Logo
Logo

Letni bowl z owocami jagodowymi – pełna micha pyszności!

Bowle mają to do siebie, że wibrują od soczystych kolorów. Dlatego lato i sezon na owoce jagodowe to doskonały czas na ich przyrządzanie – można malować na talerzu wszystkimi odcieniami czerwieni, różów, fioletów i zieleni. A że jemy oczami, to trudno się będzie oderwać od takiej miski pełnej dobroci. Koloroterapia na talerzu i zdrowy, zbilansowany posiłek w jednym! Poniżej przepis na naprawdę dużego bowla, którym możecie dzielić się z bliskimi.

Przepis na letni bowl z owocami jagodowymi

Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • garść borówek
  • garść agrestu
  • garść czerwonych porzeczek
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 ogórek szklarniowy
  • garść ugotowanego bobu
  • ¼ kostki sera halloumi
  • kilka podpłomyków
  • mieszanka po ½ łyżeczki kurkumy, tymianku, wędzonej papryki, soli i pieprzu
  • sezam
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • gałązka mięty
  • oliwa

Jak przygotować?

  1. Miętę drobno siekamy, łączymy z jogurtem, szczyptą soli i pieprzu - odstawiamy.
  2. Podpłomyki kroimy w trójkąty i zanurzamy w oleju z przyprawami.
  3. Wykładamy jeden obok drugiego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy w temp. 180 przez ok. 2 min i jeszcze 2 min na drugiej stronie.
  5. Ser kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni na złoto z każdej strony.
  6. Pomidora kroimy w ósemki, ogórka w plasterki.
  7. W szerokiej misce układamy składniki grupami – z jednej strony warzywa i owoce, z drugiej podpłomyki, halloumi i bób. Posypujemy sezamem i podajemy z sosem miętowym.
  8. Obok talerza koktajl malinowy na kefirze.

Gotowe!


Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw,
kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (5)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl