Logo
Logo
48
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Błędy w cięciu róż

Róża (Rosa) jest nazywana „królową kwiatów” nie bez powodu – to jedna z najpiękniejszych i najbardziej dostojnych ogrodowych dekoracji. Należy się jej wyeksponowane miejsce na rabacie lub trawniku, wtedy jeszcze bardziej zachwyca. Jednakże jak każda królowa bywa kapryśna i czasem sprawia problemy. Błędy w jej przypadku mogą drogo kosztować. Wiele z nich jest popełnianych w strefie cięcia.

Najbardziej „spektakularnym” rezultatem niewłaściwego cięcia u róż jest osłabienie kwitnienia lub nawet jego brak. Ponadto przy nieprawidłowym zabiegu zaburzony jest wzrost, roślina staje się bardziej podatna na choroby, szkodniki, suszę lub mróz. Cięcie róż nie jest łatwą sprawą, przynajmniej nie tak jak powszechnie się sądzi. Potrzeba wprawy a przy tym znajomości grup i odmian.

 

Nieznajomość grupy

U każdej kupowanej róży powinno się sprawdzać nazwę odmiany. Dzięki temu można ją później zakwalifikować do konkretnej grupy od której w dużej mierze zależy technika cięcia. Jeśli dotyczy to uprawianych już krzewów (których nie znamy z nazwy) grupę można określić na podstawie ich wyglądu (pokroju, pędów, wielkości i ilości kwiatów, rozmiarów). To istotne, gdyż każda z grup wymaga nieco innego cięcia.

Niewłaściwy termin cięcia

Optymalny czas cięcia może zależeć od wymagań konkretnej odmiany, w większości przypadków cięcie przeprowadza się jednak wiosną. Nigdy natomiast nie powinno się wykonywać cięcia jesienią. Różom można (a nawet trzeba) usuwać przekwitające kwiaty, co wpływa pozytywnie na zawiązywanie nowych. Cięcia corocznego wymagają róże wielkokwiatowe, wielokwiatowe i pienne, pozostałe grupy przycina się rzadziej.

Brak cięcia sanitarnego

Poza standardowym cięciem (dla pokroju i obfitego kwitnienia) czasem niezbędne jest przeprowadzenie zabiegu sanitarnego. Wykonuje się je na początku wiosny. Usuwa się wtedy pędy słabe, porażone przez choroby, uszkodzone przez szkodniki, uszkodzone mechanicznie, zaschnięte i przemarznięte.

Niewłaściwe narzędzia

Do cięcia róż powinno się używać czystych, ostrych sekatorów. Narzędzia zaniedbane, nieostre, słabej jakości mogą spowodować więcej szkód niż uczynić korzyści. Ważne, aby rany po cięciu były jak najmniejsze a kiepski sprzęt może je powiększać a nawet miażdżyc pędy. W przypadku cięcia chorych egzemplarzy, narzędzia po zabiegu powinno się dezynfekować.

Tekst: Michał Mazik, Olga / Fotolia

Dowiedz się więcej
 
To Cię zainteresuje
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu