Kurczak w owocach jagodowych – pyszny pomysł na grilla!

Przepis na kurczaka z grilla w owocach jagodowych

Owoce jagodowe w tym przepisie okazują się być asem w rękawie – nie wysuwają się na pierwszy plan, a jednocześnie w zupełnie zjawiskowy sposób odmieniają oblicze tego dania! Kurczak w glazurze z porzeczek przestaje być nudny – nabiera pięknego koloru, smakowicie się błyszczy, a do tego jego aromaty wzmacniają słodkie, kwaśne i wytrawne nuty. Danie idealne na niezobowiązującego grilla, sprawdzi się równie dobrze na bardziej odświętnym obiedzie.

Posłuchaj
00:00
6

Przepis na kurczaka z grilla w owocach jagodowych

Czas przygotowania: 40 min

Składniki na dwie porcje

Jak przygotować?

  1. Pierś oprószamy solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek.
  3. Smażymy przez 3 minuty i dokładamy porzeczki.
  4. Smażymy 7 minut i miksujemy na gładką masę.
  5. Obtaczamy kurczaka w wystudzonej glazurze i marynujemy przez 30 minut w lodówce.
  6. Po czym grillujemy z każdej strony.
  7. Kukrydzę kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i obsmażamy na maśle pod przykryciem, po 4 minuty z każdej strony, solimy.
  8. Pozostaje pięknie podać kurczaka! Na połowę talerza wyłożyć rukolę i kukurydzę, następnie posypać porzeczkami, szczypiorem i skroplić oliwą. Pierś z kurczaka pokroić w plastry i ułożyć po przeciwnej stronie talerza.

Gotowe!


Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw,
kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści