Logo
Logo
7
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Ostrzenie narzędzi do cięcia

Zima to najlepszy czas, by czas naostrzyć narzędzia do przycinania – sekatory, nożyce, noże, okulizaki czy też motyki i szpadle. Muszą być one dobrze przygotowane do pielenia, pobierania sadzonek oraz cięcia roślin w nadchodzącym sezonie, aby praca z ich udziałem szła sprawnie i sprawiała przyjemność! Sprawdź, jak to robić.

 

Narzędzia tradycyjnie ostrzy się za pomocą kamiennej ostrzałkispecjalnych osełek (np. do sekatorów) lub metalowych pilników. Przed tą czynnością, wybrane narzędzia należy dobrze wyczyścić – umyć i wysuszyć, a jeśli zdecydujemy, że jest taka potrzeba, można je też przetrzeć szmatką nasączoną alkoholem (70%), by zdezynfekować ostrze. 

W przypadku ostrzenia kamieniami, niektóre z nich wymagają uprzedniego natłuszczenia lub polania wodą!

Jak ostrzyć poszczególne narzędzia ogrodowe?

Noże można ostrzyć wszystkimi rodzajami ostrzałek i osełek.

  • Nóż należy przykładać do ostrzałek lub osełek pod takim samym kątem, pod jakim został naostrzony fabrycznie.
  • Przeciągnij po kamieniu, odpychając go od siebie. Powtarzaj tę czynność aż do naostrzenia narzędzia.
  • Następnie odwróć ostrze na drugą stronę i przez krótko postępuj analogicznie, tylko aby wygładzić wszystkie nierówności.

Sekatory i nożyce 

  • Narzędzia trzeba rozmontować i ostrzeniu poddać tylko ostrza tnące.
  • Pamiętaj o ustawieniu krawędzi ostrza pod odpowiednim kątem.
  • Ostrza tnące sekatorów i nożyc ostrzymy na całej ich długości.

Osełka do ostrzenia sekatorów średnio i drobnoziarnista
Osełka do ostrzenia sekatorów średnio i drobnoziarnista
Osełka do sekatorów średnio i drobnoziarnista. Wykonana z korundu, drobno i średnioziarnista, idealnie nadaje się do ostrzenia ostrzy sekatorów i nożyc.
Kup online!

Szczepaki/okulizaki ostrzymy osełkami.

  • Przeciągamy po ostrzałce najpierw tak jak nóż.
  • Następnie zmieniamy ruch ostrzenia na okrężny.
  • Na koniec używamy skórzanego pasa i przeciągamy po nim ostrze wzdłuż, tak jakby był ostrzałką (przez kilka minut). Czynność tą wykonujemy na obu stronach ostrza. Takie polerowanie sprawia, że pozbywamy się ostatnich, najmniejszych nierówności (zadziorów) na ostrzu.

Motyki i szpadle ostrzy się najczęściej długim, metalowym pilnikiem, który pozwala na złapanie go z obu końców.

  • Motyki i szpadle ostrzymy tylko z jednej strony.
  • Przeciągamy go po ostrzu długimi pociągnięciami.

Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: Jason Gillman/Pixabay

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu