Owoce jagodowe z mini naleśniczkami – pyszne śniadanie!

Owoce jagodowe z mini nalesniczkami przepis

To już nasza kolejna propozycja bowla z owocami jagodowymi i jak widać jego formuła nadal się nie nudzi. Zupełnie jak z borówkami, malinami, porzeczkami, czy jeżynami, które dobrze smakują w mlecznym, mącznym, orzechowym i warzywnym towarzystwie. Wystarczy odpowiedzieć sobie na bardzo ważne pytanie: co lubisz w życiu jeść, a jesteśmy przekonani, że da się to zaserwować w formie miski z apetycznie wyeksponowanymi owocami jagodowymi. Bowl – aż ślinka cieknie!

Posłuchaj
00:00

Przepis na bowl z owocami jagodowymi i mini naleśniczkami

Czas przygotowania: 30 min

Składniki do bowla

  • ½ szkl. jeżyn
  • ½ szkl. czerwonych porzeczek
  • ½ szkl. borówek
  • 4 łyżki konfitury z owoców jagodowych (może być z poprzedniego przepisu)
  • 2 łyżeczki masła słonecznikowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu

Ciasto naleśnikowe

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 125 g mąki
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Jak przygotować?

  1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na jednolita masę.
  2. Rozgrzewamy patelnię naleśnikową i wykładamy ciasto łyżką, tworząc dwucentymetrowe okręgi.
  3. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  4. W szerokiej misce układamy składniki grupami - na jednej połowie owoce, na drugiej naleśniki.
  5. Dodajemy kleksy jogurtu, konfitury, masła słonecznikowego i miodu.

Gotowe!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw,
kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści