Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2020
81
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Błędy w kompostowaniu

Kompost może być w pełni wartościowym nawozem organicznym lub cenną ściółką okrywającą. Tworzenie go wydaje się sprawą prostą chociaż i w tej materii popełniane są błędy. Jak uniknąć błędów w trakcie kompostowania?

Przeczytaj także
Pilarka łańcuchowa: 7 modeli do ogrodu!
Przeczytaj także
Pilarka łańcuchowa: 7 modeli do ogrodu!
Piły łańcuchowe, zwane potocznie pilarkami to narzędzia mechaniczne, które potrzebne są w każdym ogrodzie. W zależności od rodzaju, wielkości i mocy...

1. Jednorodne pryzmy

Warstwy w kompostowniku należy tak tworzyć, aby były przemieszane. Optimum byłoby naprzemienne tworzenie pryzm azotowych (liście, młode pędy) i węglowych (zdrewniałe części) w proporcji 2:1. W praktyce jednak z reguły jest to niemożliwe (tworzymy nawóz z tego, co aktualnie mamy). Warto jednak przemieszać warstwy tak, aby nie były jednorodne.

Przykładowo przy dużej ilości trawy tworzenie kompostu jest mniej efektywne, nawóz ma mniej wartościowy skład chemiczny i często gnije na etapie produkcji.

2. Niepotrzebne ubijanie

W zbitych pryzmach tworzą się warunki beztlenowe, materiał gnije zamiast rozkładać się. Co więcej zamiast ubijania pryzm powinno się stosować rozluźnianie (np. odwracanie z pomocą wideł amerykańskich). Kompost powinien mieć kontakt z podłożem (wtedy jest dostęp do mikroorganizmów glebowych). Aby ograniczyć ryzyko zasiedlania przez szkodniki, na dnie stosuje się siatkę.

Powietrze jest niezbędne dla prawidłowego kompostowania.

3. Szkodliwe dodatki

Do kompostu nie można dodawać skórek cytrusów – hamują proces i zabijają pożyteczne bakterie odpowiadające za rozkład. Błędem jest dodawanie także surowego mięsa i kości – tłuszcze opóźniają tworzenie nawozu, a na dodatek przyciągnąć do naszego kompostownika szczury!

z czego zrobić kompost fot. meineresterampe - Pixabay.com
Fot. meineresterampe/Pixabay

4. Nie wszystko z ogrodu nadaje się do kompostowania

Nie można wykorzystywać odpadków ze śladami występowania chorób i żerowania szkodników (w ten sposób rozprzestrzeniają się). Problematyczne jest także wrzucanie chwastów po kwitnieniu – mogą zawierać nasiona na tyle dojrzałe, że wykiełkują później w ogrodzie. Ponadto odradza się wykorzystywanie fragmentów roślin zawierających duże ilości garbników (dąb, orzech, olsza). Resztki zbyt długo rozkładają się i w dodatku mogą hamować proces w pryzmach.

5. Pozostawienie kompostu samego sobie

Kompost tworzy się na zasadzie przeróbki termicznej przy dostępie powietrza i wody. Trzeba umieć to wyważyć. Czasem konieczne jest podlewanie kompostu (optymalna wilgotność do 45-60%), stosowanie stymulatorów, dodawanie popiołu drzewnego czy nawet nawozu.

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie: Joke vander Leij/Pixabay


Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (17)
Warto przeczytać
NARZĘDZIA
Na czasie
NARZĘDZIA
Zobacz więcej
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 51744
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => badz-eko-uprawiaj-ziola-i-warzywa
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 50887
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => 10-wyjatkowych-miejsc-do-odwiedzenia-w-polsce
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska listopad - grudzień 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!