Jagodowe caprese z makaronem – raj dla fanów włoskiej pasty!

Jagodowe caprese z makaronem

Jagodowe caprese z makaronem to danie, które zachwyci wszystkich fanów kuchni włoskiej, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez dobrej pasty! Jesteście zaintrygowani? To świetnie się składa, bo największą tajemnicą smaku tej potrawy są borówki i... agrest! 

Posłuchaj
00:00

Przepis na jagodowe caprese z makaronem

Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 50 g borówki
  • 50 g agrestu
  • 400 g pomidorów
  • ½ papryczki chili
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka octu malinowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść bazylii
  • garść mięty
  • sól i pieprz
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 200 g mini mozzarelli
  • zielone pesto 

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Pomidory kroimy w średnią, cebulę w drobną kostkę, chili w krążki, owoce możemy przekroić na połówki.
  3. Bazylię i miętę szatkujemy.
  4. Wszystko umieszczamy w misce i mieszamy oliwą, octem, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Sałatkę wykładamy na połowę talerza, na ¼ kładziemy ugotowany makaron, a na ostatnią ćwiartkę odsączoną mozzarellę.
  6. Skrapiamy pesto. Obok talerza obowiązkowo lemoniada malinowo-bazyliowa.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści