Czeremcha późna / Czeremcha amerykańska Prunus serotina

Czeremcha amerykanska, fot. PantherMediaSeller - Depositphotos
Czeremcha późna / Czeremcha amerykańska (Prunus serotina) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
20
Dekoracyjność: ulistnienie
Gleba: żyzna, próchniczna
Kolor kwiatów: białe
Kwiatostan: grono
Kwiaty: pojedyncze, drobne
Odczyn gleby: lekko kwaśna, obojętna
Owoce: kuliste
Pokrój: luźny, wzniesiony
Przydatność do spożycia: kora, owoce
Wysokość: 20 m
Okres kwitnienia: V, VI
Trwałość liści: sezonowe
Korona: luźna, regularna
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce, półcień
Zastosowanie: duże ogrody, parki

Czeremcha amerykańska (Prunus serotina) nazywana też czeremchą późną to gatunek drzewa lub krzewu z rodziny różowatych (Rosaceae). Jego ojczyzną jest Ameryka Północna, ale trafił też do naturalnych siedlisk w innych rejonach świata, w tym także do Polski. W środowisku naturalnym bywa ekspansywny i inwazyjny, dlatego w niektórych krajach prowadzi się z nim walkę, jak z uciążliwym chwastem. Mimo to czasami jest też uprawiany w ogrodach jako roślina ozdobna i użytkowa.

Czeremcha amerykańska ma formę niewielkiego drzewa lub okazałego krzewu i może dorastać do 20 m wys., choć poza swoją ojczyzną osiąga mniejsze rozmiary. Posiada luźną koronę i tworzy proste pnie, pokryte początkowo gładką, później spękaną, brunatną korą (w chłodniejszym klimacie pnie bywają zdeformowane). Młode pędy są zielone, później brunatne z czerwonym odcieniem. Pokrywające je długoogonkowe, sztywne, skórzaste, szeroko-lancetowate, drobno piłkowane na brzegach liście z wierzchu są ciemnozielone i błyszczące, natomiast od spodu jaśniejsze z rdzawym owłosieniem wzdłuż nerwu głównego (głównie u podstawy). Jesienią liście przebarwiają się na kolor żółtopomarańczowy. Liście i kora po potarciu wydzielają intensywny aromat.

Roślina zakwita wiosną (V-VI), wydając liczne, miododajne, drobne, pięciopłatkowe, kremowobiałe kwiaty z mocno wystającymi pręcikami, zebrane na długich, wzniesionych łodyżkach w gęste, groniaste kwiatostany. Po przekwitnieniu kwiaty przekształcają się w kuliste, błyszczące owoce (pestkowce), które początkowo są czerwone, a po dojrzeniu czarne (k VIII/IX). We wnętrzu owocu znajduje się duża, kulista pestka (nasiono). Owoce zebrane są wzdłuż łodyżek w długie, zwisające, groniaste owocostany. Zawierają ciemny, barwiący sok, ale niewiele miąższu.

Owoce czeremchy w stanie surowym mogą być lekko trujące, gdyż cała roślina zawiera toksyczne glikozydy cyjanogenne (w różnym stężeniu).

Czeremcha amerykańska korzeni się dość płytko, ale szeroko.

Od spokrewnionej z nią czeremchy pospolitej, roślina różni się min. liśćmi (większymi, węższymi, błyszczącymi z wierzchu, posiadającymi rude owłosienie wzdłuż głównego nerwu od spodu) oraz kwiatostanami (wzniesionymi, prawie bezwonnymi).

Wymagania i uprawa

Czeremcha amerykańska to gatunek tolerancyjny i wytrzymały. Preferuje słoneczne stanowiska i żyzne, próchnicze, lekko wilgotne gleby, ale poradzi sobie też w półcieniu i na słabszym podłożu. Dobrze znosi także suszę i zanieczyszczenia miejskie oraz jest mrozoodporna.

Czeremcha amerykańska rozmnaża się przede wszystkim z nasion. W sezonie rozsiewa je w ogromnych ilościach, przez co jest gatunkiem ekspansywnym, a w lasach nawet inwazyjnym. Wprowadzona do naturalnego środowiska, ale też ogrodu, w krótkim czasie może stać się uciążliwym chwastem (po ścięciu wydaje odrosty korzeniowe), wypierającym rodzime i delikatniejsze gatunki roślin.

Zastosowanie

Czeremcha amerykańska ze względu na swoją dużą ekspansywność, w ogrodach ma ograniczone zastosowanie. Dość rzadko bywa sadzona w dużych ogrodach i parkach jako element kompozycji z innymi krzewami ozdobnymi (min. kalinami, berberysami). Jako roślina użytkowa dostarcza owoców, które po przetworzeniu tracą swoje lekko trujące właściwości i można z nich przyrządzać soki i nalewki).

Wybrane odmiany

  • 'Żółwin' – odm. polska o słodkich owocach

Tekst: Katarzyna Józefowiczm zdjęcia: PantherMediaSeller, weha/Depositphotos, 

Obserwuj
Więcej na ten temat
Jak wyglądać stylowo tej jesieni? Sprawdź nową kolekcję dla prawdziwej Jesieniary
Komentarze

Gość DZIAŁKOWIEC
09-02-2020 19:10
DOSC LAKONICZNIE A CO Z KORĄ
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Co będzie królować w ogrodach w sezonie 2025? Poznaj nowe trendy roślinne
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści