Logo
Logo

Azjatycka zupa pho – warzywna alternetywa dla rosołu!

Szukając alternatywy dla tradycyjnego polskiego rosołu, warto więc wybrać się w kulinarną podróż do Azji. Zwłaszcza, że składniki niezbędne do przygotowania zupy, takie jak kiełki fasoli, makaron sojowy, czy orzechy nerkowca, są teraz powszechnie dostępne i znajdziesz je w niemal każdym sklepie. Dodatek orzechów sprawi, że danie idealnie połączy różne tekstury, kolory i chrupkości. W ten sposób stworzyć własną, niepowtarzalną wersję zupy rodem z orientu.

Przepis na zupę pho

Składniki

1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
pół selera
75 g orzechów nerkowca
1 opakowanie kiełków fasoli mung
1 opakowanie makaronu ryżowego
1 papryczka chilli
1 łyżeczka startego imbiru
sos sojowy

Przygotowanie

  1. Na włoszczyźnie gotujemy prosty bulion – marchew, selera i pietruszkę obieramy i zalewamy 3 litrami wody, cebulę opalamy i dodajemy do warzyw.
  2. Całość doprawiamy sosem sojowym i gotujemy na małym ogniu przez 1-2 godziny.
  3. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  4. Papryczkę chilli siekamy, kawałek imbiru ścieramy na tarce.
  5. Do miski wykładamy makaron, zalewamy bulionem, dodajemy kiełki, papryczkę, odrobinę imbiru i orzechy nerkowca.
  6. Podajemy z kilkoma listkami bazylii.

Smacznego!

Źródło: Bakalland

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (3)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl