Mus z owoców jagodowych z pampuchami

Mus z owoców jagodowych z pampuchami

Pampuchy, buchty, kluski na parze, parowańce - w różnych częściach Polski mają różne nazwy, ale z pewnością wszystkim kojarzą się z domową kuchnią mamy czy babci. Mogą być podawane z różnymi dodatkami - ascetycznie ze śmietaną, cukrem i cynamonem, na wytrawnie z mięsem i surówką lub w zdrowszej wersji zatopione w musie z owoców jagodowych. Niewiele więcej trzeba, a obiad na słodko lub deser przepełniony polskimi superfoods gotowy!

Posłuchaj
00:00
10

Przepis na mus z owoców jagodowych z pampuchami

Czas przygotowania: 120 min
3 porcje

Składniki 

  • 2 szkl. borówek
  • ½ szkl. porzeczki czarnej
  • ½ szkl. jeżyn
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 6 pampuchów
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • mięta

 

Przygotowanie

  1. 1,5 szkl. borówek gotujemy z cukrem przez 7 minut, energicznie mieszamy, zagotowujemy i miksujemy na gładką masę.
  2. Pampuchy parujemy na sitku nad gotującą się wodą pod przykryciem 8-10 minut.
  3. Na połowę talerza wylewamy mus borówkowy, na drugą połowę nakładamy dwa ciepłe pampuchy, polewamy śmietaną. Całość dekorujemy świeżymi owocami i miętą.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Powiązane artykuły
Prezentownik 2025. Ponad 40 pomysłów na upominki nie tylko dla ogrodników
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy