Błędy w kompostowaniu | Jak ich unikać? Czego nie robić?
Kompost może być w pełni wartościowym nawozem organicznym lub cenną ściółką okrywającą. Tworzenie go wydaje się sprawą prostą chociaż i w tej materii popełniane są błędy. Jak uniknąć błędów w trakcie kompostowania?
Błędy w kompostowaniu | Sprawdź, co robisz źle!
1. Jednorodne pryzmy
Warstwy w kompostowniku należy tak tworzyć, aby były przemieszane. Optimum byłoby naprzemienne tworzenie pryzm azotowych (liście, młode pędy) i węglowych (zdrewniałe części) w proporcji 2:1. W praktyce jednak z reguły jest to niemożliwe (tworzymy nawóz z tego, co aktualnie mamy). Warto jednak przemieszać warstwy tak, aby nie były jednorodne. Przykładowo przy dużej ilości trawy tworzenie kompostu jest mniej efektywne, nawóz ma mniej wartościowy skład chemiczny i często gnije na etapie produkcji.
2. Niepotrzebne ubijanie
W zbitych pryzmach tworzą się warunki beztlenowe, materiał gnije zamiast rozkładać się. Co więcej zamiast ubijania pryzm powinno się stosować rozluźnianie (np. odwracanie z pomocą wideł amerykańskich). Kompost powinien mieć kontakt z podłożem (wtedy jest dostęp do mikroorganizmów glebowych). Aby ograniczyć ryzyko zasiedlania przez szkodniki, na dnie stosuje się siatkę.
3. Nie wszystko z ogrodu nadaje się do kompostowania
Nie można wykorzystywać odpadków ze śladami występowania chorób i żerowania szkodników (w ten sposób rozprzestrzeniają się). Problematyczne jest także wrzucanie chwastów po kwitnieniu – mogą zawierać nasiona na tyle dojrzałe, że wykiełkują później w ogrodzie. Ponadto odradza się wykorzystywanie fragmentów roślin zawierających duże ilości garbników (dąb, orzech, olsza). Resztki zbyt długo rozkładają się i w dodatku mogą hamować proces w pryzmach.
4. Szkodliwe dodatki
Do kompostu nie można dodawać skórek cytrusów – hamują proces i zabijają pożyteczne bakterie odpowiadające za rozkład. Błędem jest dodawanie także surowego mięsa i kości – tłuszcze opóźniają tworzenie nawozu, a na dodatek przyciągnąć do naszego kompostownika szczury!
5. Pozostawienie kompostu samego sobie
Kompost tworzy się na zasadzie przeróbki termicznej przy dostępie powietrza i wody. Trzeba umieć to wyważyć. Czasem konieczne jest podlewanie kompostu (optymalna wilgotność do 45-60%), stosowanie stymulatorów, dodawanie popiołu drzewnego czy nawet nawozu.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie: Joke vander Leij, meineresterampe/Pixabay
Komentarze