich potrzeb. Poszczególne odmiany różnią się smakiem, wielkością, odpornością na choroby oraz innymi cechami użytkowymi. Przede wszystkim, chcąc uprawiać ogórki w ziemi, należy wybierać odmiany ogórków gruntowych, gdyż ogórki szklarniowe nie wyrosną bez przykrycia.
Następnie należy przemyśleć, jak zostaną wykorzystane plony – w sklepie dostępne są odmiany ogórków, które idealnie nadają się do kiszenia, marynowania lub są najlepsze do spożycia na surowo. Różnią się one wielkością i smakiem, zapewniając najlepsze właściwości w zależności od przeznaczenia. Chcąc wykorzystać warzywa i na przetwory, i do spożycia na surowo warto wybierać odmiany uniwersalne.
Dlaczego warto wybierać markowe nasiona?
Nasiona renomowanych producentów może i są droższe, ale wynika to z restrykcyjnych przepisów i zasad, obowiązujących podczas produkcji oraz przechowywania, co wpływa na koszt produkcji. To z kolei przekłada się na wyższą jakość nasion, a więc i samych roślin, które z nich wyrastają. Warto pamiętać, że w przypadku nasion ich jakość ma kluczowe znaczenie, gdyż wpływa na zdolność kiełkowania, czyli to z ilu nasion faktycznie wyrosną rośliny. Dodatkowo dobre nasiona to zdrowe rośliny i smaczne, obfite plony.
Jak uprawiać ogórki w ogrodzie?
Samodzielna uprawa ogórków nie jest bardzo wymagająca ani trudna, a plony potrafią być bardzo obfite. Warto jedynie zadbać o prawidłowe nawożenie, podlewanie i wysiewanie ogórków, aby rośliny odwdzięczyły się wspaniałymi plonami. Ogórki można uprawiać w gruncie albo w szklarniach. Uprawa gruntowa jest zdecydowanie łatwiejsza i tańsza, ale uprawa szklarniowa zapewnia większe plony, gdyż ogórki lubią ciepło i słońce. Mimo to uprawa ogórków w gruncie cieszy się największą popularnością.
Jak zrobić rozsadę ogórków?
Chcąc uzyskać najlepsze plony, warto przygotować rozsadę ogórków, czyli wysiać je do małych doniczek (np. wielodoniczek). W kwietniu do doniczki wypełnionej ziemią kompostową lub ziemią do wysiewu wkłada się 3 nasiona na głębokość ok. 2 cm, a następnie odstawia w miejsce z dostępem do światła i o temp. co najmniej 18 stopni. W drugiej połowie maja siewki można przesadzić do gruntu w miejsce docelowe uprawy, uważając, aby nie uszkodzić delikatnych korzeni. Rozsada pozwala przyspieszyć zbiory oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób grzybowych i atakowi niektórych szkodników np. śmietki kiełkówki.
Czy ogórki można siać do gruntu?
Ogórki można też siać bezpośrednio do gruntu, co jest znacznie łatwiejsze, tańsze i szybsze. Trzeba jednak pamiętać, że rozsada zapewnia obfitsze plony. Wysiew ogórków do gruntu można przeprowadzać, dopiero gdy temp. gleby wynosi, co najmniej 15 stopni, czyli zazwyczaj w drugiej połowie maja. Nasiona wysiewa się pojedyncze, co około 5 – 10 cm lub w grupach po 3 nasiona, a po wykiełkowaniu wybiera się najsilniejszą siewkę.
Jakie wymagania mają ogórki?
Ogórki wymagają stanowiska słonecznego i zacisznego, dobrze osłoniętego od wiatru. Podłoże powinno być żyzne, zasobne w składniki pokarmowe, ale o niskiej zawartości azotu, który powoduje nadmierny rozrost części zielonych, osłabiając plony. Gleba próchnicza, dość przepuszczalna, ale dobrze utrzymująca wilgotność. PH gleby powinno wynosić min. 5,8, ale najlepsze jest od 6 do 7,2. Przy niższym odczynie gleba wymaga wapnowania. Do sprawdzenia pH gleby służy kwasomierz do gleby, który w prosty sposób umożliwia sprawdzenie aktualnych warunków.
Jak dbać o ogórki?
Kluczowe w pielęgnacji ogórków jest odpowiednie nawożenie – rośliny do wydania obfitych plonów wymagają dużej ilości składników pokarmowych. Dlatego glebę pod wysiew ogórków warto wzbogacić kompostem lub rozłożonym obornikiem bądź obornikiem granulowanym. W okresie intensywnego wzrostu podłoże należy dodatkowo zasilać co 2 tygodnie, stosując nawóz bogaty w potas i ubogi w azot, a najlepiej specjalistyczny nawóz do ogórków, który jest odpowiednio zbilansowany pod potrzeby tych warzyw.
Nie należy też doprowadzać do przesuszenia gleby – w razie suszy ogórki należy podlewać, uważając, aby nie zamoczyć liści, gdyż sprzyja to rozwojowi chorób grzybowych. Najlepiej ogórki podlewać skąpo, a często.
Ogórki są dość podatne na choroby, dlatego warto wykonać opryski miedzianem, który wykonuje się, gdy na roślinie są dwa kwiaty. Miedzian może spowodować żółknięcie brzegów liści, co jest zjawiskiem naturalnym. To nieszkodliwy środek o krótkim okresie karencji. Niestety jest toksyczny dla owadów pożytecznych, więc warto go stosować poza okresami aktywności pszczół, a więc po zachodzie słońca.
W uprawie ogórków warto również stosować płodozmian oraz sadzić w pobliżu rośliny, które zmniejszają ryzyko występowania chorób i szkodników charakterystycznych dla ogórków. Są to m.in.: bazylia, cebula i czosnek.
Kiedy zbierać ogórki?
Dlaczego warto robić przetwory z ogórków?
Kiszenie i konserwowanie ogórków to doskonały sposób na przedłużenie ich żywotności i uzyskanie pysznych warzyw pełnych wartości odżywczych przez okres jesienno-zimowy, gdy dostęp do świeżych warzyw jest dużo trudniejszy.
Ogórki kiszone, a zwłaszcza woda z nich zawiera ogromne ilości składników odżywczych oraz żywe kultury bakterii, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy, a zwłaszcza na jelita, co przekłada się na lepsze funkcjonowanie całego organizmu, również odporności. Z kolei ogórki konserwowe to prawdziwe bogactwo składników mineralnych, dostarczając przede wszystkim wapń, który pozytywnie wpływa na układ kostny, nerwowy i pomagają regulować ciśnienie.
Na czym polega kiszenie i konserwowanie ogórków?
Przepis na kiszone ogórki
Składniki
- 1 kg ogórków gruntowych (najlepiej wybrać małe lub średnie)
- główka czosnku
- pół pęczka kopru
- 1 l wody
- 2 łyżki soli
- Opcjonalnie: kawałek chrzanu, liście chrzanu
- Duży słój lub 2 słoiki o pojemności 1 l
Wykonanie
- Wodę zagotować i rozpuścić w niej sól.
- Ogórki umyć, a słoiki wyparzyć.
- Do słoików, dzieląc po równo na każdy pojemnik włożyć: ogórki, przekrojone na pół ząbki czosnku, koper i ewentualnie chrzan oraz inne dodatki.
- Całość zalać wodą z solą tak, aby ogórki znalazły się pod wodą.
- Słoiki mocno zakręcić i odstawić.
- Po około 2 tygodniach można rozkoszować się ich smaki.
Przepis na ogórki konserwowe
Składniki
- 1 kg małych ogórków gruntowych
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 1 l wody
- 1/3 szklanki cukru
- łyżka soli
- 1 średnia marchew
- kawałek chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki kopru
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżeczki ziaren gorczycy
- 3 słoiki o pojemności 1 l
Wykonanie
- Ogórki umyć, a słoiki dokładnie wyparzyć.
- Zagotować wodę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu, gdy woda zacznie wrzeć, dodać sól i cukier, wymieszać, gotować przez 10 min pod przykryciem.
- Odczekać kilka min i dodać ocet, a następnie całość wystudzić.
- Marchew obrać i pokroić w plastry lub słupki, czosnek obrać i przekroić na pół, chrzan obrać i pokroić w grubą kostkę lub słupki, a koper podzielić na mniejsze części.
- Do każdego słoika włożyć, rozdzielając po równo: gorczycę, marchew, czosnek, koper i chrzan, ułożyć ogórki.
- Całość zalać wodą tak, aby przykrywała ogórki, a słoiki mocno zakręcić.
- Chcąc przechować ogórki konserwowe przez dłuższy czas, należy je krótko pasteryzować.
Artykuł powstał we współpracy ze sklepem internetowym sklep.plantico.pl Sklep prowadzony jest przez firmę PlantiCo Zielonki Sp. z o.o. – uznanego i najwiejszego hodowcę i producenta warzyw i kwiatów w Polsce |