Logo
Logo

Piwonia drzewiasta (Paeonia suffruticosa)

Piwonia drzewiasta (Paeonia suffruticosa) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Dekoracyjność: kwiaty
  • Gleba: żyzna, próchniczna, przepuszczalna, bogata w wapń
  • Kolor kwiatów: białe, żółte, pomarańczowe, łososiowe, czerwone, różowe
  • Kwiaty: pojedyncze, półpełne, pełne
  • Odczyn gleby: zasadowa
  • Owoce: mieszek
  • Pokrój: wzniesiony, rozłożysty
  • Zapach: kwiaty
  • Wysokość: ok. 1,5 m
  • Okres kwitnienia: V, VI
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce, półcień
  • Zastosowanie: tarasy, rabaty, brzegi zbiorników wodnych, miejsca eksponowane, pojedynczo, ogrody przydomowe, małe ogrody, duże ogrody, pojemniki, balkony
  • Spis treści
    Opis rośliny Wymagania i uprawa Zastosowanie Wybrane odmiany

    Piwonia drzewiasta (Paeonia suffruticosa), nazywana także piwonią krzewiastą, to krzew należący do rodziny piwoniowatych (Paeoniaceae). Pochodzi z Chin oraz Bhutanu. W Europie zyskała popularność już w XIX wieku.

    Finalna wysokość rośliny zależy od odmiany – najczęściej oscyluje w granicach 1,5-2 m. Tworzy gęste, rozłożyste kępy. Pędy są wzniesione, lekko drewniejące, pokryte atrakcyjnymi nieparzystopierzastymi liśćmi.

    Piwonie najczęściej zakwitają w Polsce od końca maja do pierwszej połowy czerwca. Ich kwiaty są okazałe (nierzadko ich średnica przekracza 15 cm!) z postrzępionymi płatkami i potrafią mocno różnić się w zależności od odmiany . Mają barwę białą żółtą, różową, łososiową, karminową bądź czerwoną. Po przekwitnieniu roślina zawiązuje owoce w formie mieszków.

    Wymagania i uprawa

    Piwonie krzewiaste powinno się uprawiać na stanowiskach słonecznych (obfitsze kwitnienia) lub lekko ocenionych (mniej obfite, ale dłuższe kwitnienie). Wymagają gleb żyznych, próchniczych, zasobnych w składniki pokarmowe, umiarkowanie wilgotne o odczynie zasadowym. Należy unikać gleb kwaśnych, piaszczystych oraz podmokłych. Mają duże potrzeby wodne.

    Gatunek nie jest w pełni mrozoodporny, dlatego przed nadejściem mrozów powinno się dokładnie go okrywać grubą warstwą ściółki. Uprawa w najchłodniejszych rejonach Polski nie jest zalecana.

    Piwonie krzewiaste powinno się sadzić pod koniec sierpnia lub na początku września (dotyczy to także innych gatunków). Rozstawa zależy od siły wzrostu odmiany, średnio wynosi 100 x 100 cm. Warto wykopać dołki o głębokości 60 cm i na dnie użyźnić je kompostem. Piwonie trzeba posadzić kilkanaście centymetrów głębiej niż rosły w doniczce. Zakwitają po kilku latach od posadzenia.

    Najprostszym sposobem rozmnażania piwonii jest podział bryły korzeniowej wykonywany we wrześniu.

    Zaleca się je regularnie nawozić (optymalne są nawozy organiczne) i ściółkować. Cięcie piwonii jest niewskazane – zabieg ogranicza się do sporadycznego usuwania pędów uszkodzonych, zaschniętych i chorych.

    Zastosowanie

    Gatunek jest powszechnie uprawiany w ogrodach. Piwonia krzewiasta idealnie pasuje do ogrodów typu orientalnego. Warto ją sadzić w miejscach wyeksponowanych, ale jednocześnie zacisznych.

    Może być główną ozdobą na rabatach lub wydzielonym miejscu na trawniku. Nadaje się do tworzenia krzewiastych kompozycji oraz ozdoby obiektów małej architektury. Uprawiamy ją również w pojemnikach na balkonach i tarasach. W wielu krajach płatki piwonii używane są do produkcji konfitur.

    Interesujące odmiany

    • 'Blanche de His' – kwitnie na różowo, bieleje w miarę przekwitania
    • 'Reine Elisabeth' – wytwarza łososiowo-różowe kwiaty
    • 'Rock's Variety' – wytwarza kwiaty białe z purpurowymi plamkami
    • 'Er Qiao' – odmiana o kwiatach biało-czerwonych


    Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: iVerde, Sandra Ferentschik/Pixabay

    Autor
    Piwonia drzewiasta
    Piwonia drzewiasta
    Katarzyna Jeziorska

    Z wykształcenia i zamiłowania ogrodniczka. Przy kawie, yerba macie czy wszelakiej herbacie chętnie rozmawia o roślinach oraz dzieli się swoimi ogrodniczymi doświadczeniami. Uwielbia pagórkowate ogrody i kuchnię pełną "zielonej alchemii". Istnieje sporo dowodów na to, że ktoś z jej przodków był hobbitem.

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (8)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl