Logo
Logo

Mus z owoców jagodowych z pampuchami

Pampuchy, buchty, kluski na parze, parowańce - w różnych częściach Polski mają różne nazwy, ale z pewnością wszystkim kojarzą się z domową kuchnią mamy czy babci. Mogą być podawane z różnymi dodatkami - ascetycznie ze śmietaną, cukrem i cynamonem, na wytrawnie z mięsem i surówką lub w zdrowszej wersji zatopione w musie z owoców jagodowych. Niewiele więcej trzeba, a obiad na słodko lub deser przepełniony polskimi superfoods gotowy!

Przepis na mus z owoców jagodowych z pampuchami

Czas przygotowania: 120 min
3 porcje

Składniki 

  • 2 szkl. borówek
  • ½ szkl. porzeczki czarnej
  • ½ szkl. jeżyn
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 6 pampuchów
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • mięta


Przygotowanie

  1. 1,5 szkl. borówek gotujemy z cukrem przez 7 minut, energicznie mieszamy, zagotowujemy i miksujemy na gładką masę.
  2. Pampuchy parujemy na sitku nad gotującą się wodą pod przykryciem 8-10 minut.
  3. Na połowę talerza wylewamy mus borówkowy, na drugą połowę nakładamy dwa ciepłe pampuchy, polewamy śmietaną. Całość dekorujemy świeżymi owocami i miętą.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Komentarze

Dodaj komentarz

 

 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Twoja strona ogrodu