Logo
Logo

Wytrawne tosty francuskie z konfiturą z owoców jagodowych

Tosty francuskie, to absolutna klasyka, którą można jeść przez okrągły rok. Pytanie zatem, jak sprawić, by codziennie smakowały tak samo dobrze? Naszą odpowiedzią są oczywiście owoce jagodowe, które wprowadzą miłą odmianę do klasycznej receptury. W poniższym przepisie znajdziecie sposób na przygotowanie konfitury z owoców jagodowych, która na kromkach opiekanego pieczywa zagra równie dobrze z serem z niebieską pleśnią, suszoną wędliną i wędzonym łososiem.

Przepis na jagodowe tosty francuskie

Czas przygotowania: 20 min
2 porcje

Składniki

  • 1,5 szkl. miksu owoców jagodowych
  • 2 łyżki cukru
  • 4 kromki chałki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 plastry sera blue
  • 2 garści miksu sałat
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu malinowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Szklankę owoców jagodowych gotujemy razem z cukrem do do uzyskania gęstej konsystencji, odstawiamy do ostygnięcia. Konfiturę można przechowywać w lodówce do 14 dni.
  2. Kromki chałki maczamy w rozkłóconym jajku z mlekiem i smażymy na złoty kolor z jednej strony, przekładamy na drugą i wykładamy na każdą plaster sera.
  3. Miód, ocet i oliwę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Na połowie talerza układamy sałaty ze świeżymi owocami jagodowymi. Upieczone chałki wykładamy na drugą połowę, smarujemy konfiturą, dodajemy więcej owoców. Na koniec skrapiamy sosem octowo-miodowym.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (11)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl