Rzodkiewki będa szły w liście, zamiast korzeń, jeżeli popełnicie ten 1 błąd. Wystarczy ta technika

stos rzodkiewek zebranych z grządki, ułożonych na trawie

Rzodkiewki to jedne z ulubionych warzyw, które wysiewamy o okresie wczesnowiosennym. To jedne z pierwszych zbiorów, które udają się mniej lub bardziej. Warto pamiętać, że potrzebują sporej ilości wody, która pozwala im na prawidłowy rozrost. Mam w ogrodzie specjalne miejsce, które przygotowuję pod wysiew rzodkiewek. To moje ulubione, które znajduje się w niedalekiej odległości od borówek amerykańskich oraz winogron. Te niepozorne, małe warzywa wykorzystuję do cna, robiąc zarówno surówki z korzenia, jak i pesto z liści. Wystarczy połączyć oliwę z oliwek, ser typu parmezan oraz odrobinę soli. Uwielbiam to danie zero waste, które łączę z makaronem. Rodzina się nim zajada - wiedzie prym, nawet przed tym z bazylii.

Posłuchaj
00:00
3

Mam swoje ulubione odmiany: Carmen, Ester oraz Jutrzenka. Takie znajdziecie w moim ogrodzie, gdzie pełno jest warzyw i owoców. Nigdy nie sadze ich zbyt blisko siebie, gdyż potrzebują przestrzeni do odpowiedniego rozrostu. Wiecie, jak je najlepiej przyrządzić, aby zachować wszelkie właściwości odżywcze? Kiszę je. Dokładnie tak - kiszenie pozwala na urozmaicenie smaku w surówkach czy sałatkach i uwydatnia charakter rzodkiewki. Łączę ze sobą rzodkiewkę, chrzan, gorczycę oraz kawałki cytryny. Wychodzi jedna z najlepszych przekąsek na lato.

🟢 Ogrodowa lista zakupów: Co warto kupić w czerwcu? Polecamy: nawozy, preparaty, podłoża, dekoracje, narzędzia i książki

Co zrobić, aby rzodkiewka nie szła w liście, a w korzeń?

Jak podpowiedziałam wam wcześniej, należy rozsadzać rzodkiewkę tak (a dokładniej siać), aby miała odpowiednią przestrzeń. Jeżeli usadzicie je bardzo blisko siebie, będą wręcz walczyć o swój kawałek "podłogi".

To będzie skutkować niewielkimi korzeniami lub też w innych przypadkach wybiciem się jednej rzodkiewki, która zabierze składniki odżywcze pozostałym. Na początku swojej drogi z ogrodnictwem widziałam wiele takich przypadków - malutkie korzonki, spore liście oraz wyblakły smak warzywa. Co należy jeszcze zrobić?

Tej techniki nauczyła mnie mama - w okresie jesiennym wysiejcie poplon. Przekopcie go po wyrośnięciu i pozwólcie ziemi odżywić się nieco. Dzięki temu będziecie mieli wystarczającą ilość składników odżywczych, które będą potrzebne rzodkiewkom w fazie wzrostu.

W skład takiego poplonu wchodzi między innymi gorczyca, która jest niezwykle ważna. Po wysianiu rzodkiewki podlewajcie ją obficie i nie doprowadzajcie do wysuszenia. Nie zbierajcie także kwitnącej rzodkiewki - włóżcie ją na kompost - ma już zdrewniałą łodyżkę oraz niejadalny korzeń.

Czy rzodkiewki będą pikantniejsze od zmiany ziemi?

Rzodkiewki, w zależności od odmiany, mogą być pikantniejsze lub nieco łagodniejsze. Do tych z charakterem należą między innymi: Tetra Iłówiecka, Cherry Belle czy Jutrzenka. Jednak nie tylko odmiana pozwala sprawić, ze będą wyjątkowo smaczne dla koneserów ostrych smaków.

Pamiętajmy o obfitym podlewaniu oraz o glebie, w której jest siana. W tej, w której znajdziemy odpowiednie ilości siarki, możemy być pewni, że rzodkiewka będzie ostra i dorodna.

Chrupiąca i pełna soczystości rzodkiewka uwielbia próchniczą glebę, zasobną w składniki odżywcze. Po zbiorze rzodkiewek, liście, których nie zużyłam, wykorzystuję do przekopania ziemi. Ten patent stosował mój dziadek oraz i ja w obecnych latach.

Zdjęcie tytułowe: Veronika/ AdobeStock

Obserwuj
Autor
Ewa Kwiatkowska Ewa Kwiatkowska

Ogrodniczka z wykształcenia, która dzieli się swoją pasją do uprawy roślin i sprawdzonymi poradami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Jak wybrać grill idealny? Zwróć uwagę na modele gazowe i ich niesamowite funkcje
To Cię zainteresuje
Komentarze

Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści