Przepis na kurczaka z grilla w owocach jagodowych
Czas przygotowania: 40 min
Składniki na dwie porcje
- 1 szkl. porzeczek czerwonych i czarnych
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- ½ cebuli czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- ½ papryczki chilli
- 1 łyżka octu malinowego
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 surowa kolba kukurydzy
- garść rukoli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Jak przygotować?
- Pierś oprószamy solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek.
- Smażymy przez 3 minuty i dokładamy porzeczki.
- Smażymy 7 minut i miksujemy na gładką masę.
- Obtaczamy kurczaka w wystudzonej glazurze i marynujemy przez 30 minut w lodówce.
- Po czym grillujemy z każdej strony.
- Kukrydzę kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i obsmażamy na maśle pod przykryciem, po 4 minuty z każdej strony, solimy.
- Pozostaje pięknie podać kurczaka! Na połowę talerza wyłożyć rukolę i kukurydzę, następnie posypać porzeczkami, szczypiorem i skroplić oliwą. Pierś z kurczaka pokroić w plastry i ułożyć po przeciwnej stronie talerza.
Gotowe!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw,
kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"