Logo
Logo
27
Okazje

Domowe pesto z natki pietruszki – szybki przepis!

Nać pietruszki to samo zdrowie. Ale nie każdemu smakuje w postaci świeżych liści tradycyjnie dodawanych do zup, potraw i dekoracji dań. Ciekawym sposobem wykorzystania pietruszki w kuchni jest przyrządzenie aromatycznego pesto z pietruszki.
Zobacz przepis na domowe pesto z pietruszki.

 

Pietruszka zwyczajna (Petrosellinum sativum) to jeden w podstawowych gatunków uprawianych na grządkach w przydomowych warzywnikach. Rośnie dobrze na umiarkowanie wilgotnej, żyznej glebie. Można ją uprawiać w pełnym słońcu lub w półcieniu.

Co zawiera pietruszka?

  • prowitamina A;
  • witaminę C;
  • żelazo;
  • kwas foliowy;
  • magnez;
  • wapń;
  • potas.

Jeśli na grządce mamy nadmiar liści pietruszki i nie wiemy, co z nimi zrobić możemy je zamrozić lub suszyć. Ale równie dobrze nadają się do przygotowania pesto, tak jak z liści bazylii, z rukoli i roszponki. Wystarczy je tylko urozmaicić kilkoma dodatkami.

Pesto z pietruszki fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na pesto z pietruszki

  • Oberwać listki ze sporego pęczka pietruszki, dobrze je umyć i osuszyć.
  • Włożyć do blendera, dolać oliwy z oliwek, dodać 4 ząbki czosnku, trochę jogurtu naturalnego i garść łuskanych ziaren słonecznika.
  • Przyprawić solą, szczyptą cukru, pieprzem czarnym i białym.
  • Zmiksować na gładką masę.
  • Takie pesto nadaje się nie tylko do przyprawiania makaronu, można go również użyć do smarowania pieczywa.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Dowiedz się więcej



Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)

Komentarze

NEWSLETTER
Porady ogrodnicze na Twój email!
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu