Czeremcha zwyczajna to wysoki krzew lub drzewo dorastające od maksymalnie 18m wysokości, należące do rodziny różowatych (Rosaceae).
Czasem czeremcha zwyczajna rozrasta się jak krzew. Na młodych gałązkach występują charakterystyczne, jasnobrązowe brodawki. Kora ma ciemną, prawie czarną barwę i wydziela intensywny zapach. Liście są owalne, na końcu zaostrzone o ząbkowatych krawędziach. Od czerwca do lipca czeremcha wytwarza białe kwiaty, zebrane w zwisające grona, osiągające nawet 15cm długości. Owocem jest czarny, błyszczący pestkowiec dojrzewający na przełomie lipca i sierpnia.
Czeremcha zwyczajna nie jest trudna w uprawie. Ma nieduże wymagania świetlne - może rosnąć zarówno na słońcu jak i w cieniu. Lubi żyzne, świeże, próchnicze podłoża umiarkowanie wilgotne. Na suchych stanowiskach słabiej rośnie i jest podatna na szkodniki i choroby. Nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych, czasem przy nadmiernym rozrastaniu się należy wykonać cięcie.
Roślina jest trująca (poza miąższem owoców) - zawiera amigdalinę. Czasem spożycie świeżych lekko gorzkawych owoców może wywołać zatrucie pokarmowe, chociaż są jadalne. Owoce czeremchy wykorzystuje się zwykle do produkcji przetworów - soków, nalewek i dżemów. Przetwory z czeremchy działają dobroczynnie na organizm - moczopędnie i przeciwbiegunkowo. W ziołolecznictwie stosuje się również korę - jako środek przeciwreumatyczny, ściągający i moczopędny.
W ogrodzie czeremcha zwyczajna może posłużyć do tworzenia alejek, ogródka leśnego lub nieformowanych żywopłotów.
fot. Anneli Salo
Komentarze