Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019
3
Do góry
Artykuł na: minutę

Ostrzenie narzędzi do cięcia

Zima to najlepszy czas, by czas naostrzyć narzędzia do przycinania. Niedługo rozpocznie się zimowe cięcie, a ponadto muszą być przygotowane do pielenia, pobierania sadzonek oraz obcinania przekwitających kwiatów w nadchodzącym sezonie.

Narzędzia tradycyjnie ostrzy się za pomocą kamiennej ostrzałki. Przed ostrzeniem natłuść kamień i pamiętaj, aby ostrze ustawić pod odpowiednim kątem.

Aby naostrzyć prosty nóż, ustaw go pod takim samym kątem, pod jakim został naostrzony fabrycznie. Przeciągnij po kamieniu, odpychając go od siebie. Powtarzaj tę czynność aż do naostrzenia narzędzia. Następnie odwróć ostrze na drugą stronę i postępuj analogicznie, aby wygładzić wszystkie nierówności.

Motyki ostrzy się podobnie, ale tylko z jednej strony (górnej).

Sekatory przed naostrzeniem trzeba rozmontować. Pamiętaj o ustawieniu ostrza pod odpowiednim kątem i naostrzeniu go na całej długości.


Komentarze

Rośliny cebulowe
Temat miesiąca
Rośliny cebulowe
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Jesień w ogrodzie kojarzy nam się z kolorowymi liśćmi. Przybierają one najróżniejsze kolory – złote, czerwone, pomarańczowe lub brązowe. Nie bez powodu ta pora roku nazywana jest złotą polską jesienią.
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Rośliny zimozielone (różaneczniki, świerki, żywotniki) dobrze jest w tym miesiącu obficie podlewać. Różaneczniki ściółkujemy.
Tydzień 43, Sentencja nr:4
Tydzień 43, Sentencja nr:4
W drugiej połowie miesiąca należy po raz ostatni skosić trawnik. Ostrze kosiarki trzeba nastawić tak, by źdźbła traw nie były krótsze niż 5 cm.
Tydzień 43, Sentencja nr:2
Tydzień 43, Sentencja nr:2
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza.
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłem chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów.
Twoja strona ogrodu