Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020
1
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Obornik świeży i suszony. Czy warto stosować go w ogrodzie?

Obornik to popularny nawóz organiczny. Świeży jest kłopotliwy w stosowaniu. Granulowany, pod względem chemicznym niczym się od niego nie różni, a nie posiada nieprzyjemnego zapachu i wygodne się go stosuje. Dowiedz się, po co, jak i kiedy stosować obornik w ogrodzie.

Obornik, to nie tylko doskonały nawóz ogrodniczy, to także skuteczny polepszacz glebowy. Oprócz mikro i makroelementów zawiera pożyteczne mikroorganizmy, które rozkładają materię organiczną z obornika i tworzą z niej cenna próchnicę. Ponadto w wyniku rozkładu materii organicznej przez mikroorganizmy, uwalniane są substancje mineralne przyswajane dla roślin.

Obornik rozkłada się w wolno, równomiernie zaopatrując glebę w składniki pokarmowe (pełne ich wykorzystanie następuje stopniowo w ciągu 3-4 lat). Nie tylko odżywia glebę, ale zmienia jej strukturę – poprawia przepuszczalność (na glebach gliniastych) i zdolność do magazynowania wody (na glebach piaszczystych). Ponadto, stosowanie obornika łagodzi negatywne skutki przenawożenia nawozami sztucznymi, a także spowalnia zakwaszenie gleby.

Świeży obornik

Świeży obornik składa się z odchodów zwierząt gospodarskich (najczęściej krów, ale także koni, świń lub drobiu) oraz ściółki (słomy). Najczęściej stosowany i najłatwiej dostępny (dla ogrodników amatorów) jest obornik bydlęcy – krowi. Rodzaje obornika mogą różnić się składem w zależności od tego, od jakich zwierząt pochodzą.

Świeży obornik, z uwagi na wysoką zawartość azotu w formie amonowej, nie jest wskazany do bezpośredniego nawożenia. Ponadto problematyczne składowanie (duża strata azotu podczas przechowywania) i nieprzyjemny zapach wpływają na to, że rzadko kiedy jest stosowany w małych ogrodach.

obornik granulowany fot. womue - Fotolia.com
fot. womue - Fotolia.com

Suszony obornik granulowany

Wygodniejszy w stosowaniu jest suszony obornik granulowany. Jest on przefermentowany, przekompostowany (przez kilka, a nawet kilkanaście miesięcy). Procesy te pozbawiają go amoniaku oraz jaj i larw owadów, nicieni i innych patogenów oraz nasion chwastów, ponadto pozbawiają go wody i co najważniejsze - nieprzyjemnego zapachu.

Granulowany i suszony obornik jest bardziej skoncentrowany - 1 kg granulowanego odpowiada 4 kg świeżego. Można go przechowywać nawet przez 3 lata (bez utraty właściwości). Skład suszonego obornika bydlęcego to najczęściej: NPK % 4-3-3, sucha masa 90% (może się różnić w zależności od producenta).

Obornikiem można nawozić większość ogrodowych roślin – drzew i krzewów ozdobnych, owocowych, warzyw, bylin i roślin jednorocznych.

Jak i kiedy stosować obornik?

Świeży obornik najlepiej stosować jesienią, granulowany - jesienią lub wiosną. Nawóz trzeba rozrzucić równomiernie na powierzchni gleby, a następnie przekopać widłami na głębokość około 20 cm. Granulowany obornik można także stosować przez cały sezon pod rośliny ( zwykle w dawce 4-6 kg na 100 m2, patrz jednak na etykietę, gdyż dawki mogą się różnić) lub podlewać glebę wodną zawiesiną (po 14 dniach moczenia).

Tekst: Reakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: sherez - Fotolia


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
TRAWNIK
Na czasie
TRAWNIK
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 13, Sentencja nr:5
Tydzień 13, Sentencja nr:5
Bratki doskonale nadają się na pierwsze wiosenne dekoracje skrzynek i pojemników balkonowych, a także do ożywienia niezbyt kolorowych o tej porze rabat w ogrodzie.
Tydzień 13, Sentencja nr:2
Tydzień 13, Sentencja nr:2
Pod koniec marca można przystąpić do pierwszych zabiegów pielęgnacyjnych trawnika. Ważne, by na początku z jego powierzchni wygrabić tzw. filc: suchą trawę, liście i śmieci.
Tydzień 13, Sentencja nr:3
Tydzień 13, Sentencja nr:3
Pamiętajmy o zwałowaniu trawnika. Zabieg ten polega na dociśnięciu walcem kęp trawy, które z powodu zamarzania i odmarzania gleby zostały wypchnięte ponad powierzchnię gruntu.
Tydzień 13, Sentencja nr:1
Tydzień 13, Sentencja nr:1
Warto prześwietlić drzewa owocowe, aby rozluźnić korony i dopuścić światło do ich wnętrza (śliwy, grusze, jabłonie). Nie powinno się ciąć starych i grubych gałęzi, gdyż powstające rany są duże i źle się zabliźniają.
Twoja strona ogrodu