Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
190
Do góry

Krok po kroku. Uprawa mango z pestki

Nasiona mango kiełkują prawie zawsze – pod warunkiem, że pestki zasadzimy zaraz po wyjęciu ich z owocu. Należy uzbroić się w cierpliwość, gdyż mango zacznie kiełkować dopiero po około 3 tygodniach. Dowiedz się, jak w 10 krokach wyhodować własne drzewko mango z pestki.

Drzewo mango

Mango jest owocem wiecznie zielonego drzewa (Magnifera indica) zwanego mangusodrzewem, mangowym drzewem, posmaczem indyjskim, z rodziny nanerczowatych (Anacardiaceae). Drzewa mango znajdują swe zastosowanie przede wszystkim jako rośliny uprawne – uprawia się je już od ponad 5 tysięcy lat.

W Indiach uprawa mango stanowi połowę produkcji owoców w tym regionie. Sady mangowców zajmują powierzchnie 1 mln ha. Już w najstarszych księgach hinduskich znajdują się wzmianki o mango – nazywane "owocem bogów". Poza Indiami mango uprawia się w wielu innych krajach – zwłaszcza w klimacie zwrotnikowym i podzwrotnikowym.

Drzewa mango są długowieczne, dożywają nawet do 300 lat i dłużej. Mangowce osiągają do 40 m wysokości. Liście są lancetowate, zebrane w rozety, dorastają do 25 cm długości.


Owoc mango

Mango jest jednym z najsmaczniejszych owoców świata. Spożywane jest na surowo, konserwuje się je w puszkach, wykorzystuje do wyrobu soków, dżemów, galaretek, a suszone owoce dodaje się do sosów. Miąższ jest smaczny, słodki i aromatyczny oraz bogaty w witaminy i minerały. W smaku przypomina połączenie brzoskwini i arbuza.

Owoc mango jest na ogół wydłużony i spłaszczony. Owoce mango zbiera się z drzewa, gdy ich zielona skórka zaczyna jaśnieć. Niedojrzałe, twarde owoce, dojrzewają podczas transportu. Maksymalny czas przechowywania nie przekracza 10 tygodni.

Skórka mango jest cienka i gładka, lecz twarda – usuwa się ją przed zjedzeniem. Kolor skórki w zależności od gatunku i odmiany może być: zielony, żółty, różowy, czerwony lub fioletowy.

Drzewo mango Owoc manga na drzewie

Mango na parapecie

Są dwie możliwości, aby stać się posiadaczem własnego drzewka mango. Można kupić je w sklepie ogrodniczym lub spróbować wyhodować je z pestki. Jeśli zdecydowałeś się na drugą metodę, przedstawiamy poradnik: Jak wyhodować mango z pestki?

Gdzie i kiedy kupić owoc mango?

Na zakupy wybierz się do pobliskiego supermarketu lub na bazarek. Należy wybierać dojrzałe owoce mango – lekko miękkie, bez widocznych objawów ciemnienia skórki czy gnicia. Owoce mango dostępne są w sklepach przez cały rok. Pamiętaj, że w dorodnym owocu zwykle znajdują się dorodne nasiona.

Najlepiej jest rozpocząć hodowlę mango z pestki na wiosnę. Dni są coraz dłuższe, na zewnątrz jest coraz cieplej. Dzięki temu o wiele łatwiej jest zapewnić kiełkującej roślinie odpowiednią ilość promieni słonecznych i temperaturę niezbędną do kiełkowania.

Uprawa mango w doniczce fot. patt - Pixabay
Fot. patt/Pixabay

Owoc mango jest na ogół wydłużony i spłaszczony. Owoce mango zbiera się z drzewa, gdy ich zielona skórka zaczyna jaśnieć. Niedojrzałe, twarde owoce, dojrzewają podczas transportu. Maksymalny czas przechowywania nie przekracza 10 tygodni, fot. www.sxc.hu

Wyjmowanie pestki z owocu mango i czyszczenie

Pestkę mango, przypominającą śliwkę, znajdziesz wewnątrz owocu. Ponad połowę owocu stanowi soczysty miąższ koloru żółto-pomarańczowego, resztę stanowi nasienie – pestka. Jest ona duża, silnie spłaszczona, przytwierdzone są do niej włókna.

Pestki mango należy pobierać tylko dojrzałych owoców. Dzięki temu pestka nie będzie przesuszona, a skorupka twarda – co ułatwi kiełkowanie.

Pestkę należy bardzo dokładnie oczyścić z pozostałości miąższu i włókien. Włókna z pestki mango można usunąć przy pomocy kuchennego zmywaka do naczyń – wykorzystaj w tym celu jego szorstką stronę.

mango owoc i pestka fot. Robert Owen-Wahl - Pixabay.com
Fot. Robert Owen-Wahl/Pixabay

Przyspieszenie kiełkowania – moczenie lub "przecieranie"

Aby przyspieszyć kiełkowanie mango można naciąć skorupkę na długości około 5 mm lub delikatnie przetrzeć całą pestkę papierem ściernym. Można także otworzyć pestkę – przy pomocy imadła.

Należy to robić bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić "migdału" znajdującego się w środku. Migdał można całkowicie wyjąć ze środka pestki i posadzić płasko pod cienką warstwą ziemi. W temperaturze około 20-25°C pestki mango zaczną kiełkować w ciągu 1-4 tygodni.

Oczyszczoną pestkę mango należy namoczyć w ciepłej wodzie o temperaturze 20-25°C przez 24 godziny. Po tym czasie można ją posadzić w podłożu. Istnieje także inna metoda, polegająca na moczeniu pestki mango w słoiku z wodą przez okres 2-3 tygodni, aż do momentu pęknięcia nasienia. W tym przypadku należy codziennie wymieniać wodę w słoiku.


Sadzenie pestki mango - doniczka i podłoże

Pestkę mango należy posadzić szpiczastym końcem do góry i do połowy przysypać podłożem (mieszanina piasku z torfem 2:1). Pestki mango są duże – należy je sadzić pojedynczo (1 pestkę w doniczce o średnicy minimum 8 cm). Należy pamiętać o warstwie drenażu na dnie doniczki – aby nadmiar wody mógł swobodnie odpływać.

Mango lubi żyzną i przepuszczalne podłoże, dlatego też idealna będzie mieszanina ziemi ogrodniczej, torfu i perlitu (2:1:1), pH między 5,5, a 7,5. Doniczkę należy postawić w ciepłym i nasłonecznionym miejscu.

Doniczkę z mango należy okryć folią – można do tego wykorzystać folię śniadaniową. Nie można zapomnieć o wykonaniu otworów w folii, przez które będzie uchodzić nadmiar pary wodnej. W ten sposób stworzymy warunki mini szklarni, dzięki którym pestka będzie miała zapewnioną stałą wilgotność powietrza – niezbędną do kiełkowania.


Fot. www.tropicjungle.blox.pl

Kiełkowanie mango

Po 1-4 tygodniach (w zależności od warunków i dojrzałości owocu) powinna ukazać się młoda kiełkująca roślina – wtedy należy zdjąć folię z doniczki  oraz przestawić roślinę bliżej słońca. Aby nie doprowadzić do przypalenia liści przez ostre słońce (na południowym lub zachodnim oknie) roślinę należy przybliżać do słońca stopniowo.

Gdy w pełni rozwiną się pierwsze liście, siewkę można przesadzić do większej doniczki. Roślina nie lubi podłoża ze stojącą wodą, dlatego też należy na dnie doniczki utworzyć warstwę drenażu.


Pielęgnacja mango

Mango najlepiej rośnie w pełnym słońcu – na oknie południowym lub zachodnim. Roślinie należy zapewnić pomieszczenie wietrzone, jednak należy uważać aby nie doprowadzić do przeciągów. Mango lubi wysoką wilgotność powietrza.

Podłoże należy utrzymywać stale lekko wilgotne, ale nie mokre. Roślinę można podlewać od dołu lub od góry. Do podlewania najlepiej wykorzystywać przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej. Należy uważać, aby nie polewać liści, gdyż mango wrażliwe jest na choroby bakteryjne i grzybowe, powodujące czernienie i zniekształcenie młodych liści. Mango jest także wrażliwe na przenawożenie – należy używać nawozów organicznych – np. biohumus.

koktajl z mango fot. strecosa - Pixabay.com
Fot. strecosa/Pixabay

Przepis na koktajl z mango

Jeśli kupiliście owoc mango tylko po to, aby wyjąć z niego pestkę to z miąższu możecie zrobić pyszny koktajl.

2 dojrzałe owoce mango należy obrać ze skórki i usunąć pestki – co zrobić z pestkami już wiecie.

Miąższ należy zmiksować z 150 ml jogurtu naturalnego, 50 ml mleka oraz 2 łyżkami cukru trzcinowego.

Podawać w wysokich szklankach. Smacznego!

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Zimowa ochrona
Temat miesiąca
Zimowa ochrona
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 47, Sentencja nr:6
Tydzień 47, Sentencja nr:6
Kolumnowe odmiany iglaków trzeba szczelnie obwiązać sznurkiem a bardziej wrażliwe odmiany owinąć agrowłókniną, aby ciężar śniegu nie wyłamał gałązek.
Tydzień 47, Sentencja nr:5
Tydzień 47, Sentencja nr:5
Opadające liście należy usówać również z niższych krzewów. W tym celu możemy użyć miotłograbi o miękkich, sprężystych zębach lub odkurzacza ogrodowego (elektrycznego lub spalinowego).
Tydzień 47, Sentencja nr:4
Tydzień 47, Sentencja nr:4
Przykryjmy miejsca, gdzie we wrześniu lub październiku zostały posadzone cebulki roślin kwitnących wiosną. Najlepsza do tego celu będzie kora lub torf (warstwa grubości 2–4-cm), gałązki świerkowe, suche liście lub słoma.
Tydzień 47, Sentencja nr:3
Tydzień 47, Sentencja nr:3
Po pierwszych przymrozkach, zanim ziemia w ogrodzie zamarznie, trzeba zabezpieczyć rośliny wrażliwe na mróz. Wokół bylin, które mogą przemarznąć pokryjmy glebę korą, liśćmi lub obornikiem (ściółkowanie zapobiega wahaniom temperatury w glebie i sprzyja utrzymaniu jej wilgotności). Rośliny można także okrywać gałązkami sosnowymi lub...
Tydzień 47, Sentencja nr:1
Tydzień 47, Sentencja nr:1
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada.
Twoja strona ogrodu