Trójpolówka to system uprawy ziemi, który rozpowszechnij się w Europie X–XII w. i był stosowany do połowy XIX wieku. Polega on na podziale pola na 3 części. Każdego roku uprawia się tylko dwie z nich (jedno pole obsiewa się zbożem jarym, a drugie zbożem ozimym), a trzecią ugoruje – t.j. nic się na nie nie uprawia i pozwala glebie odpocząć. Początkowo na ugorze wypasano bydło, jednak z czasem hodowla została zastąpiona uprawą roślin motylkowych (np. koniczyną, łubinem lub wyką).
Trójpolówka z czasem została zastąpiona czteropolówką, czyli obecnie najpopularniejszym płodozmianem, gdzie pole podzielone jest na 4 pola, a uprawy wysiewane w rotacji.
Uprawa warzyw w systemie trójpolowym to zapewne modyfikacja klasycznej trójpolówki. Przy podziale na 3 pola, dwa są uprawiane, a jedno "odpoczywa", użyźniane zielonymi nawozami.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: blende12 / Pixabay