Tylko tak wzmacniam porzeczki przed owocowaniem. Wystarczy woda i 1 składnik, aby zrobić oprysk

krzak porzeczki czerwonej - zbiór letni

Jak co roku, nie mogę doczekać się zbiorów porzeczki czerwonej, białej oraz czarnej. Ta ostatnia jest moją ulubioną, ze względu na przygotowywane przetwory oraz inne dobroci. Z roku na rok jest coraz droższa w sklepach, dlatego warto posadzić na działce więcej krzaczków i móc cieszyć się tymi wyjątkowymi owocami. Niestety ostatnio zauważyliście, że macie jej coraz mniej, a porzeczka nie rozwija się prawidłowo?

Posłuchaj
00:00
35

Nie obawiajcie się o swoje zbiory, wystarczy, że zastosujecie jeden patent, który zdradził mi zaprzyjaźniony działkowiec. Naturalny, sprawdzony i jak zawsze, z resztek. Natura potrafi sama się uchronić, a dobrze wykorzystana podwoi wasze plony. Przetestowałam to na swoich krzewach przez około 5 lat i teraz jedna porzeczka "rodzi" około 4 kilogramów owoców. Sprawdźcie koniecznie ten sposób i też cieszcie się dużymi zbiorami.

Co zrobić, aby porzeczki owocowały w sporej ilości? Mój patent z działki

Porzeczki, to jedne z lepszych, polskich owoców. Są wykorzystywane zarówno w dżemach, jak i w nalewkach czy octach. Te ostatnie są moimi ulubionymi - dodają smaku potrawie i mają sporo właściwości zdrowotnych. Działkowcy z roku na rok zastanawiają się, jak uchronić jak najwięcej pączków i kwiatów na krzewie, aby móc zbierać całe kosze owoców.

Starszy ogrodnik, który zawsze zbierał ogromne łubianki tych owoców, zdradził mi pewien patent. Zadziałał i stosuję już od wielu lat. Wybierzcie polski czosnek, najlepiej ten w typie odmiany Harnaś. Unikajcie chińskiego z supermarketu, który narobi więcej szkód, niż pożytku.

Nie obierajcie z łupin - przetnijcie jedynie ząbki na pół i przełóżcie do dużego słoika. Zalejcie wszystko wodą i ustawcie w ciepłym miejscu do delikatnej fermentacji. Mieszajcie drewnianą łyżką raz dziennie. Po około tygodniu macie gotowy specyfik, którym możecie wykonać oprysk.

Przelejcie szklankę maceratu czosnkowego do opryskiwacza i zalejcie druga szklanką wody. Spryskajcie krzewy z odległości około 15 cm co 3-4 dni. Róbcie to w trakcie delikatnie pochmurnego nieba, bez widoków na przelotny deszcz.

Co należy regularnie robić, aby porzeczki były zdrowsze z każdym rokiem? Prosty trik

Okres pielęgnacyjny porzeczek zaczyna się dla mnie już z końcem marca. Dlaczego? W pierwszej kolejności sprawdzam obecność wielkopączkowca porzeczkowego, który potrafi znacznie wpłynąć na powodzenie późniejszych zbiorów.

Przeczesując wszystkie pąki sprawdzam, gdzie znajdują się nienaturalne szpiczaste zakończenia i je usuwam. Pozostawiam tylko zdrowe, które rokują dobrze. Dzięki temu choroba nie rozprzestrzeni się na całość krzewu owocowego. Kolejnym zadaniem jest sprawdzanie liści. O co dokładnie chodzi?

Widzicie brązowawo-rdzawe plamki, które pojawiają się na drobnych listkach porzeczki tuż na górze? Jest to spowodowane antraknozą liści porzeczki - groźnymi patogenami grzybowymi, które przechodzą wiosną na krzew.

Dochodzi do zarażenia liści i szybkiego rozprzestrzeniania się charakterystycznych brązowych plamek. Jestem miłośniczką naturalnych rozwiązań, dlatego stosuję początkowy zbiór zarażonych liści. Już w pierwszym stadium szybko udaje opanować się jej rozprzestrzenianie i roślina odżywa.

Co ważne, musicie pamiętać, ze takie zebrane liście nie nadają się do kompostownika, ani ściółkowania krzewów czy drzew. Koniecznie wyrzućcie je do kosza na odpady lub spalcie przy najbliższej możliwej okazji.

Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe: Syda Productions / AdobeStock

Obserwuj
Autor
Ewa Kwiatkowska Ewa Kwiatkowska

Ogrodniczka z wykształcenia, która dzieli się swoją pasją do uprawy roślin i sprawdzonymi poradami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści