Te warzywa i owoce nadają się do uprawy z resztek | Nie wyrzucaj, wykorzystaj!
Czy wiesz, że możesz zaoszczędzić pieniądze i ograniczyć ilość odpadów, uprawiając warzywa z resztek, które normalnie byś wyrzucił? Istnieje cała lista warzyw, ziół (a nawet popularnych owoców), które wyrosną z resztek, oszczędzając Twoje pieniądze i zapewniając Ci domową żywność bez pestycydów.
Nie potrzebujesz dużej wiedzy ogrodniczej, jest to proste do zrobienia i nie wymaga skomplikowanego sprzętu – w przypadku wielu warzyw, wszystko czego będziesz potrzebować, aby zacząć w domu to miska lub słoik z wodą i słoneczny kuchenny parapet.
Cebula
Cebula to jedno z najłatwiejszych warzyw do wyhodowania z resztek. Zwłaszcza że cebula często sama zaczyna kiełkować, gdy jest zbyt długo przechowywana. Możesz z łatwością wyhodować z niej szczypiorek, aby zawsze mieć do niego dostęp. Dolną część cebuli (tę część, z której wyrastają korzenie) należy obciąć na grubość około 2 cm i włożyć do szklanki z wodą lub niskiego naczynia wypełnionego wodą, a już po kilka dniach zaczną rosnąć korzenie i szczypiorek. Po około 2 tygodniach, gdy system korzeniowy będzie nieco rozbudowany, kiełkującą cebulę można przesadzić do doniczki z ziemią.
Por
Niezwykle wszechstronne warzywo o charakterystycznym, lekko ostrym smaku. Chcąc wyhodować liście pora, wystarczy uciąć dość gruby plaster dolnej części rośliny i umieścić w płaskim naczyniu wypełnionym wodą. Po 2 tygodniach por powinien mieć już spore korzenie, a także powinny pojawiać się pierwsze, niewielkie liście. To czas, w którym pora można przesadzić do doniczki. Jednak warzywo można pozostawić również w wodzie, pod warunkiem, że będzie ona regularnie wymieniana.
Czosnek
Zbyt długo przechowywany czosnek zaczyna kiełkować, przy czym traci swój ostry, charakterystyczny smak. To idealny czas, aby z ząbków wyhodować szczypior o ciekawym, łagodnym smaku. Co ciekawe, szczypiorek o przycinaniu będzie odrastał! Ząbki czosnku wystarczy umieścić, kiełkującą częścią do góry w pojemniku z niewielką ilością wody, którą należy wymieniać co 2 dni. Po około tygodniu można przesadzić ząbki czosnku do ziemi. W przypadku tego warzywa etap ukorzeniania można pominąć.
Seler naciowy
Seler naciowy to kolejne warzywo, które można bez problemu wyhodować na swoim parapecie. Jest to tym bardziej korzystne, że seler naciowy jest drogi i przez znaczną część roku niedostępny w sklepach. Jak uprawiać seler na parapecie? Odetnij około 3 – 4 cm dolnej części łodygi i włóż do niskiego pojemnika wypełnionego wodą tak, aby seler był zanurzony do 1/3 wysokości. Po około 2 tygodniach seler powinien mieć już spore korzenie, co oznacza, że można go przesadzić do doniczki z ziemią.
Sałata
Sałata to jedno z najczęściej marnowanych warzyw, gdyż rzadko kiedy wykorzystana jest do końca, a szybko więdnie lub gnije. Dlatego warto mieć ją na swoim parapecie, aby zawsze mieć dostęp do świeżych liści. Wystarczy obciąć dolną część (na około 4 cm) i umieścić ją w niewielkiej ilości wody tak, aby 1/4 rośliny była zanurzona. Wodę codziennie zmieniaj na świeżą, a po tygodniu, gdy pojawią się korzenie, przesadź sałatę do doniczki. Po około 2 tygodniach uzyskasz kilku centymetrowe liście, które są najsmaczniejsze i zawierają ogromną ilość witamin. Tak samo możesz postępować praktycznie z wszystkimi warzywami liściastymi!
Jakie jeszcze warzywa i owoce można wyhodować z resztek?
Poza wymienionymi wyżej warzywami, z resztek można wyhodować również następujące warzywa i owoce:
- ananas – odetnij koronę ananasa (część z liśćmi) i oderwij dolne liście tak, aby odkryć 5 cm fragment i obetnij go. Zostaw do suszenia na około 2 – 5 tygodni. Po tym czasie wbij w niego kilka wykałaczek i zanurz w wodzie. Po pojawieniu się korzeni, możesz ananasa przesadzić do ziemi, uzyskując ciekawą roślinę doniczkową;
- pomidor – przekrój pomidora na pół i umieść w żyznej glebie część z ogonkiem. Pestki powinny znajdować się u góry, przysyp delikatnie ziemią i spryskuj wodą, aby podłoże było stale wilgotne;
- zioła – obetnij górną część pędu tak, aby na łodydze znajdowały się co najmniej 4 liście. Zanurz w wodzie, a po wyrośnięciu korzeni przesadź do doniczki;
- awokado – wyciągnij pestkę i nakłuj ją 3 wykałaczkami w połowie wysokości. Umieść w naczyniu tak, aby woda przykrywała pestkę do 3/4 wysokości i zaczekaj, aż roślina wykiełkuje. Wtedy możesz przesadzić ją do doniczki z żyzną glebą;
- pietruszka i marchewka – z warzywa odetnij końcówkę, z której wyrasta nać, umieść w płaskim naczyniu wypełnionym wodą i całość ustaw w słonecznym miejscu. W niedługim czasie z resztek warzywa wyrosną liście, które możesz wykorzystać do sosów, pesto, czy jako dodatek do dań;
- burak – podobnie, jak z marchewką możesz postępować z burakiem, aby otrzymać botwinkę, czyli młode liście buraków idealne na zupy i sałatki.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T. zdjęcie tytułowe: sarah_jane / Depositphotos