Jak ostrzyć narzędzia ogrodowe?
Narzędzia tradycyjnie ostrzy się za pomocą kamiennej ostrzałki, specjalnych osełek (np. do sekatorów) lub metalowych pilników. Przed tą czynnością, wybrane narzędzia należy dobrze wyczyścić – umyć i wysuszyć, a jeśli zdecydujemy, że jest taka potrzeba, można je też przetrzeć szmatką nasączoną alkoholem (70%), by zdezynfekować ostrze.
W przypadku ostrzenia kamieniami, niektóre z nich wymagają uprzedniego natłuszczenia lub polania wodą!
Noże
- Noże można ostrzyć wszystkimi rodzajami ostrzałek i osełek.
- Nóż należy przykładać do ostrzałek lub osełek pod takim samym kątem, pod jakim został naostrzony fabrycznie.
- Przeciągnij po kamieniu, odpychając go od siebie. Powtarzaj tę czynność aż do naostrzenia narzędzia.
- Następnie odwróć ostrze na drugą stronę i przez krótko postępuj analogicznie, tylko aby wygładzić wszystkie nierówności.
Sekatory i nożyce
- Narzędzia trzeba rozmontować i ostrzeniu poddać tylko ostrza tnące.
- Pamiętaj o ustawieniu krawędzi ostrza pod odpowiednim kątem.
- Ostrza tnące sekatorów i nożyc ostrzymy na całej ich długości.
Szczepaki/okulizaki
- Szczepaki ostrzymy głównie osełkami.
- Przeciągamy po ostrzałce najpierw tak jak nóż.
- Następnie zmieniamy ruch ostrzenia na okrężny.
- Na koniec używamy skórzanego pasa i przeciągamy po nim ostrze wzdłuż, tak jakby był ostrzałką (przez kilka minut). Czynność tą wykonujemy na obu stronach ostrza. Takie polerowanie sprawia, że pozbywamy się ostatnich, najmniejszych nierówności (zadziorów) na ostrzu.
Motyki i szpadle
- Motyki i szpadle ostrzy się najczęściej długim, metalowym pilnikiem, który pozwala na złapanie go z obu końców.
- Motyki i szpadle ostrzymy tylko z jednej strony.
- Przeciągamy go po ostrzu długimi pociągnięciami.
Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: Jason Gillman/Pixabay