Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2021
3
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Jak nawozić warzywa?

Pytanie czytelnika: Zakładam w tym roku małą uprawę warzyw. Glebę mam słabą i zastanawiam się nad zasilaniem warzywnika. Czy jest ono potrzebne? Jakie są najlepsze nawozy?

Warzywa to grupa roślin o dużych wymaganiach pokarmowych. Ich uprawa wiąże się z mocną eksploatacją podłoża i koniecznością regularnego nawożenia.

W uprawie na potrzeby własne warto stosować nawozy organiczne. Szczególnie cenny jest kompost (średnio 3-5kg/1m²) i przefermentowany obornik 4-5kg/1m²). Nawozy nie dość, że dostarczają składników pokarmowych, to w dodatku przyśpieszają produkcję próchnicy i poprawiają parametry podłoża.

Warzywa uprawia cię w cyklu płodozmianu. Każdego roku warto przeznaczyć część powierzchni na uprawę roślin na nawóz zielony (łubin, wyka, koniczyna).

Ważne jest także dostarczanie mikroelementów – jest to jednak indywidualna kwestia dla poszczególnych gatunków. Przykładowo ważnym pierwiastkiem w uprawie pomidorów jest bor, a w uprawie cebuli miedź.

Do powszechnych nawozów mineralnych należy: mocznik, saletra amonowa, saletrzak amonowy (azotowe), wapno magnezowo-tlenkowe, kreda dolomitowa (wapniowe), superfosfat (fosforowe) oraz saletra potasowa i siarczan potasu (potasowe).

Przy podawaniu nawozów mineralnych trzeba uważać – nadmierne dawki nie są wskazane i mogą doprowadzić do zasolenia podłoża. Warto je dostosować do potrzeb konkretnego gatunku. Ponadto stosowanie nadmiernych dawek – np.: azotu, może doprowadzić do obniżenia wartości plonu (np.: w sałacie uprawianej wczesną wiosną – przy słabym oświetleniu – pojawiają się szkodliwe związki – azotyny).

W międzyrzędziach można wysypywać ścieżki z mączki bazaltowej. To rozwiązanie, które ograniczy problem ze ślimakami i jednocześnie – z czasem – zwiększy zasobność gleby.

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: SergeyS - Fotolia.com

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Jesień w ogrodzie kojarzy nam się z kolorowymi liśćmi. Przybierają one najróżniejsze kolory – złote, czerwone, pomarańczowe lub brązowe. Nie bez powodu ta pora roku nazywana jest złotą polską jesienią.
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Rośliny zimozielone (różaneczniki, świerki, żywotniki) dobrze jest w tym miesiącu obficie podlewać. Różaneczniki ściółkujemy.
Tydzień 43, Sentencja nr:4
Tydzień 43, Sentencja nr:4
W drugiej połowie miesiąca należy po raz ostatni skosić trawnik. Ostrze kosiarki trzeba nastawić tak, by źdźbła traw nie były krótsze niż 5 cm.
Tydzień 43, Sentencja nr:3
Tydzień 43, Sentencja nr:3
Regularnie grabimy liście opadające na trawnik ale też skoszoną trawę, w przeciwnym razie darń może ulec gniciu. Do grabienia skoszonej trawy i liści najlepiej użyć grabi o sprężystych zębach Pamiętajmy też, że przed zimą warto jest wykonać aerację, czyli napowietrzanie, trawnika.
Tydzień 43, Sentencja nr:2
Tydzień 43, Sentencja nr:2
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza.
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłem chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT