Logo
Logo

Owoce jagodowe z mini naleśniczkami – pyszne śniadanie!

To już nasza kolejna propozycja bowla z owocami jagodowymi i jak widać jego formuła nadal się nie nudzi. Zupełnie jak z borówkami, malinami, porzeczkami, czy jeżynami, które dobrze smakują w mlecznym, mącznym, orzechowym i warzywnym towarzystwie. Wystarczy odpowiedzieć sobie na bardzo ważne pytanie: co lubisz w życiu jeść, a jesteśmy przekonani, że da się to zaserwować w formie miski z apetycznie wyeksponowanymi owocami jagodowymi. Bowl – aż ślinka cieknie!

Przepis na bowl z owocami jagodowymi i mini naleśniczkami

Czas przygotowania: 30 min

Składniki do bowla

  • ½ szkl. jeżyn
  • ½ szkl. czerwonych porzeczek
  • ½ szkl. borówek
  • 4 łyżki konfitury z owoców jagodowych (może być z poprzedniego przepisu)
  • 2 łyżeczki masła słonecznikowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu

Ciasto naleśnikowe

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 125 g mąki
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Jak przygotować?

  1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na jednolita masę.
  2. Rozgrzewamy patelnię naleśnikową i wykładamy ciasto łyżką, tworząc dwucentymetrowe okręgi.
  3. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  4. W szerokiej misce układamy składniki grupami - na jednej połowie owoce, na drugiej naleśniki.
  5. Dodajemy kleksy jogurtu, konfitury, masła słonecznikowego i miodu.

Gotowe!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw,
kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (6)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl