Przepis na letni bowl z owocami jagodowymi
Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- garść borówek
- garść agrestu
- garść czerwonych porzeczek
- 1 pomidor malinowy
- 1 ogórek szklarniowy
- garść ugotowanego bobu
- ¼ kostki sera halloumi
- kilka podpłomyków
- mieszanka po ½ łyżeczki kurkumy, tymianku, wędzonej papryki, soli i pieprzu
- sezam
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- gałązka mięty
- oliwa
Jak przygotować?
- Miętę drobno siekamy, łączymy z jogurtem, szczyptą soli i pieprzu - odstawiamy.
- Podpłomyki kroimy w trójkąty i zanurzamy w oleju z przyprawami.
- Wykładamy jeden obok drugiego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temp. 180 przez ok. 2 min i jeszcze 2 min na drugiej stronie.
- Ser kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni na złoto z każdej strony.
- Pomidora kroimy w ósemki, ogórka w plasterki.
- W szerokiej misce układamy składniki grupami – z jednej strony warzywa i owoce, z drugiej podpłomyki, halloumi i bób. Posypujemy sezamem i podajemy z sosem miętowym.
- Obok talerza koktajl malinowy na kefirze.
Gotowe!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw,
kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"