Dlaczego ziemniaki szybko gniją w piwnicy? Co robimy źle?
W dawnych czasach ziemniaki stanowiły elementarny składnik posiłków i były kupowane lub zbierane w dużych ilościach, a następnie przechowywane przez sporą część roku. Dziś kupujemy ich mniej i możemy robić to na bieżąco, ponieważ mamy nieograniczony dostęp do sklepów, a same warzywa należą do stosunkowo tanich. Jeśli zdarza się, że przechowywane w domu czy piwnicy ziemniaki szybko się psują, najczęściej winę ponosimy my sami.
- Wybieramy niewłaściwe ziemniaki
Bardzo ważne jest zwracanie uwagi na stan ziemniaków już na etapie robienia zakupów i wybierać odmiany, które znane są z tego, że długo zachowują świeżość. Dobrą odmianą do przechowywania jest na przykład odmiana Denar czy też Satina i Bellarosa. - Nie dbamy o temperaturę przechowywania
Po przyniesieniu ziemniaków do domu należy przechowywać je w ciemnym, chłodnym miejscu, ponieważ wysoka temperatura może doprowadzić do psucia się warzyw. Ziemniaki powinny być przechowywane w miejscu, w którym temperatura nie przekracza 7 stopni Celsjusza. - Zapominamy o przewietrzaniu
Nie bez znaczenia jest również cyrkulacja powietrza, zatem przechowywanie ziemniaków w szczelnych opakowaniach z tworzywa sztucznego nie jest dobrym pomysłem.
Jakie choroby atakują ziemniaki w przechowalni?
Ziemniaki należą do warzyw, które idealnie nadają się do długiego przechowywania. Jeśli wentylacja i temperatura w piwnicy będą odpowiednie, a ziemniaki nie będą miały uszkodzeń mechanicznych, mogą być przechowywane miesiącami. Przeszkodę w takich sytuacjach stwarzają wyłącznie choroby. Do najpopularniejszych należy na przykład:
- antraknoza ziemniaka skutkująca srebrzystymi przebarwieniami na skórce,
- mokra zgnilizna bulw ziemniaków objawiająca się wodnistymi plamkami,
- parch srebrzysty ziemniaka wywołujący pojawianie się zlewających się ze sobą, ciemniejszych niż skórka plam,
- zaraza ziemniaka, która objawia się wyraźnie ciemnymi, lekko zapadniętymi plamkami na skórce i szybkim jego gniciu.
Co zrobić, żeby ziemniaki nie gniły? 3 wskazówki
Istnieje kilka wskazówek, które pomogą w uniknięciu tego problemu.
1. Kupowanie odpowiednich i zdrowych ziemniaków
Pierwsza z nich dotyczy kupowania ziemniaków, a konkretnie kupowania tylko takich, które są jędrne, twarde, mają gładką skórkę i brak wystających pędów. Dlatego chcąc przechowywać ziemniaki nie powinno się kupować tych, pakowanych w siatki, przez które ciężko jest ocenić warzywa, a zdecydować się na własnoręczne przebieranie ziemniaków sprzedawanych luzem.
2. Cotygodniowy przegląd spiżarni z ziemniakami
Jeśli ktoś przechowuje dużą ilość ziemniaków w piwnicy, to regularnie powinien je przeglądać, aby na bieżąco usuwać ziemniaki kiełkujące, miękkie czy też pokryte jasnymi lub ciemnymi plamkami.
Ważne! Nie ma się co łudzić, że wystarczy odkroić spleśniały kawałek, a reszta będzie nadawała się do jedzenia. Całe warzywo nadaje się wówczas wyłącznie do wyrzucenia.
3. Opakowanie dla przechowywania ziemniaków
Ziemniaki pod żadnym pozorem nie mogą być przechowywane w plastikowych reklamówkach i siatkach. Nawet jeśli są w takich kupowane, do przechowania o wiele lepiej nadają się przewiewne siatki z naturalnych materiałów, a więc siatki jutowe czy płócienne. Równie dobrym rozwiązaniem będzie koszyk z dziurkami. Reklamówki plastikowe są o tyle złym rozwiązaniem, że nie zapewniają ziemniakom odpowiedniej wentylacji, a tym samym doprowadzają do powstawania pleśni.
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: altitudevisual, Елена Грузина / AdobeStock