Ten, kto jest zainteresowany uprawami z własnego ogrodu, szybko wpadnie na pomysł grządki podwyższonej. Idea takiego zaprojektowania uprawy warzyw, owoców i ziół, by mieć wygodną pozycję do pracy, jest bardzo aktualna.
Grządki podwyższone, postrzegane kiedyś jako ułatwienie dla osób, którym dokuczają kolana i kręgosłup, z czasem stały się popularne zarówno wśród młodych, jak i starszych ogrodników, i zdrowych, i poruszających się na wózkach. Obecnie nie sposób wyobrazić sobie nowoczesny ogród użytkowy bez grządki podwyższonej. Stoi za tym wiele uzasadnionych racji.
Uzasadnienie ergonomiczne – wygoda i zdrowie!
Pierwsza rzecz, którą docenimy w grządce podwyższonej, to praca w wygodnej pozycji. Ten sposób uprawy niemal całkowicie eliminuje męczące schylanie się ku ziemi. Grządkę można dokładnie dopasować do własnego wzrostu, tak by prace związane z sadzeniem i pielęgnacją roślin wykonywać w swobodniejszej i wygodniejszej pozycji.
Co ciekawe, rośliny uprawiane na wysokiej grządce postrzegamy z zupełnie innej perspektywy. Można odnieść wrażenie, jakby warzywa i zioła były o wiele bliżej nas. Odkrywamy dzięki temu szczegóły, które dotąd umykały uwadze. Znacznie wcześniej dostrzegamy też zmiany w roślinach. Ma to dodatkową zaletę − pozwala szybciej zauważyć choroby czy działalność szkodników i zapobiegać im w odpowiednim czasie.
Uzasadnienie ekonomiczne – oszczędność i piękne plony!
Z grządki podwyższonej można zebrać zdecydowanie więcej zbiorów niż z naziemnej o porównywalnej powierzchni. Uprawa taka stwarza bowiem optymalne warunki dla wzrostu roślin. Grządkę można gęściej obsadzać, a w ciągu jednego okresu wegetacyjnego zaplanować więcej upraw następujących po sobie.
Wyższa temperatura gleby, która jest wytwarzana w procesie rozkładu materiału organicznego wypełniającego grządkę oraz dzięki dociepleniu, jakie zapewniają wysokie ściany konstrukcji, umożliwia:
- wcześniejsze rozpoczęcie wysiewu wiosną, co przedłuża okres wegetacji
- szybszy wzrost roślin,
- dalszy rozwój roślin jesienią, kiedy na tradycyjnej grządce sezon już się kończy
Uzasadnienie ekologiczne – łatwe uprawianie warzyw!
Grządka podwyższona umożliwia uprawę wielu różnych gatunków warzyw i ziół. Jest więc idealna dla zwolenników zdrowego i zróżnicowanego odżywiania oraz dla tych, którzy chcą sobie zapewnić niemal całoroczne samozaopatrzenie w rozmaite gatunki warzyw.
Bez specjalnych zabiegów powstaje zdrowa uprawa mieszana. Wystarczy odrobina fachowej wiedzy, aby posadzić obok siebie rośliny wzajemnie się wspierające. W takim pozytywnym współistnieniu optymalnie wykorzystają one zapasy substancji odżywczych zgromadzone w glebie. Ponadto owoce, warzywa i zioła będą zdrowo rosnąć bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin.
Samozaopatrzenie także bez ogrodu – grządki jak donice!
Dzięki grządce podwyższonej można uprawiać rośliny także wtedy, gdy nie mamy ogrodu. Całkowicie wystarczą taras, podwórze lub kawałek trawnika. Roślin nie uprawiamy bowiem bezpośrednio na ziemi, lecz wypełniamy nią podwyższoną konstrukcję, w której sadzimy warzywa. Układamy warstwami drewno, kompost bądź inne materiały organiczne oraz ziemię ogrodową. Razem tworzą one urodzajny substrat, który nadaje się idealnie pod uprawę owoców, warzyw i ziół.