Logo
Logo

Kurczak w owocach jagodowych – pyszny pomysł na grilla!

Owoce jagodowe w tym przepisie okazują się być asem w rękawie – nie wysuwają się na pierwszy plan, a jednocześnie w zupełnie zjawiskowy sposób odmieniają oblicze tego dania! Kurczak w glazurze z porzeczek przestaje być nudny – nabiera pięknego koloru, smakowicie się błyszczy, a do tego jego aromaty wzmacniają słodkie, kwaśne i wytrawne nuty. Danie idealne na niezobowiązującego grilla, sprawdzi się równie dobrze na bardziej odświętnym obiedzie.

Przepis na kurczaka z grilla w owocach jagodowych

Czas przygotowania: 40 min

Składniki na dwie porcje

Jak przygotować?

  1. Pierś oprószamy solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek.
  3. Smażymy przez 3 minuty i dokładamy porzeczki.
  4. Smażymy 7 minut i miksujemy na gładką masę.
  5. Obtaczamy kurczaka w wystudzonej glazurze i marynujemy przez 30 minut w lodówce.
  6. Po czym grillujemy z każdej strony.
  7. Kukrydzę kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i obsmażamy na maśle pod przykryciem, po 4 minuty z każdej strony, solimy.
  8. Pozostaje pięknie podać kurczaka! Na połowę talerza wyłożyć rukolę i kukurydzę, następnie posypać porzeczkami, szczypiorem i skroplić oliwą. Pierś z kurczaka pokroić w plastry i ułożyć po przeciwnej stronie talerza.

Gotowe!


Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw,
kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (5)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl