Domowe pesto z natki pietruszki – szybki przepis!
Nać pietruszki to samo zdrowie. Ale nie każdemu smakuje w postaci świeżych liści tradycyjnie dodawanych do zup, potraw i dekoracji dań. Ciekawym sposobem wykorzystania pietruszki w kuchni jest przyrządzenie aromatycznego pesto z pietruszki.
Zobacz przepis na domowe pesto z pietruszki.
Pietruszka zwyczajna (Petrosellinum sativum) to jeden w podstawowych gatunków uprawianych na grządkach w przydomowych warzywnikach. Rośnie dobrze na umiarkowanie wilgotnej, żyznej glebie. Można ją uprawiać w pełnym słońcu lub w półcieniu.
Co zawiera pietruszka?
- prowitamina A;
- witaminę C;
- żelazo;
- kwas foliowy;
- magnez;
- wapń;
- potas.
Jeśli na grządce mamy nadmiar liści pietruszki i nie wiemy, co z nimi zrobić możemy je zamrozić lub suszyć. Ale równie dobrze nadają się do przygotowania pesto, tak jak z liści bazylii, z rukoli i roszponki. Wystarczy je tylko urozmaicić kilkoma dodatkami.
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na pesto z pietruszki
- Oberwać listki ze sporego pęczka pietruszki, dobrze je umyć i osuszyć.
- Włożyć do blendera, dolać oliwy z oliwek, dodać 4 ząbki czosnku, trochę jogurtu naturalnego i garść łuskanych ziaren słonecznika.
- Przyprawić solą, szczyptą cukru, pieprzem czarnym i białym.
- Zmiksować na gładką masę.
- Takie pesto nadaje się nie tylko do przyprawiania makaronu, można go również użyć do smarowania pieczywa.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka
Komentarze