Logo
Logo
109
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Błędy w kompostowaniu

Kompost może być w pełni wartościowym nawozem organicznym lub cenną ściółką okrywającą. Tworzenie go wydaje się sprawą prostą chociaż i w tej materii popełniane są błędy. Jak uniknąć błędów w trakcie kompostowania?

 

1. Jednorodne pryzmy

Warstwy w kompostowniku należy tak tworzyć, aby były przemieszane. Optimum byłoby naprzemienne tworzenie pryzm azotowych (liście, młode pędy) i węglowych (zdrewniałe części) w proporcji 2:1. W praktyce jednak z reguły jest to niemożliwe (tworzymy nawóz z tego, co aktualnie mamy). Warto jednak przemieszać warstwy tak, aby nie były jednorodne. Przykładowo przy dużej ilości trawy tworzenie kompostu jest mniej efektywne, nawóz ma mniej wartościowy skład chemiczny i często gnije na etapie produkcji.

2. Niepotrzebne ubijanie

W zbitych pryzmach tworzą się warunki beztlenowe, materiał gnije zamiast rozkładać się. Co więcej zamiast ubijania pryzm powinno się stosować rozluźnianie (np. odwracanie z pomocą wideł amerykańskich). Kompost powinien mieć kontakt z podłożem (wtedy jest dostęp do mikroorganizmów glebowych). Aby ograniczyć ryzyko zasiedlania przez szkodniki, na dnie stosuje się siatkę.

Powietrze jest niezbędne dla prawidłowego kompostowania.

Aktywator – przyspiesza kompostowanie
Aktywator – przyspiesza kompostowanie
Active Komposter dostarcza mikroorganizmom niezbędnego azotu. Dzięki temu samodzielnie uzyskujemy najwyższej jakości, naturalny nawóz, który jest odpowiedni dla wszystkich roślin. Dodatkowo kompostowanie pozwala na zagospodarowanie odpadów organicznych pochodzących z domu i ogrodu, co obniża koszty utylizacji.
KUP W NASZYM SKLEPIE

3. Nie wszystko z ogrodu nadaje się do kompostowania

Nie można wykorzystywać odpadków ze śladami występowania chorób i żerowania szkodników (w ten sposób rozprzestrzeniają się). Problematyczne jest także wrzucanie chwastów po kwitnieniu – mogą zawierać nasiona na tyle dojrzałe, że wykiełkują później w ogrodzie. Ponadto odradza się wykorzystywanie fragmentów roślin zawierających duże ilości garbników (dąb, orzech, olsza). Resztki zbyt długo rozkładają się i w dodatku mogą hamować proces w pryzmach.

 

4. Szkodliwe dodatki

Do kompostu nie można dodawać skórek cytrusów – hamują proces i zabijają pożyteczne bakterie odpowiadające za rozkład. Błędem jest dodawanie także surowego mięsa i kości – tłuszcze opóźniają tworzenie nawozu, a na dodatek przyciągnąć do naszego kompostownika szczury!

5. Pozostawienie kompostu samego sobie

Kompost tworzy się na zasadzie przeróbki termicznej przy dostępie powietrza i wody. Trzeba umieć to wyważyć. Czasem konieczne jest podlewanie kompostu (optymalna wilgotność do 45-60%), stosowanie stymulatorów, dodawanie popiołu drzewnego czy nawet nawozu.

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie: Joke vander Leij, meineresterampe/Pixabay

Dowiedz się więcej
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (21)
Lista zakupów


Komentarze

Gość Katanna

29-09-2021 06:00

Ja przez wiele lat popełniałam błąd, bo wrzucałam na kompost bardzo dużo skoszonej trawy. Wtedy tworzyła się warstwa, która nie przepuszczała powietrza i wody. W rezultacie niższe warstwy kompostu nie mogły "pracować". Od jakiegoś czasu dodaję tylko ścinki wczesną wiosną, ...

Gość Zdzisław

13-08-2021 10:40

W moim kompoście "pracują" dżdżownice kanadyjskie. Na zimę same się chowają. Zielenina wrzucona wiosną do jesieni jest kompostem. Najbardziej lubią odpady z cebuli - tu szybko się rozmnażają.

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu