Przepis na jagodowe caprese z makaronem
Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- 50 g borówki
- 50 g agrestu
- 400 g pomidorów
- ½ papryczki chili
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka octu malinowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść bazylii
- garść mięty
- sól i pieprz
- 200 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
- 200 g mini mozzarelli
- zielone pesto
Przygotowanie
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
- Pomidory kroimy w średnią, cebulę w drobną kostkę, chili w krążki, owoce możemy przekroić na połówki.
- Bazylię i miętę szatkujemy.
- Wszystko umieszczamy w misce i mieszamy oliwą, octem, doprawiamy solą i pieprzem.
- Sałatkę wykładamy na połowę talerza, na ¼ kładziemy ugotowany makaron, a na ostatnią ćwiartkę odsączoną mozzarellę.
- Skrapiamy pesto. Obok talerza obowiązkowo lemoniada malinowo-bazyliowa.
Smacznego!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"