Logo
Logo
23
Do góry

Jakie warzywa jeść w danym sezonie? Kalendarz sezonowy!

Jedzenie sezonowe to koncepcja znana od zawsze i jeszcze do niedawna nasz styl żywienia był zależny od produktów, które dostępne były w jedynie ich naturalnym okresie występowania. Czy jednak spożywanie owoców i warzyw oparte na "kalendarzu sezonowym" ma znaczenie? Czy warto jeść sezonowo, czy jest to zupełnie nieistotne?

Współczesny świat daje nam jednak nieograniczone możliwości – możemy jeść to co chcemy i kiedy chcemy. Zanim jednak nastąpił tak znaczący rozwój rolnictwa i transportu dieta sezonowa była sprawą oczywistą. Żywienie oparte było na produktach, które spożywa się w ich naturalnym okresie występowania.

Nie należy jednak żywienia zgodnego z porami roku traktować jako rzecz przestarzałą i nieistotną. Jedzenie sezonowe ma ciągle bardzo dużo plusów!

Warto jeść sezonowo!

Sezonowe, lokalne warzywa to nieograniczone możliwości kulinarne. Taka dieta nie może się znudzić! Korzystając z sezonowych warzyw otrzymujemy dania różnorodne, aktualne i o najlepszym smaku. Jednak plusy wynikające ze stosowania diety sezonowej wykraczają poza walory smakowe – to także prosty sposób na zachowanie zdrowia oraz korzyści ekonomiczne i patriotyzm konsumencki!

• ZDROWIE
Sezonowe warzywa to prosty sposób na zdrowy tryb życia i zbilansowaną dietę. Wybierając świeże warzywa naturalnie występujące w naszym klimacie, w danym sezonie, mamy pewność, że jemy produkty o największej wartości odżywczej. Naturalne metody uprawy, bez sztucznych dodatków i konieczności odległego transportu oraz krótkie łańcuchy dostaw sprawiają, że polskie warzywa sezonowe trafiają na stoły konsumentów świeże oraz bogate w witaminy i składniki odżywcze. Ponadto warto pamiętać, że wybierając polskie warzywa sięgamy po produkty zgodne ze wszystkimi normami i restrykcjami, często posiadające certyfikację, która gwarantuje ich najwyższą jakość.

• RÓŻNORODNOŚĆ
Idea sezonowości w kuchni gwarantuje urozmaicone i pyszne potrawy. Soczyste, letnie pomidory? Chrupiąca fasolka szparagowa w lipcu? Różne kolory sierpniowej papryki? A może jesienna dynia? Wybieranie sezonowych warzyw daje szereg możliwości na rozszerzenie kulinarnego repertuaru. To też idealny sposób nie tylko na wybór zdrowych potraw, ale także na poznanie nowych smaków i włączenie ich do diety.

• KORZYŚCI FINANSOWE
Jedzenie sezonowe to także łatwo dostępne produkty w przystępnych cenach. Warzywa produkowane przez polskich plantatorów kupowane w sezonie osiągają najlepsze ceny. Dla konsumentów oznacza to, że otrzymują produkty najlepszej jakości w najkorzystniejszej cenie. Szczyt sezonu na dane warzywo to też najlepszy czas na przygotowywanie przetworów, czy kiszonek, które w doskonały sposób zachowują właściwości zdrowotne i odżywcze warzyw i pozwalają cieszyć się nimi poza sezonem.

• PATRIOTYZM KONSUMENCKI
Wybieranie sezonowych warzyw od polskich rolników to niewątpliwie duże wsparcie krajowej gospodarki. Jedząc produkty lokalne, pochodzące z Polski, wspieramy polskich producentów, a także stawiamy na produkty najlepszej jakości – ograniczamy długi czas transportu, a co za tym idzie nasze warzywa trafiają do nas świeższe i najlepsze w smaku.

Kalendarz sezonowy warzyw

Warzywa i owoce są najlepszym przykładem produktów, które możemy wybierać kierując się kalendarzem sezonowym.

Kalendarz sezonowości warzyw - Kampania Moc Polskich Warzyw

Świeże, polskie warzywa są najlepsze!

Artykuł powstał w ramach kampanii "Moc Polskich Warzyw" z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw (16 października).

"Z pomocą kampanii chcemy zwrócić uwagę Polaków na ideę sezonowego wybierania świeżych warzyw od polskich plantatorów. Sezonowe, polskie, świeże warzywa to najlepszy wybór smaku, jakości, bogactwo witamin i właściwości odżywczych w przystępnych cenach." – mówi Mirosław Łuska, Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej.

Tekst i zdjęcia: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

Warto przeczytać
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
Zima to dla większości roślin okres spoczynku przed nowym sezonem, ale dla nas ogrodników to nie czas na odpoczynek, lecz doskonały moment na...
Powiązane artykuły
Porady na ten tydzień
Tydzień 3, Sentencja nr:5
Tydzień 3, Sentencja nr:5
Regularnie usuwajmy nadmiar śniegu z iglaków o pokroju kolumnowym, ponieważ może on spowodować wyłamanie gałęzi i deformację krzewów.
Tydzień 3, Sentencja nr:3
Tydzień 3, Sentencja nr:3
Należy dokonać inspekcji okryć chroniących rośliny doniczkowe na tarasie przed mrozem i śniegiem. W razie potrzeby poprawić je lub rozchylić.
Tydzień 3, Sentencja nr:2
Tydzień 3, Sentencja nr:2
Odgarniając śnieg ze ścieżek ogrodowych czy podjazdu starajmy się nie usypywać zbyt ciężkich hałd śniegowych – ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować gnicie darni.
Tydzień 3, Sentencja nr:1
Tydzień 3, Sentencja nr:1
Skąpe zimowe światło, nadmierne lub zbyt rzadkie podlewanie mogą być przyczyną zrzucania liści, a w skrajnych przypadkach nawet zamierania całych roślin doniczkowych.
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu