Pękanie pomidorów – przyczyny
Najczęstszą przyczyną pękania pomidorów są nagłe i duże zmiany wilgotności podłoża. Dotyczy to więc suszy, a następnie intensywnych opadów. Do pękania pomidorów może doprowadzić również obfite podlanie przesuszonych roślin. Dotyczy to także dużych zmian wilgotności powietrza w tunelu foliowym lub szklarni. Po okresowej suszy roślina próbuje „napić się na zapas”, co powoduje pęcznienie owoców i w efekcie pękanie skórki.
Inną przyczyną pękania pomidorów jest nadmierne obrywanie liści, chociaż zabieg ten ogólnie jest korzystny i pozwala uzyskać smaczniejsze owoce oraz sprawić, że pomidory szybciej dojrzeją, to nie należy przesadzać. Na roślinie zawsze powinno zostać kilkanaście liści. Nie należy również obrywać zbyt dużej ilości liści jednego dnia. Najlepiej usuwać 1 lub 2 listki dziennie. Dowiedz się więcej o obrywaniu liści pomidorów
Jak zapobiegać pękaniu pomidorów?
Podstawą uprawy pomidorów powinno być zapewnienie roślinom stałej wilgotności podłoża, a więc regularnie podlewać pomidory, nie dopuszczając do ich przesuszenia. Jeśli już do tego doszło, to niezbędne będzie stopniowe podlewanie pomidorów, aby podłoże stawało się delikatnie wilgotne, a żeby nie przelać roślin. Gleba powinna być stale wilgotna, ale nie mokra.
Pomocne może być dodanie hydrożelu do podłoża podczas wysadzania lub przesadzania roślin – zatrzyma on wodę, którą będzie oddawał w trakcie suszy, co zapobiegnie nagłym wahaniom wilgotności podłoża.
Przy uprawie pomidorów w tunelu należy pamiętać o zapewnieniu stałej wilgotności powietrza (około 65%). Ważne jest również prawidłowe obrywanie liści, szczególnie z wierzchołka rośliny. Całkowite ogołocenie gałązek nie jest korzystne, a ogławianie (usuwanie górnych liści w celu zahamowania wzrostu krzewu) powinno być przeprowadzane rozsądnie. Powyżej górnego kwiatostanu należy zostawić co najmniej 3 liście, a zabieg zakończyć około 2 miesiące przed planowanym zakończeniem uprawy.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie: RadilaRadilova / Depositphotos