Pierwsze cięcie porzeczek
Niezależnie od odmiany, pierwsze cięcie porzeczek wykonuje się zaraz po umieszczeniu sadzonek w gruncie. Ze wszystkimi gatunkami postępuje się tak samo – skraca się je nisko, nad 2-3 oczkiem nad ziemią. Kolejne zabiegi zależą już od gatunku.
Pierwsze cięcie po posadzeniu jest ważne, ponieważ pozwala nam na odpowiednie uformowanie krzewu oraz bardzo go wzmacnia. W efekcie porzeczki rosną zdrowo i są odporniejsze na szkodniki i choroby.
Cięcie porzeczki czarnej
Kiedy przycina się porzeczkę czarną?
Intensywne cięcie porzeczki czarnej rozpoczyna się w 4 roku po posadzeniu. Optymalnym terminem cięcia jest połowa zimy (styczeń), przedwiośnie oraz wczesna wiosna. Opóźnienie w wykonaniu zabiegu może znacznie zmniejszyć plon.
Jak przycinamy porzeczki czarne?
- Krzew porzeczki czarnej formuje się tak, aby stworzyć otwartą roślinę w kształcie kielicha, dlatego staramy się "przerzedzać" pędy ze środka krzewu.
- Porzeczka czarna najwięcej owoców zawiązuje na pędach młodych (tj. zeszłorocznych oraz 2-3 letnich), dlatego wycinamy pędy najstarsze – starsze niż 3-4 letnie (najstarsze pędy krzewu oprócz tego, że są grubsze, to mają ciemniejszą korę).
- Najlepiej jeśli na krzewie porzeczki czarnej zostanie ok. 5-6 pędów jednorocznych oraz 2-3 dwuletnich i trzyletnich.
- Ponadto wycina się pędy nadmiernie pokładające się przy ziemi.
- Średnio corocznie usuwa się ok. 20% pędów porzeczki czarnej.
Cięcie porzeczki białej i czerwonej
Kiedy przycinać porzeczki czerwone i białe?
W przypadku porzeczki „kolorowej”, tj. porzeczek białej i czerwonej, zabieg najlepiej zacząć wykonywać systematycznie w 4-5 roku po posadzeniu. Krzewy można ciąć w dwóch terminach: wiosną lub po owocowaniu. Dobre rezultaty daje wykonywanie letniego cięcia prześwietlającego.
Jak przycinać porzeczki czerwone i białe?
- Krzew porzeczki czerwonej i białej formuje się tak, by utrzymywać jego środek niezbyt gęsty (a nawet pusty). Najlepiej zostawiać około 10 pędów rosnących na zewnątrz.
- Wiosną wycinamy pędy starsze niż 3 lata – 4 i 5 letnie, ponieważ porzeczki białe i czerwone najobficiej owocują na pędach w wieku od 1 do 3 lat.
- Na każdym przyciętym pędzie pozostawiamy 1-3 pąki, zwracając uwagę, aby ostatni pąk był skierowany na zewnątrz.
- W środku lata, po owocowaniu, przycinamy nowe, tegoroczne pędy o ok. ½ długości (by zostało ok. 5 liści na pędzie). Zabieg pobudzi krzewienie i tworzenie się krótkopędów.
- Usuwamy pionowe pędy wyrastające z korzeni, zwane odrostami – jest to szczególnie ważne w przypadku nowo posadzonych krzewów.
- Natychmiast usuwaj i niszcz pędy, które są martwe lub chore.
Cięcie odmładzające
Co 7-8 lat porzeczki należy odmłodzić wycinając wszystkie pędy tuż przy ziemi. Pędy po cięciu powinno się palić – często są źródłem występowania patogenów chorobotwórczych lub szkodników.
Film poradnikowy o cięciu porzeczek
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: rodimovpavel / Fotolia