Dlaczego na cytrusach pojawia się chloroza?
Chloroza to choroba, w której wyniku zanikowi ulega chlorofil (zielony barwnik) w liściach roślin. Może się pojawić z kilku powodów – kiedy w podłożu jest za mało substancji odżywczych, gdy roślina z różnych względów nie może ich przyswoić (pobrać z ziemi) poszczególnych pierwiastków, lub gdy jest zaatakowana przez patogeny (wirusy i grzyby).
W przypadku naszych domowych cytrusów niemal na pewno przyczyną pojawienia się chlorozy będą problemy z brakiem odpowiednich pierwiastków w podłożu lub trudność z ich przyswojeniem. Są to głównie: azot (N), żelazo (Fe), magnez (Mg), cynk (Zn) i bor (B).
Objawy niedoboru pierwiastków:
► Za mało Fe i Mg – żółkną najpierw młode liście, a nowe są bardzo małe i słabe
► Za mało N – żółkną liście starsze, zmiana koloru liścia czasem jest mylona z poparzeniem słonecznym
Co robić, aby zapobiec chlorozie cytrusów?
- Cytrusy są wyjątkowo żarłoczne, dlatego w przypadku uprawy w pojemnikach konieczne jest ich odpowiednie nawożenie.
- Do chlorozy może doprowadzić podlewanie zbyt twardą wodą, która bezpośrednio wpływa na pH ziemi (staje się ona coraz bardziej zasadowa) co w następstwie sprawia, że pierwiastki są wiązane w formy, których korzenie rośliny nie mogą pobrać z gleby.
- Podlewanie cytrusów ograniczamy w okresie zimowym – jest to dla tej grupy roślin czas spoczynku, gdzie nie potrzebują nawożenia ani mocnego podlewania.
Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: Victor M. Vicente Selvas / Wikimedia Commons i Hans / Pixabay