Jak zapobiegać żółknięciu i usychaniu choinki?
Wybór zdrowego drzewka na choinkę
Aby zapobiec szybkiemu opadaniu i żółknięciu igieł na naszej choince, najważniejsza jest sama roślina. Drzewko musi być zdrowe – igły przy pniu powinny być zielone i sztywne, a końce pędów sprężyste.
Nie wybierajmy drzewka, które wskazuje na to, że już długo stoi w siatce lub folii (jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości poprośmy sprzedawcę, by rozwinął materiał i pokazał faktyczny stan drzewka). Przy drzewku kupowanym w donicy sprawdźmy czy korzenie rośliny są w dobrej kondycji, a przy ciętym czy miejsce cięcia jest świeże (najlepiej posmarowane substancją zabezpieczającą rany – w Polsce to niestety rzadko spotykany zabieg przy drzewkach przeznaczonych na choinki).
Najlepsze gatunki drzewek na choinki
W grudniu, w szkółkach i w wyznaczonych na ulicach miejscach, jak grzyby po deszczu wyrastają sprzedawcy drzewek iglastych. Możemy je kupić zarówno w donicach jak i z ciętym pniem. Rośliny te są przyciągają soczystą zielenią, zapachem i błyszczącymi igłami. Zwykle możemy wybierać spośród takich gatunków jak:
- świerk pospolity (Picea abies),
- jodła kaukaska (Abies nordmanniana) lub
- świerk kłujący (Picea pungens).
Prawidłowe podlewanie i temperatura
Ważne jest, żeby roślina miała dostęp do wody – drzewko w donicy podlewamy, a to z obciętym pniem po prostu wkładamy do pojemnika i pilnujemy, aby zawsze miało wodę.
Powodem opadania igieł może być zbytnia bliskość grzejnika – gdy młody iglak stoi zbyt blisko kaloryfera szybko traci wodę i usycha. Gdy jest to możliwe, po Świętach przenieśmy choinkę w chłodniejszego pomieszczenia (np. do przybudówki, ogrodu zimowego, sionki, itd.).
Starajmy się nie przestawiać ani mocno nie poruszać drzewkiem (szczególnie tym z obciętym pniem). Pobudza to metabolizm rośliny, który powinien być jak najbardziej wyciszony w czasie zimy.
Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia tytułowe: Szabolcs Molnar / Pixabay oraz Annie Spratt / Unsplash