Przepis na bowl z owocami jagodowymi i mini naleśniczkami
Czas przygotowania: 30 min
Składniki do bowla
- ½ szkl. jeżyn
- ½ szkl. czerwonych porzeczek
- ½ szkl. borówek
- 4 łyżki konfitury z owoców jagodowych (może być z poprzedniego przepisu)
- 2 łyżeczki masła słonecznikowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
Ciasto naleśnikowe
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 125 g mąki
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
Jak przygotować?
- Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na jednolita masę.
- Rozgrzewamy patelnię naleśnikową i wykładamy ciasto łyżką, tworząc dwucentymetrowe okręgi.
- Smażymy z obu stron na złoty kolor.
- W szerokiej misce układamy składniki grupami - na jednej połowie owoce, na drugiej naleśniki.
- Dodajemy kleksy jogurtu, konfitury, masła słonecznikowego i miodu.
Gotowe!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw,
kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"