Przepis na mus z owoców jagodowych z pampuchami
Czas przygotowania: 120 min
3 porcje
Składniki
- 2 szkl. borówek
- ½ szkl. porzeczki czarnej
- ½ szkl. jeżyn
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki zimnej wody
- 6 pampuchów
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- mięta
Przygotowanie
- 1,5 szkl. borówek gotujemy z cukrem przez 7 minut, energicznie mieszamy, zagotowujemy i miksujemy na gładką masę.
- Pampuchy parujemy na sitku nad gotującą się wodą pod przykryciem 8-10 minut.
- Na połowę talerza wylewamy mus borówkowy, na drugą połowę nakładamy dwa ciepłe pampuchy, polewamy śmietaną. Całość dekorujemy świeżymi owocami i miętą.
Smacznego!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"