Rzodkiewki będa szły w liście, zamiast korzeń, jeżeli popełnicie ten 1 błąd. Wystarczy ta technika

stos rzodkiewek zebranych z grządki, ułożonych na trawie

Rzodkiewki to jedne z ulubionych warzyw, które wysiewamy o okresie wczesnowiosennym. To jedne z pierwszych zbiorów, które udają się mniej lub bardziej. Warto pamiętać, że potrzebują sporej ilości wody, która pozwala im na prawidłowy rozrost. Mam w ogrodzie specjalne miejsce, które przygotowuję pod wysiew rzodkiewek. To moje ulubione, które znajduje się w niedalekiej odległości od borówek amerykańskich oraz winogron. Te niepozorne, małe warzywa wykorzystuję do cna, robiąc zarówno surówki z korzenia, jak i pesto z liści. Wystarczy połączyć oliwę z oliwek, ser typu parmezan oraz odrobinę soli. Uwielbiam to danie zero waste, które łączę z makaronem. Rodzina się nim zajada - wiedzie prym, nawet przed tym z bazylii.

Posłuchaj
00:00
3

Mam swoje ulubione odmiany: Carmen, Ester oraz Jutrzenka. Takie znajdziecie w moim ogrodzie, gdzie pełno jest warzyw i owoców. Nigdy nie sadze ich zbyt blisko siebie, gdyż potrzebują przestrzeni do odpowiedniego rozrostu. Wiecie, jak je najlepiej przyrządzić, aby zachować wszelkie właściwości odżywcze? Kiszę je. Dokładnie tak - kiszenie pozwala na urozmaicenie smaku w surówkach czy sałatkach i uwydatnia charakter rzodkiewki. Łączę ze sobą rzodkiewkę, chrzan, gorczycę oraz kawałki cytryny. Wychodzi jedna z najlepszych przekąsek na lato.

Co zrobić, aby rzodkiewka nie szła w liście, a w korzeń?

Jak podpowiedziałam wam wcześniej, należy rozsadzać rzodkiewkę tak (a dokładniej siać), aby miała odpowiednią przestrzeń. Jeżeli usadzicie je bardzo blisko siebie, będą wręcz walczyć o swój kawałek "podłogi".

To będzie skutkować niewielkimi korzeniami lub też w innych przypadkach wybiciem się jednej rzodkiewki, która zabierze składniki odżywcze pozostałym. Na początku swojej drogi z ogrodnictwem widziałam wiele takich przypadków - malutkie korzonki, spore liście oraz wyblakły smak warzywa. Co należy jeszcze zrobić?

Tej techniki nauczyła mnie mama - w okresie jesiennym wysiejcie poplon. Przekopcie go po wyrośnięciu i pozwólcie ziemi odżywić się nieco. Dzięki temu będziecie mieli wystarczającą ilość składników odżywczych, które będą potrzebne rzodkiewkom w fazie wzrostu.

W skład takiego poplonu wchodzi między innymi gorczyca, która jest niezwykle ważna. Po wysianiu rzodkiewki podlewajcie ją obficie i nie doprowadzajcie do wysuszenia. Nie zbierajcie także kwitnącej rzodkiewki - włóżcie ją na kompost - ma już zdrewniałą łodyżkę oraz niejadalny korzeń.

Czy rzodkiewki będą pikantniejsze od zmiany ziemi?

Rzodkiewki, w zależności od odmiany, mogą być pikantniejsze lub nieco łagodniejsze. Do tych z charakterem należą między innymi: Tetra Iłówiecka, Cherry Belle czy Jutrzenka. Jednak nie tylko odmiana pozwala sprawić, ze będą wyjątkowo smaczne dla koneserów ostrych smaków.

Pamiętajmy o obfitym podlewaniu oraz o glebie, w której jest siana. W tej, w której znajdziemy odpowiednie ilości siarki, możemy być pewni, że rzodkiewka będzie ostra i dorodna.

Chrupiąca i pełna soczystości rzodkiewka uwielbia próchniczą glebę, zasobną w składniki odżywcze. Po zbiorze rzodkiewek, liście, których nie zużyłam, wykorzystuję do przekopania ziemi. Ten patent stosował mój dziadek oraz i ja w obecnych latach.

Zdjęcie tytułowe: Veronika/ AdobeStock

Obserwuj
Autor
Ewa Kwiatkowska Ewa Kwiatkowska

Ogrodniczka z wykształcenia, która dzieli się swoją pasją do uprawy roślin i sprawdzonymi poradami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści