Logo
Logo

Jagodowe caprese z makaronem – raj dla fanów włoskiej pasty!

Jagodowe caprese z makaronem to danie, które zachwyci wszystkich fanów kuchni włoskiej, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez dobrej pasty! Jesteście zaintrygowani? To świetnie się składa, bo największą tajemnicą smaku tej potrawy są borówki i... agrest! 

Przepis na jagodowe caprese z makaronem

Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 50 g borówki
  • 50 g agrestu
  • 400 g pomidorów
  • ½ papryczki chili
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka octu malinowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść bazylii
  • garść mięty
  • sól i pieprz
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 200 g mini mozzarelli
  • zielone pesto 

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Pomidory kroimy w średnią, cebulę w drobną kostkę, chili w krążki, owoce możemy przekroić na połówki.
  3. Bazylię i miętę szatkujemy.
  4. Wszystko umieszczamy w misce i mieszamy oliwą, octem, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Sałatkę wykładamy na połowę talerza, na ¼ kładziemy ugotowany makaron, a na ostatnią ćwiartkę odsączoną mozzarellę.
  6. Skrapiamy pesto. Obok talerza obowiązkowo lemoniada malinowo-bazyliowa.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (6)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl