Obornik świeży i suszony. Czy warto stosować go w ogrodzie?
Obornik to popularny nawóz organiczny. Świeży jest kłopotliwy w stosowaniu. Granulowany, pod względem chemicznym niczym się od niego nie różni, a nie posiada nieprzyjemnego zapachu i wygodne się go stosuje. Dowiedz się, po co, jak i kiedy stosować obornik w ogrodzie.
Obornik, to nie tylko doskonały nawóz ogrodniczy, to także skuteczny polepszacz glebowy. Oprócz mikro i makroelementów zawiera pożyteczne mikroorganizmy, które rozkładają materię organiczną z obornika i tworzą z niej cenna próchnicę. Ponadto w wyniku rozkładu materii organicznej przez mikroorganizmy, uwalniane są substancje mineralne przyswajane dla roślin.
Obornik rozkłada się w wolno, równomiernie zaopatrując glebę w składniki pokarmowe (pełne ich wykorzystanie następuje stopniowo w ciągu 3-4 lat). Nie tylko odżywia glebę, ale zmienia jej strukturę – poprawia przepuszczalność (na glebach gliniastych) i zdolność do magazynowania wody (na glebach piaszczystych). Ponadto, stosowanie obornika łagodzi negatywne skutki przenawożenia nawozami sztucznymi, a także spowalnia zakwaszenie gleby.
Świeży obornik
Świeży obornik składa się z odchodów zwierząt gospodarskich (najczęściej krów, ale także koni, świń lub drobiu) oraz ściółki (słomy). Najczęściej stosowany i najłatwiej dostępny (dla ogrodników amatorów) jest obornik bydlęcy – krowi. Rodzaje obornika mogą różnić się składem w zależności od tego, od jakich zwierząt pochodzą.
Świeży obornik, z uwagi na wysoką zawartość azotu w formie amonowej, nie jest wskazany do bezpośredniego nawożenia. Ponadto problematyczne składowanie (duża strata azotu podczas przechowywania) i nieprzyjemny zapach wpływają na to, że rzadko kiedy jest stosowany w małych ogrodach.
![]() fot. womue - Fotolia.com |
Suszony obornik granulowany
Wygodniejszy w stosowaniu jest suszony obornik granulowany. Jest on przefermentowany, przekompostowany (przez kilka, a nawet kilkanaście miesięcy). Procesy te pozbawiają go amoniaku oraz jaj i larw owadów, nicieni i innych patogenów oraz nasion chwastów, ponadto pozbawiają go wody i co najważniejsze - nieprzyjemnego zapachu.
Granulowany i suszony obornik jest bardziej skoncentrowany - 1 kg granulowanego odpowiada 4 kg świeżego. Można go przechowywać nawet przez 3 lata (bez utraty właściwości). Skład suszonego obornika bydlęcego to najczęściej: NPK % 4-3-3, sucha masa 90% (może się różnić w zależności od producenta).
Obornikiem można nawozić większość ogrodowych roślin – drzew i krzewów ozdobnych, owocowych, warzyw, bylin i roślin jednorocznych.
Jak i kiedy stosować obornik?
Świeży obornik najlepiej stosować jesienią, granulowany - jesienią lub wiosną. Nawóz trzeba rozrzucić równomiernie na powierzchni gleby, a następnie przekopać widłami na głębokość około 20 cm. Granulowany obornik można także stosować przez cały sezon pod rośliny ( zwykle w dawce 4-6 kg na 100 m2, patrz jednak na etykietę, gdyż dawki mogą się różnić) lub podlewać glebę wodną zawiesiną (po 14 dniach moczenia).
Tekst: Reakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: sherez - Fotolia
Komentarze