Logo
Logo
21
Do góry

Pesto z pietruszki

Nać pietruszki to samo zdrowie. Ale nie każdemu smakuje w postaci świeżych liści tradycyjnie dodawanych do zup, potraw i dekoracji dań. Ciekawym sposobem wykorzystania pietruszki w kuchni jest przyrządzenie z niej pesto.

Pietruszka zwyczajna (Petrosellinum sativum) to jeden w podstawowych gatunków uprawianych na grządkach w przydomowych warzywnikach. Rośnie dobrze na umiarkowanie wilgotnej, żyznej glebie. Można ją uprawiać w pełnym słońcu lub w półcieniu.

Co zawiera pietruszka

  • prowitamina A;
  • witaminę C;
  • żelazo;
  • kwas foliowy;
  • magnez;
  • wapń;
  • potas.

Jeśli na grządce mamy nadmiar liści pietruszki i nie wiemy, co z nimi zrobić możemy je zamrozić lub suszyć. Ale równie dobrze nadają się do przygotowania pesto, tak jak z liści bazylii, z rukoli i roszponki. Wystarczy je tylko urozmaicić kilkoma dodatkami.

Pesto z pietruszki fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na pesto z pietruszki

  • Oberwać listki ze sporego pęczka pietruszki, dobrze je umyć i osuszyć.
  • Włożyć do blendera, dolać oliwy z oliwek, dodać 4 ząbki czosnku, trochę jogurtu naturalnego i garść łuskanych ziaren słonecznika.
  • Przyprawić solą, szczyptą cukru, pieprzem czarnym i białym.
  • Zmiksować na gładką masę.
  • Takie pesto nadaje się nie tylko do przyprawiania makaronu, można go również użyć do smarowania pieczywa.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Może to Cię zainteresuje...
Powiązane rośliny
Ogród na balkonie
Temat miesiąca
Ogród na balkonie
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.