Ostrzenie narzędzi do cięcia
Zima to najlepszy czas, by czas naostrzyć narzędzia do przycinania. Niedługo rozpocznie się zimowe cięcie, a ponadto muszą być przygotowane do pielenia, pobierania sadzonek oraz obcinania przekwitających kwiatów w nadchodzącym sezonie.
Narzędzia tradycyjnie ostrzy się za pomocą kamiennej ostrzałki. Przed ostrzeniem natłuść kamień i pamiętaj, aby ostrze ustawić pod odpowiednim kątem.
Aby naostrzyć prosty nóż, ustaw go pod takim samym kątem, pod jakim został naostrzony fabrycznie. Przeciągnij po kamieniu, odpychając go od siebie. Powtarzaj tę czynność aż do naostrzenia narzędzia. Następnie odwróć ostrze na drugą stronę i postępuj analogicznie, aby wygładzić wszystkie nierówności.
Motyki ostrzy się podobnie, ale tylko z jednej strony (górnej).
Sekatory przed naostrzeniem trzeba rozmontować. Pamiętaj o ustawieniu ostrza pod odpowiednim kątem i naostrzeniu go na całej długości.
Komentarze