Logo
Logo

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Dekoracyjność: kwiaty
  • Gleba: każda ogrodowa, żyzna, przepuszczalna
  • Kolor kwiatów: żółte
  • Kwiatostan: koszyczek kwiatowy
  • Kwiaty: języczkowate
  • Owoce: niełupka
  • Pokrój: wzniesiony
  • Przydatność do spożycia: liście, kwiaty, korzenie
  • Zapach: kwiaty
  • Wysokość: do 40 cm
  • Okres kwitnienia: IV, VII
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce, półcień
  • Zastosowanie: roślina lecznicza, roślina jadalna
  • Mniszek lekarski, pospolity (Taraxacum officinale) to wieloletnia roślina należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). To uciążliwy, trudny do zwalczenia chwast trawników, ale również zioło.

    Zwykle dorasta do maksymalnie 40 cm, tworząc lancetowate, charakterystycznie powcinane liście i długie, zawierające sok mleczny łodygi, które są częściowo pokryte kutnerem.

    Mniszek lekarski kwitnie od kwietnia do lipca. Na końcach łodyg wyrastają duże, żółte kwiatostany typu koszyczów (jak w całej rodzinie astrowatych).

    Kwiatostany przekształcają się bardzo szybko (w przeciągu kilku dni) w owocostany o charakterystycznym wyglądzie puchowych kul. Są one zbudowane z niełupek posiadających biały puch kielichowy, który służy za aparat lotny do rozsiewania roślin.

    Wymagania i uprawa

    Mniszki są znane ze swoich wyjątkowo niskich wymagań – są roślinami ruderalnymi i pionierskimi. W teorii nie będą rosnąć dobrze jedynie w pełnym cieniu i na glebie wiecznie wilgotnej.

    Zastosowanie

    Uprawiany jest masowo na potrzeby przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego. Korzenie mniszka zbiera się jesienią, a liście i kwiaty na początku kwitnienia.

    Mniszek lekarski stosowany jest ciągle w medycynie ludowej – działa odtruwająco na organizm, pomaga w leczeniu chorób wątroby, nerek i dróg moczowych. Syropy z kwiatów podawane są dzieciom na kaszel, a nalewki są uznane za prozdrowotne.

    Roślina ma duże zastosowanie w kuchni – liści mniszka używa się do sałatek i sosów, a kwiatów (i korzeni) używa się do robienia smacznych i zdrowych soków oraz win. 


    Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: HOerwin56, dilan ranjith, Hans Braxmeier, あいむ 望月/Pixabay

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (15)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl

    Gość Tośka

    19-08-2020 19:26

    Z mniszka bardzo polecam wino. Robiliśmy je z ociąganiem i do dzisiaj pluję sobie w brodę, że nastawiłam tylko 3 butelki ;)

    Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl