Logo
Logo
Słownik
Poprzednie hasło Następne hasło
Wybierz literę

Sok mleczny

To inaczej naturalny lateks – zawiesina wodna (50-80% wody), która zbiera się w specjalnych komórkach mlecznych roślin.

Jej kolor, skład i ilość różnią się w zależności od gatunku. Najwięcej roślin wytwarzających sok mleczny znajdziemy wśród makowatych, wilczomleczowatych i astrowatych.

Sok najczęściej ma barwę białą (np. mniszek lekarski), bywa też żółty i pomarańczowy (glistnik jaskółcze ziele) i ma właściwości trujące. Ma znaczenie użytkowe (kauczuk z roślin należących do rodzaju kauczukowiec, Hevea), leczniecze (soki w niektórych, tropikalnych gatunkach sałat, Lactuca) ale też narkotyczne (mak lekarski i wytwarzane z jego soku opium).

Powiązane treści
Rośliny powiązane z hasłem
Pozostałe hasła na literę "S"
Szczepienie roślin

Szczepienie roślin to sposób rozmnażania stosowany do szlachetnych odmian gatunków iglastych i liściastych. Polega na łączeniu części ...

Więcej →
Susza fizjologiczna

Susza fizjologiczna to stan, w którym roślina nie może pobierać wody, mimo iż w danym otoczeniu woda występuje. 

Więcej →
Sadzonki

Sadzonki to części rośliny, które są zdolne do samodzielnego rozwoju i rozrostu w oddzielną, w pełni funkcjonującą roślinę. Sadzonkowanie ...

Więcej →
Siewka

Siewka to etap w rozwoju rośliny, który następuje po kiełkowaniu nasiona. 

Więcej →
Szkółkarstwo

Dział ogrodnictwa i leśnictwa zajmujący się produkcją sadzonek drzew, krzewów i innych roślin. Miejsca gdzie uprawiane są młode rośliny ...

Więcej →
Skaryfikowanie

Uszkadzanie okrywy nasiennej w celu ułatwienia i przyspieszenia pobierania wody. Celem skaryfikacji jest przyspieszenie kiełkowania nasion.

Więcej →