Przetwory z ogórków na zimę do słoików
Ogórki – skromne warzywo, które latem króluje na polskich straganach. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a ich uniwersalność sprawia, że doskonale sprawdzają się zarówno w sałatkach, kanapkach, jak i jako samodzielna przekąska. Ale co zrobić, gdy mamy ich pod dostatkiem?
Przygotować przetwory! Dzięki temu, nawet zimą będziemy mogli cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Oto 10 przepisów na przetwory z ogórków, które pozwolą Ci cieszyć się smakiem lata przez cały rok.
1. Ogórki z chili i czosnkiem
Pikantne ogórki z chili to doskonały dodatek do wielu dań. Smakują wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Składniki
- 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych
- 2 główki czosnku
- 4 łyżki soli
- 2 łyżeczki chilli w proszku
- 1/2 kg cukru
- 8 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki octu
Przygotowanie
- Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na cztery części, na paski. Jeśli są przerośnięte, wykrawamy nasiona.
- Posypujemy ogórki czterema łyżkami soli i odstawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc.
- Po upływie 12 godzin odlewamy wodę z ogórków.
- Następnie posypujemy ogórki chilli i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodajemy cukier, olej i ocet, a następnie mieszamy wszystko dokładnie.
- Gotowe ogórki przelewamy do słoików i pasteryzujemy.
2. Ogórki konserwowe po warszawsku
Ogórki po warszawsku to tradycyjny polski przepis na ogórki konserwowe, w której ogórki są zalewane octową zalewą z dodatkiem chrzanu, czosnku, kopru i innych przypraw. Charakteryzują się wyjątkowym, intensywnym smakiem i są doskonałym dodatkiem do kanapek czy zimowych sałatek.
Składniki
- 1 kg małych ogórków
- 2 litry gorącej wody
- 1 łyżka soli kuchennej
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 1 marchewka
- 8 dużych ząbków czosnku
- 8 listków laurowych
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- ok. 24 kulki pieprzu (kolorowego lub czarnego)
- duży kawałek korzenia chrzanu
- 1-2 liście chrzanu
- kilka łodyg kopru z baldachami
Przygotowanie
- Przygotuj zalewę octową, zagotowując w garnku wodę i ocet. Dodaj cukier i sól i gotuj do ich rozpuszczenia.
- Ogórki dokładnie umyj. Słoiki i zakrętki wyparz i wysusz.
- W słoiku ułóż ogórki, wciśnij przekrojone na pół ząbki czosnku (1 ząbek na słoik), kawałek chrzanu, koper, kawałek liścia chrzanu, po kilka plasterków marchewki na słoik.
- Do każdego słoika dodaj po 1 ziarenku ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2-3 kuleczki pieprzu.
- Całość zalej gorącą zalewą octową – powinna dokładnie przykryć ogórki.
- Dobrze zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem. Słoiki odstaw na minimum 2-3 tygodnie. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia.
3. Ogórki konserwowe z miodem
Ogórki konserwowe z miodem to wyjątkowy przepis, który łączy tradycyjne smaki z nutą słodyczy. Idealne jako dodatek do kanapek czy sałatek.
Składniki
- 3-4 kg drobnych ogórków
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 12 łyżek cukru
- 1 czubata łyżka soli
- ziele angielskie
- gorczyca
- pieprz w ziarenkach
- liście laurowe
- koper ogrodowy
- chrzan
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie
- Ogórki myjemy i odcinamy im końce.
- Przygotowujemy zalewę, zagotowując wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, gorczycę, pieprz i liście laurowe.
- Po zagotowaniu wyłączamy ogień i dodajemy do zalewy olej i miód.
- Do słoików wkładamy ogórki, po gałązce kopru, kawałek chrzanu i zalewamy gorącą zalewą.
- Słoiki pasteryzujemy przez 10-15 minut.
4. Ogórki w zalewie z kurkumą
Ogórki z kurkumą to wyjątkowy przepis, który łączy tradycyjne smaki z egzotyczną nutą kurkumy. Idealne jako przystawka lub dodatek do kanapek czy sałatek.
Składniki
- 3 kg ogórków
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka kurkumy
- 1 czubata łyżka soli kamiennej
- 1 mała cebula
- 6 piórek czosnku
- 2 gałązki kopru
- 3 łyżeczki gorczycy
- 6 liści laurowych
- 18 ziarenek pieprzu
- 6 łyżek oleju
Przygotowanie
- Ogórki obieramy, a następnie kroimy w ćwiartki. Najlepiej wybierać małe ogórki lub te o średnich rozmiarach, ponieważ nie posiadają one dużej ilości nasion.
- Przygotowujemy zalewę, do garnka wlewając 4 szklanki wody, 1 szklankę octu 10%, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżkę kurkumy oraz 1 łyżkę soli kamiennej.
- Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 2-3 minuty, a następnie zdejmujemy z gazu i odstawiamy do przestygnięcia.
- Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, czosnek także obieramy. Koper drobno siekamy.
- Do każdego słoika wrzucamy 2 plastry cebuli, liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 ząbek czosnku, 3 ziarenka pieprzu oraz odrobinę posiekanego koperku.
- W słoikach układamy ćwiartki ogórków pionowo do góry.
- Całość zalewamy przestygniętą zalewą. Na wierzch każdego słoika wlewamy po łyżce oleju.
- Przygotowane słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy.
5. Ogórki w musztardzie
Ogórki w musztardzie to smaczny i oryginalny przepis na przetwory. Idealne jako dodatek do kanapek czy sałatek. Smacznego!
Składniki
- 2 kg ogórków
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 5 łyżek musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- Liść laurowy suszony
- Ziele angielskie
- Gorczyca biała cała
Przygotowanie
- Ogórki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i przecinamy na pół.
- Przygotowujemy zalewę z wody, octu, cukru, soli, musztardy, czosnku. Wszystko zagotowujemy i następnie ostudzamy.
- Do umytych słoików wkładamy 2 listki liścia laurowego, 2 ziela angielskie i kilka ziarenek gorczycy.
- Układamy ogórki. Zalewamy ogórki ostudzoną zalewą i zakręcamy słoiki.
- Pasteryzujemy przez ok 5-7 minut.
6. Ogórki kanapkowe w plastrach z curry
Ogórki w plastrach z curry to smaczny i oryginalny przepis na przetwory. Idealne jako dodatek do kanapek czy sałatek.
Składniki
- Ogórki gruntowe
- Gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik 450ml)
- Cebula (2- plasterki do każdego słoika)
- 1 l wody
- 1/2 l octu 10%
- 1/2 kg cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki curry
Przygotowanie
- Ogórki płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
- Plasterki ogórków układamy w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika dodajemy gorczycę. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i dajemy na wierzch do słoików po 2-3 plasterki.
- Składniki zalewy oprócz curry zagotowujemy. Zalewę ściągamy z ognia i dodajemy do niej curry.
- Mieszamy i gorącą zalewą zalewamy ogórki.
- Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 7-10 minut od zagotowania wody. Ugotowane słoiki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.
7. Kiszone ogórki
Ogórki kiszone to tradycyjny polski przepis na fermentowane warzywa. Charakteryzują się wyjątkowym, kwasowym smakiem i są doskonałym źródłem probiotyków, które są korzystne dla zdrowia jelit.
Składniki
- 1 kg ogórków
- 2 łyżki soli
- 1 l wody
- Liść winogronowy, dębowy, wiśni
- Kilka ziaren pieprzu
- Chrzan
- Koper
- Ząbek czosnku
Przygotowanie
- Ogórki dokładnie myjemy za pomocą szorstkiej części gąbki, aby pozbyć się wszelkich zabrudzeń i delikatnych kolców.
- Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej 2 płaskie łyżki soli.
- Na dno wyparzonego słoika wykładamy liść winogrona, dębu i wiśni.
- Układamy ciasno ogórki i gdzieniegdzie wtykamy cienki słupek chrzanu i ząbek czosnku.
- Dodajemy też kilka ziaren pieprzu, kopru i wierzch przykrywamy liściem (albo dębowym albo wiśniowym).
- Wszystko zalewamy wrzątkiem z solą. Zamykamy słoiki i ustawiamy je w szafce.
- Ze słoików zacznie w pewnym momencie wypływać woda - jest to naturalne zjawisko, dlatego najlepiej jest podłożyć pod każdy słoik podstawkę.
- Ogórki będą gotowe po ok. 5 dniach.
8. Ogórki małosolne na zimę
Ogórki małosolne zimowe przygotowuje się tak samo jak zwykłe kiszone ogórki. Jedyna różnica w ilości soli, zamiast 2 łyżek, dajemy 1 łyżkę soli na litr wody.
Składniki
- Ogórki
- Czosnek
- Koper
- Chrzan
- Zalewa: 1 l przegotowanej wody (zimnej) 1 łyżka soli niejodowanej
Przygotowanie
- Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać i pokroić.
- Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry.
- Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu.
- Zalać słoje z ogórkami zimną zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia.
9. Mizeria na zimę
Taką mizerię na zimę można już zajadać po ostudzeniu słoików, ale najlepiej smakuje po kilku dniach. Smacznego! Po zapasteryzowaniu niestety ogórki bledną, ale nie tracą na smaku.
Składniki
- 3 kg ogórków gruntowych
- 2 płaskie łyżki soli (najlepiej kamiennej niejodowanej do przetworów)
- 6 łyżek posiekanego koperku
- 4 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie
- Ogórki obieramy je ze skórek i kroimy w cienkie plasterki jak na mizerię.
- Pokrojone ogórki wrzucamy do miski, dodajemy sól, ocet oraz cukier i dokładnie całość mieszamy.
- Odstawiamy na około godzinę, by ogórki puściły soki.
- Kolejno siekamy drobno koperek (można pominąć) i dodajemy do ogórków, mieszamy.
- Całość (ogórki + powstałą zalewę) przelewamy do wyparzonych słoików.
- Pasteryzujemy słoiki w garnku z wodą przez około 7 minut od momentu zawrzenia wody.
10. Sałatka z ogórków na zimę
Szwedzka sałatka z ogórków to smaczny i zdrowy przepis na zimę. Idealna jako dodatek do kanapek czy obiadów.
Składniki
- 4 kg zielonych ogórków
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg cebuli
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 małe główki czosnku
Przygotowanie
- Ogórki myjemy i szatkujemy w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieramy i dodajemy w całości. Na końcu dodajemy cukier, olej, ocet, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
- Po 2 godzinach sałatkę wkładamy do słoików porządnie ugniatając. Na wierzch można wylać troszkę zalewy.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut od zagotowania wody.
- Po ugotowaniu słoiki obracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe: madredus / Adobe Stock