Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2021
15
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Okra, piżmian jadalny | Uprawa w ogrodzie i w doniczce na balkonie

Okra to pyszne i zdrowe warzywo, które w Polsce nadal jest dosyć mało znane. Okra cieszy się ogromną popularnością w Azji oraz Afryce. U nas nie jest uprawiana na skalę przemysłową ze względu na swoje duże wymagania cieplne. Jednak z powodzeniem możemy ją uprawiać amatorsko w przydomowym warzywniku.

Okrę znali i uprawiali już Egipcjanie ponad 3 tysiące lat temu. Choć jej uprawa wymaga zaangażowania i troski, to okra potrafi bardzo ładnie plonować również w naszym klimacie. To oryginalne warzywo można wykorzystać do przygotowania zup, zapiekanek, gulaszy warzywnych lub grillować. Poznaj zasady uprawy okry!

 

Okra – pyszne mało znane warzywo 

Piżmian jadalny (Abelmoscus esculentus), znany jako okra lub fasola egipska to bardzo oryginalna roślina, która przyciąga oko. Osiąga ona aż do 2 metrów wysokości. Łodyga okry jest okrągła, a w jej węzłach wyrastają duże liście. Są one 3-7 klapowe z wyraźnie piłkowanymi krawędziami blaszek liściowych.

Okra kwitnie w czerwcu. Wytwarza piękne, duże i bardzo ozdobne kwiaty. Są one żółte z ciemnoczerwonym środkiem i zrośniętymi w dekoracyjną rurkę pręcikami oraz słupkiem.

Kwiat okry w czerwcu, fot. Janete Del Rosario - Pixabay
Fot. Janete Del Rosario / Pixabay

Owoce okry to stożkowate zaostrzone torebki długości od 10 do 20 cm. Są one w przekroju pięcio lub sześciokątne i zawierają duże białe nasiona. Owoce okry mogą mieć kolor czerwony bądź jasno lub ciemnozielony.

Uprawa okry w przydomowym ogródku i na balkonie

Okra jest rośliną wybitnie ciepłolubną i wrażliwą na niskie temperatury, dlatego jej uprawa w naszych warunkach pogodowych najlepiej udaje się w niewielkich ogrodowych szklarniach lub tunelach foliowych. Możemy też samodzielnie wykonać dla okry małą konstrukcję tunelu foliowego nad grządką. Można też spróbować uprawy okry w dużej donicy albo skrzyni na ciepłym mocno osłoniętym balkonie lub tarasie.

Uprawa tego gatunku w gruncie beż żadnego okrycia jest ryzykowana, a plony mogą okazać się niewielkie!

Uprawa okry w donicy, fot. Akhara Y - Pixabay
Fot. Akhara Y / Pixabay

Przygotowanie rozsady do uprawy okry

Okra to roślina jednoroczna uprawiana z rozsady.

  • Nasiona tego gatunku wysiewamy w kwietniu niewielkich doniczek.
  • Gdy osiągną kilka co najmniej 10 cm wysokości pod koniec maja, wysadzamy je na miejsce stałe do dużych donic lub do gruntu w tunelu foliowym czy szklarni.
  • W uprawie gruntowej odległości pomiędzy roślinami powinny wynosić 30 cm.

Wymagania i pielęgnacja okry

1. Stanowisko dla okry

Okra to roślina, która uwielbia słońce i potrzebuje dużo ciepła. Najlepszym miejsce do uprawy okry w ogrodzie jest tunel foliowy lub szklarnia. W przypadku uprawy na balkonie lub tarasie pojemnik z roślinami ustawmy w osłoniętym od wiatrów, ciepłym i mocno nasłonecznionym miejscu. Do pojemnikowej uprawy tego warzywa idealny będzie silnie nasłoneczniony balkon lub taras o wystawie południowej.

Warto zaznaczyć, że okra nie lubi wiatru i wahań temperatur.

2. Podłoże dla okry

Okrę uprawiamy w żyznym, umiarkowanie wilgotnym, przepuszczalnym podłożu. Nie powinno ono być ciężkie, nie sadźmy więc roślin w mokrej, bardzo zbitej czy gliniastej ziemi. Okra ma duże wymagania pokarmowe, dlatego przed sadzeniem roślin koniecznie trzeba wzbogacić podłoże nawozem naturalnym w postaci obornika lub kompostu.

3. Podlewanie i nawożenie okry

Okra to wysoka roślina, która potrzebuje dużych ilości wody. Konieczne jest więc jej codzienne podlewanie, szczególnie w szklarni, gdzie podłoże szybciej przesycha. Pamiętajmy, że warzywo to trzeba podlewać regularnie, ale unikajmy jego zalewania, aby nie doprowadzić do zastojów wody glebie, co może prowadzić do gnicia roślin lub pojawiania się chorób grzybowych.

4. Zbiór okry

Zbiór owoców okry zaczyna się wraz z przekwitnięciem ich kwiatów, czyli od końca sierpnia aż do października. Podłużne owoce okry zrywamy w zależności od potrzeb po kilka na raz. Mogą one dosyć długo wisieć na roślinach bez żadnego uszczerbku, więc nie trzeba zrywać wszystkich naraz.

Dojrzałe dobre do zbiorów strąki okry są pokryte delikatnym meszkiem. Zbieramy je, delikatnie odrywając palcami z rośliny. Warto robić to w rękawicach ogrodniczych, ponieważ meszek, który pokrywa owoce, jest lekko kłujący i może działać drażniąco na skórę.

Owoce okry czyli jadalne torebki, fot. Rinki Lohia - Pixabay
Fot. Rinki Lohia / Pixabay

5. Szkodniki i choroby okry

Okra rzadko jest atakowana przez szkodniki. Mogą się na niej pojawić jedynie mszyce lub mączliki. Warto regularnie przeglądać uprawę i sprawdzać, czy na roślinach nie ma szkodników. Jeśli je zauważymy, wówczas sięgnijmy po skuteczne i bezpieczne dla środowiska środki ochrony roślin. Sprawdzą się opryski z gnojówek roślinnych, preparatów na bazie czosnku lub mydła ogrodniczego.

Okra z ogrodu lub balkonu w kuchni

Choć owoce okry są jadalne na surowo, to jednak najczęściej spożywa się je ugotowane lub upieczone. Smakują świetnie w połączeniu z papryką, pomidorami oraz bakłażanem. Wiele ciekawych przepisów na dania z okry znajdziemy w kuchni indyjskiej.

AURELIE LUYLIER, You're Welcome! z Pixabay
Fot. TJENA / Pixabay

Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Cassidy Marshall / Pixabay

Tagi
Newsletter
Zapisz się na newsletter, aby otrzymywać od nas bezpłatne porady ogrodnicze!
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Nowe treści

 

Ważne tematy
Lista zakupów
Nowe rośliny w katalogu
Zostań redaktorem!

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.


Komentarze

Gość LaskaOkraska

22-10-2021 08:15

Widziałam okrę jako składnik dań azjatyckich. Nie sądziłam, że tę roślinę można kupić w Polsce. Nie miałam już zielonego pojęcia, że można jej uprawiać :) Tu znalazłam nasiona: https://sklep-nasiona.pl/okra-ketmia-jadalna.html Kupię i spróbuję. Dzięki za inspirację!!! ...

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
ŚWIĘTA
Na czasie
ŚWIĘTA
Zobacz więcej
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu