Ostrzenie narzędzi do cięcia | Jak i czym to zrobić dobrze?

ostrzenie narzędzi fot. Jason Gillman - Pixabay

Zima to najlepszy czas, by czas naostrzyć narzędzia do przycinania – sekatory, nożyce, noże, okulizaki czy też motyki i szpadle. Muszą być one dobrze przygotowane do pielenia, pobierania sadzonek oraz cięcia roślin w nadchodzącym sezonie, aby praca z ich udziałem szła sprawnie i sprawiała przyjemność! Sprawdź, jak to robić.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
27
Spis treści
Jak i czym ostrzyć różne narzędzia ogrodowe? Ostrzenie noży Ostrzenie sekatorów i nożyc Ostrzenie szczepaków i okulizaków Ostrzenie motyk i szpadli

Jak ostrzyć narzędzia ogrodowe?

Narzędzia tradycyjnie ostrzy się za pomocą kamiennej ostrzałkispecjalnych osełek (np. do sekatorów) lub metalowych pilników. Przed tą czynnością, wybrane narzędzia należy dobrze wyczyścić – umyć i wysuszyć, a jeśli zdecydujemy, że jest taka potrzeba, można je też przetrzeć szmatką nasączoną alkoholem (70%), by zdezynfekować ostrze. 

W przypadku ostrzenia kamieniami, niektóre z nich wymagają uprzedniego natłuszczenia lub polania wodą!

Noże

  • Noże można ostrzyć wszystkimi rodzajami ostrzałek i osełek.
  • Nóż należy przykładać do ostrzałek lub osełek pod takim samym kątem, pod jakim został naostrzony fabrycznie.
  • Przeciągnij po kamieniu, odpychając go od siebie. Powtarzaj tę czynność aż do naostrzenia narzędzia.
  • Następnie odwróć ostrze na drugą stronę i przez krótko postępuj analogicznie, tylko aby wygładzić wszystkie nierówności.

Sekatory i nożyce 

  • Narzędzia trzeba rozmontować i ostrzeniu poddać tylko ostrza tnące.
  • Pamiętaj o ustawieniu krawędzi ostrza pod odpowiednim kątem.
  • Ostrza tnące sekatorów i nożyc ostrzymy na całej ich długości.

Osełka do ostrzenia sekatorów średnio i drobnoziarnista
Osełka do ostrzenia sekatorów średnio i drobnoziarnista
Osełka do sekatorów średnio i drobnoziarnista. Wykonana z korundu, drobno i średnioziarnista, idealnie nadaje się do ostrzenia ostrzy sekatorów i nożyc.
Kup online!

Szczepaki/okulizaki

  • Szczepaki ostrzymy głównie osełkami.
  • Przeciągamy po ostrzałce najpierw tak jak nóż.
  • Następnie zmieniamy ruch ostrzenia na okrężny.
  • Na koniec używamy skórzanego pasa i przeciągamy po nim ostrze wzdłuż, tak jakby był ostrzałką (przez kilka minut). Czynność tą wykonujemy na obu stronach ostrza. Takie polerowanie sprawia, że pozbywamy się ostatnich, najmniejszych nierówności (zadziorów) na ostrzu.

Motyki i szpadle

  • Motyki i szpadle ostrzy się najczęściej długim, metalowym pilnikiem, który pozwala na złapanie go z obu końców.
  • Motyki i szpadle ostrzymy tylko z jednej strony.
  • Przeciągamy go po ostrzu długimi pociągnięciami.


Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: Jason Gillman/Pixabay


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Redakcja poleca
Sekator Ogrodowy Ze Skórzanym Uchwytem – Stal Węglowa
Sekator Ogrodowy Ze Skórzanym Uchwytem – Stal Węglowa
Sekator do gałęzi
Sekator do gałęzi
Nożyce do cięcia żywopłotu
Nożyce do cięcia żywopłotu
Sekator Teleskopowy Power Dual Cut | Wolf-Garten
Sekator Teleskopowy Power Dual Cut | Wolf-Garten
Obserwuj
Autor
Katarzyna Jeziorska Katarzyna Jeziorska

Redaktor prowadząca portalu. Z wykształcenia ogrodniczka i specjalistka od roślin leczniczych.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści