Pietruszka korzeniowa (Petroselinum crispum var. tuberosum, syn. Petroselinum hortense) należy do roślin z rodziny selerowatych (Apiaceae). Pietruszka korzeniowa jest jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni
Jak wygląda pietruszka korzeniowa?
Pietruszka korzeniowa to odmiana uprawna pietruszki zwyczajnej. Jest zaliczana do roślin dwuletnich ale należy pamiętać, że uprawia się ją jako roślinę jednoroczną. Formy dwuletnie – czyli rośliny wraz z pędami kwiatostanowymi, mogą osiągać wysokość do 90 cm. Pietruszki mają wniesiony, rozetowy pokrój. Liście są charakterystyczne -podwójnie lub potrójnie pierzaste. Cała roślina ma intensywnie pachnie.
Jeśli pozostawimy pietruszkę na następny rok, zakwitnie w lecie. Pietruszka korzeniowa wytwarza baldachy złożone z drobnych, żółtozielonych kwiatków.
Część podziemną pietruszki korzeniowej tworzy jadalny, kremowy, twardy, gruby korzeń palowy o białym miąższu.
Wymagania i uprawa pietruszki korzeniowej
Uprawa pietruszki korzeniowej jest łatwa. Roślina lubi stanowiska jasne, dobrze oświetlone do półcienistych. Najlepiej rośnie na żyznej, piaszczysto-gliniastej, przepuszczalnej glebie o dużej zawartości próchnicy (podobne jak marchew). Optymalne pH gleby dla pietruszki wynosi 6,5. Gleby kwaśne, kamieniste, ciężkie, podmokłe, łatwo zaskorupiające się nie są odpowiednie dla tej rośliny (może wytwarzać mocno zdeformowane korzenie).
Pietruszka korzeniowa jest rośliną odporną na niską temperaturę, dobrze znosi przymrozki nawet do -9°C. Jednak dla prawidłowego wzrostu pietruszka korzeniowa wymaga optymalnej temperatury na poziomie 16-18°C.
Nasiona pietruszki korzeniowej wysiewamy od końca marca do początku kwietnia (czasem też w maju) bezpośrednio do gruntu. Po wschodach siewki należy przerwać, a odległości między roślinami powinny wynosić 4-6 cm. Nasiona pietruszki korzeniowej kiełkują bardzo wolno, dlatego warto łączyć siew pietruszki z siewem rzodkiewki w tym samym rzędzie.
Pierwsze zbiory korzeni można przeprowadzać już pod koniec czerwca ale właściwy zbiór przypada na październik-listopad. Korzenie odmian pietruszki przeznaczonych do przechowywania zbiera się pod koniec października. Zbiory pietruszki korzeniowej z siewu ozimego przeprowadza się w maju, a zieloną natkę można zbierać już w kwietniu.
Pielęgnacja pietruszki korzeniowej
- Pietruszka korzeniowa jest bardzo wrażliwa na zachwaszczenie, dlatego konieczne jest regularne pielenie grządek.
- Roślina jest wrażliwa zarówno na niedobór, jak i nadmiar wody, dlatego trzeba ją podlewać umiarkowanie.
- Pietruszkę można nawozić kompostem ale nie zaleca się tego. Najlepiej jest przygotować dla niej odpowiednią ziemię jeszcze przed siewem – wymieszać ją z kompostem, doprze przekompostowanym (2-letnim) obornikiem lub nawozami dla warzyw.
Zastosowanie – roślina jadalna i lecznicza
To podstawowe warzywo korzeniowe w wielu kuchniach, w tym w polskiej. Najczęściej korzeń jest dodawany do zup i sosów a nać dodatkowo do sałatek, potraw mięsnych, potraw z jaj i do kanapek.
Korzeń i nać pietruszki zawierają dużą ilość błonnika, witaminy A i C, soli mineralnych i kwasu foliowego. To roślina lecznicza o mocnym i zróżnicowanym działaniu (moczopędne, antyseptyczne, wiatropędne). Spożywanie pietruszki ułatwia trawienie i pobudza apetyt.
Polecane odmiany pietruszki korzeniowej
Gdzie kupić nasiona pietruszki korzeniowej?
Pietruszka korzeniowa jest bardzo popularna i jej nasiona można znaleźć w każdym punkcie sprzedaży oferującym nasiona warzyw – zarówno w centrach ogrodniczych jak i wielu sklepach. Chcąc kupić ciekawe odmiany tej rośliny warto sprawdzać oferty sklepów internetowych, wśród nich można wymienić:
Zdjęcia: Sujaimages, Paul Dzanasz / AdobeStock, MarkusHagenlocher / Wikipedia