Jarząb mączny (Sorbus aria) to krzew lub drzewo należące do rodziny różowatych (Rosaceae). W środowisku naturalnym występuje głównie w Europie i Azji. W Polsce spotyka się go na południowym zachodzie, głównie na obszarach górskich.
Roślina posiada krzewiasty, szeroko-kolumnowy, często nieregularny pokrój. Osiąga ok 10 metrów wysokości (w warunkach naturalnych do 25 m). Liście są wydłużone, ciemnozielone, błyszczące, od spodu pokryte białym nalotem i drobno ząbkowane.
Białe kwiaty są zebrane w baldachogrona do 8 cm średnicy. Kwitnie od maja do czerwca.
Pod koniec lata wytwarza kuliste lub lekko wydłużone, pomarańczowoczerwone do czerwonych, nakrapiane owoce o średnicy ok 1 cm. To pożywny pokarm dla ptaków.
Wymagania i uprawa
Jarząb ten najefektywniej rośnie na stanowiskach słonecznych, ale toleruje także półcień. Gatunek jest mrozoodporny. Znosi różne typy gleb, również zasolone. Optymalne jest jednak żyzne, próchnicze podłoże o odczynie zasadowym.
Młode rośliny wymagają podlewania. Roślinę warto też nawozić.
Zastosowanie
Jarząb mączny ze względu na dużą tolerancję na zanieczyszczenia jest chętnie sadzony na osiedlach miejskich, w parkach oraz wzdłuż ulic. To jednocześnie cenna roślina ogrodowa. Można ją sadzić pojedynczo lub w grupie (np. tworząc szpalery).
Drewno jarzębu mącznego chętnie wykorzystuje się w stolarstwie.
Polecane odmiany
- 'Chrysophylla' – złocisto-żółte liście
- 'Majestica' – bardzo duże, 15 cm liście
- 'Lutescens' – wyjątkowo gęsty, zwarty pokrój
Zdjęcia: Julie Anne Workman/Wikimedia commons; Hans Braxmeier/Pixabay; olive.titus/CC PDM 1.0/Flickr