Szczególną uwagę zwracam na to, w jaki sposób mogę wykorzystać cenne rośliny, według stosownego kalendarza. Dzięki temu nie pominę żadnej z nich i będę mogła uzyskać soki, maceraty czy octy. Wiele osób zapomina, a nawet depcze po jednej z najbardziej wartościowych roślin. To surowiec do sałatek, na kanapki, a nawet zapiekanki. Jednocześnie oczyszcza wątrobę po zimie i jest w zupełności darmowa. Korzystajcie, na zdrowie!
Dlaczego liście mniszka lekarskiego są cenniejsze niż rukola?
Liście mniszka lekarskiego to doskonały składnik wielu dań, zarówno na surowo, jak i na ciepło. Mają lekko gorzkawy i pikantny posmak, który urozmaica przyrządzone danie. Podczas zbiorów warto upewnić się, że miejsce, w którym go pozyskujemy, jest wolne od oprysków oraz ruchliwej ulicy.
Zbierajmy jedynie najświeższe i najmłodsze listki - nigdy do foliowej torebki! Zaparowane w wyższej temperaturze staną się wiotkie i niesmaczne. Przełóżcie je do zwilżonej szmatki lub do koszyczka. Jak rozpoznać, że to faktycznie liście mniszka lekarskiego? Po delikatnym przepołowieniu wydziela się białe mleczko, które jest charakterystyczne dla tej rośliny.
Dlaczego są tak cenne? Oto kilka powodów poniżej:
- zawiera antyoksydanty, takie jak: kwas cykoriowy, kwas kaftarowy, kwas chlorogenowy, kwas kawowy,
- cenne źródło inuliny,
- bogactwo witaminy C,
- wspomaga pracę wątroby, oczyszczając ją, dzięki laktonom obecnym w korzeniu mniszka lekarskiego,
- usprawnia przemianę materii oraz ułatwia wypróżnianie,
- dzięki zawartości kwasu rozmarynowego działa przy infekcjach bakteryjnych i grzybiczych,
- ułatwia utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Jak zrobić ocet z mniszka lekarskiego?
Ocet z mniszka lekarskiego robię z pomocą "matki octowej", którą odkładam zawsze po sporządzeniu octu jabłkowego. To swoistego rodzaju droga na skróty, która pozwala mi na uzyskanie szybszych efektów. Wystarczy zebrać około 10 -15 kwiatostanów mniszka, włożyć do słoika i zasypać dwiema łyżkami cukru.
Na końcu zalewamy 2 litrami letniej wody. Przykrywamy jałową gazą i związujemy gumką recepturką. Codziennie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Po 2-3 dniach dodajemy matkę octową z octu jabłkowego. Dzięki temu proces znacznie przyspieszy.
Po około 2 tygodniach zlewamy całość przez sitko. Odlewamy do butelki i przekładamy ją w chłodne i zaciemnione miejsce.
Jak zwalczać szkodniki za pomocą mniszka lekarskiego?
Jeżeli szukacie skutecznego środka do oprysku na szkodniki, stanowczo polecam zbiór całego mniszka lekarskiego wraz z korzeniem. Przełóżcie wybrane okazy do pojemnika i zalejcie letnią wodą.
Dla uzyskania lepszych wyników, warto pokroić korzeń w mniejsze plasterki lub posiekać całość rośliny. Odstawcie na tydzień w ciepłe miejsce i przykryjcie pokrywką.
Po tym czasie wlejcie przefiltrowaną odżywkę w stosunku 1:2 z wodą. Spryskajcie miejsca narażone na żerowanie mszyc 2 razy w tygodniu.
Zdjęcie okładkowe: Petair/AdobeStock