Przepis na jagodowe tosty francuskie
Czas przygotowania: 20 min
2 porcje
Składniki
- 1,5 szkl. miksu owoców jagodowych
- 2 łyżki cukru
- 4 kromki chałki
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 plastry sera blue
- 2 garści miksu sałat
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu malinowego
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Szklankę owoców jagodowych gotujemy razem z cukrem do do uzyskania gęstej konsystencji, odstawiamy do ostygnięcia. Konfiturę można przechowywać w lodówce do 14 dni.
- Kromki chałki maczamy w rozkłóconym jajku z mlekiem i smażymy na złoty kolor z jednej strony, przekładamy na drugą i wykładamy na każdą plaster sera.
- Miód, ocet i oliwę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na połowie talerza układamy sałaty ze świeżymi owocami jagodowymi. Upieczone chałki wykładamy na drugą połowę, smarujemy konfiturą, dodajemy więcej owoców. Na koniec skrapiamy sosem octowo-miodowym.
Smacznego!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"