- Co to Lecitec?
- Gdzie i na jakie choroby używać Lecitec?
- Jak stosować Lecitec?
Co zawiera i jak działa Lecitec?
Główną substancją aktywną (60%) znajdującą się w preparacie Lecitec jest lecytyna – mieszanina związków o charakterze tłuszczowym. Obejmuje m.in. fosfolipidy, kwasy tłuszczowe, glicerol i związki fosforowe. Jest pozyskiwana głównie z soi, rzepaku i słonecznika. Znajduje się także w produktach pochodzenia zwierzęcego. Związek został po raz pierwszy wyizolowany z białka jaja kurzego w 1846 roku.
W Lecitec znajdują się inne ekstrakty roślinne. Preparat działa kontaktowo. Profilaktyczne stosowanie preparatu wzmacnia ściany komórkowe tkanek. Dzięki temu zieleń jest mniej podatna na infekcje. Zarodniki grzybów przenoszące się z wiatrem bądź wodą mają utrudnione zadanie. Lecitec ogranicza wnikanie patogenów, pośrednio wpływając na zdrowy wygląd roślin i uzyskanie wysokich plonów. Jednocześnie „przymyka furtkę”, gdy rośliny zostały uszkodzone mechanicznie, np. przez szkodniki. Dotyczy to drobnych ran i uszkodzeń.
Zalety stosowania Lecitec:
- Ochrona przed chorobami bez szkody dla środowiska naturalnego i pożytecznych organizmów.
- Pośredni wpływ na atrakcyjny wygląd roślin ozdobnych i uzyskanie wysokiego plonu u roślin jadalnych.
- Zwiększenie trwałości przechowalniczej plonu, w tym owoców.
- Redukcja uszkodzeń, co z kolei ogranicza inne wystąpienie innych problemów, np. pękania skórki owoców.
Gdzie i na jakie choroby używać Lecitec?
Lecitec jest uniwersalnym środkiem pod względem zastosowania u konkretnych grup roślin. Dlatego można z niego korzystać w całym ogrodzie i uprawach na większą, komercyjną skalę. Oczywiście ze względu na koszty (zakup preparatu, czas pracy) stosuje się go na rośliny jadalne oraz najcenniejsze (dla nas – bo to kwestia subiektywna) rośliny ozdobne. Najczęściej Lecitec używa się więc do ochrony przeciwgrzybowej poniższych grup:
- Drzew i krzewów owocowych – z wyszczególnieniem jabłoni, grusz, brzoskwini, nektaryny, porzeczek, agrestu i winorośli.
- Warzyw – szczególnie tych wytwarzających jadalne owoce, np. pomidora, cukinii, bakłażanu. Ponadto wszystkie inne gatunki podatne na któryś z mączniaków, tj. sałatę, całą rodzinę dyniowatych, cebulę, kapustę, szpinak.
- Zioła – miętę, rozmaryn i inne gatunki.
- Rośliny ozdobne podatne na choroby grzybowe, np. róże, chryzantemy, malwy, azalie, hortensje, rododendrony, zieleń uprawiana w formie żywopłotów.
Lecitec zaleca się stosować przeciw mączniakowi prawdziwemu, mączniakowi rzekomemu, mączniakowi dębowemu (u porzeczki), zarazie ziemniaczanej (pomidor, ziemniak i inne psiankowate) oraz kędzierzawości liści brzoskwini.
Jak stosować Lecitec?
Lecitec ma formę koncentratu, który należy wymieszać z wodą. Aplikuje się go standardowo – przy użyciu opryskiwacza ręcznego, naramiennego lub plecakowego. Średnia dawka to 25ml preparatu na 8l wody. W przypadku walki z mączniakiem dębowym stosuje się wyższe stężenie, tj. 25ml na 5l wody. Jak wykonać oprysk?
- Preparat należy dokładnie rozprowadzić na roślinach. Ważne, żeby nie było „mijaków”, miejsc, do których ciecz nie dotarła. Szczególnie newralgiczne są dolne strony blaszek liściowych.
- W ciągu sezonu zaleca się wykonać kilka zabiegów z użyciem Lecitec, najlepiej w odstępach 5-7 dniowych.
- Zabieg powinno się wykonywać rano lub wieczorem. Należy unikać opryskiwania roślin w czasie słonecznej, upalnej pogody, gdyż to może spowodować poparzenia liści i innych organów.
- Środek ma krótki okres karencji (czas od wykonania zabiegu do zbioru/spożywania roślin). Wynosi 5 dni. Dłuższy jest u winorośli – 30 dni. W tym wypadku nie wynika to z toksyczności substancji aktywnej. Nie można jednak wykluczyć reakcji alergicznych wywoływanych przez lecytynę.
Stosowanie ekologicznych preparatów jest modne i na czasie. I dobrze - to pozytywny trend, który dzięki coraz większej dostępności produktów, stanowi alternatywę dla chemicznych środków ochrony roślin. Lecitec wpisuje się w założenia: „pomagać, a nie szkodzić”.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: flockine/Pixabay ed.