Warzywa to grupa roślin o dużych wymaganiach pokarmowych. Ich uprawa wiąże się z mocną eksploatacją podłoża i koniecznością regularnego nawożenia.
W uprawie na potrzeby własne warto stosować nawozy organiczne. Szczególnie cenny jest kompost (średnio 3-5kg/1m²) i przefermentowany obornik 4-5kg/1m²). Nawozy nie dość, że dostarczają składników pokarmowych, to w dodatku przyśpieszają produkcję próchnicy i poprawiają parametry podłoża.
Warzywa uprawia cię w cyklu płodozmianu. Każdego roku warto przeznaczyć część powierzchni na uprawę roślin na nawóz zielony (łubin, wyka, koniczyna).
Ważne jest także dostarczanie mikroelementów – jest to jednak indywidualna kwestia dla poszczególnych gatunków. Przykładowo ważnym pierwiastkiem w uprawie pomidorów jest bor, a w uprawie cebuli miedź.
Do powszechnych nawozów mineralnych należy: mocznik, saletra amonowa, saletrzak amonowy (azotowe), wapno magnezowo-tlenkowe, kreda dolomitowa (wapniowe), superfosfat (fosforowe) oraz saletra potasowa i siarczan potasu (potasowe).
Przy podawaniu nawozów mineralnych trzeba uważać – nadmierne dawki nie są wskazane i mogą doprowadzić do zasolenia podłoża. Warto je dostosować do potrzeb konkretnego gatunku. Ponadto stosowanie nadmiernych dawek – np.: azotu, może doprowadzić do obniżenia wartości plonu (np.: w sałacie uprawianej wczesną wiosną – przy słabym oświetleniu – pojawiają się szkodliwe związki – azotyny).
W międzyrzędziach można wysypywać ścieżki z mączki bazaltowej. To rozwiązanie, które ograniczy problem ze ślimakami i jednocześnie – z czasem – zwiększy zasobność gleby.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: SergeyS - Fotolia.com